torstai 18. huhtikuuta 2013

Tämän kanssa voimme elää - ei koske metsästäjiäTänään Ylen aamu-tv:tä katsellessa meinasi kahvit mennä väärään kurkkuun. Telkkarista kuului uutistoimittajan luotettavalla pehmeän matalalla äänellä:

...aselobbarit saivat liian monen senaattorin pelkäämään äänestäjien kostoa seuraavissa vaaleissa, jos he olisivat äänestäneet kiristysten puolesta…

Poliitikko pelkää äänestäjien kostoa? Eikö se ole juuri niin kuin demokratiassa tuleekin olla? En todellakaan tunne Yhdysvaltain aselakeja, enkä edes tarkkaan tiedä mistä noissa kiristyksissä on kyse. Sen kuitenkin tiedän, että hyvin toimivassa demokratiassa kansanedustajat kuuntelevat herkällä korvalla sekä asiantuntijoita, että äänestäjiä. Sitä en ymmärrä miksi Ylen uutisissa säännönmukaisesti nimetään ase- ja metsästysharrastusten puolestapuhujat lobbareiksi, mutta esimerkiksi ympäristöaktivistit asiantuntijoiksi.

Tämä asenteellisuus näkyy mediassa kauttaaltaan. Kyse ei ole vahingosta, se on täysin tarkoitushakuista propagandaa. Vai mitä sanot tästä esimerkistä?:Leike on viimeviikon Aamulehden yleisönosastosta. Voisi ajatella, että yleisönosasto on juuri tuollaisten hörhöjen paikka ja siellä niitä kuuluukin esittää. Toimittajat kuitenkin aktiivisesti valitsevat nämä julkaistut jutut, kaikki eivät todellakaan esille pääse. Tässä tapauksessa Juha Kairesalo niminen henkilö on myös Aamulehden toimituksen palkkalistoilla. Ei liene kovin hätiköityä olettaa kyseessä olevan sama henkilö.

Kaikki tuon mainoksen nähneet varmasti helposti ymmärtävät, ettei siinä mitenkään kannusteta Kanahaukan ampumiseen. Päinvastoin haukka on siinä Swarovskin symbolina, arvostuksen kohteena ja tässä tarkoituksessa lintu esiintyy myös heidän logossaan. Ei toimittajakaan ollut tuota väärin käsittänyt. Väite oli täysin harkittu. Sitä käytettiin keppihevosena, jotta voitaisiin väittää metsästäjien ampuvan kanahaukkoja. Suurin osa lukijoista kuitenkin uskoo väitteisiin, eikä koskaan näe tuota mainosta yhtään missään.

Väite on täysin tuulesta temmattu ja sen tarkoitus on vain mustamaalata metsästäjiä julkisuudessa. Toki voi löytyä joku tapaus, jossa rikollinen metsästäjä on ampunut haukan, mutta paljon useammin, laajemmin ja järjestelmällisemmin siihen syyllistyvät ns. luonnonsuojelijat eli lintuharrastajat. Syytös osoitettiin metsästäjien suuntaan eikä lintuharrastajiin, pelkästä asenteellisuudesta ja halusta nollata metsästäjiä.


Samaan sarjaan voi laskea eläinoikeusjärjestö PETA:n vaatimus, että Jägermeister-liköörin nimi muutetaan Waldmeisteriksi. Metsästäjämestarista metsämestariksi, koska nimi kuulemma kannustaa julmuuteen eläimiä kohtaan.

Tähän on siis tultu. Aseharrastaja tai metsästäjä äänestää väärin, eikä ymmärrä lopettaa harrastustaan vaikka sitä kuinka vastustajat ajavat lainsäädännön ja median keinoin. Tässä operaatiossa olemme viimeaikoina nähneet suoraa valehtelua mediassa, lakien kiristämistä sekä lupaehtojen ja -hintojen kasvattamista.

Aseharrastus ja metsästys eivät lopu huomenna. Ei, se ei tule kuin tuomiopäivä suurena valona ja pauhuna taivaasta. Se tapahtuu pala palalta vääjäämättä ja lopullisesti. Yhtään poisannettua tai otettua mahdollisuutta emme saa koskaan takaisin.

Seuraavaksi vastustajien listalla on monet perinteiset asiat metsästyksessä. Näitä kaikkia on jo ehditty vaatia julkisuudessa, nyt vain odotamme, että media ja ”asiantuntijat” saavat yleisen mielipiteen ja kansanedustajat vaatimustensa taakse: mm. luolakoirametsästyksen kieltäminen, noutavan koiran käyttöpakko linnustuksessa, metsästyskielto hämärässä, haulikon käyttökielto linnustuksessa, mustien sotilasaseilta näyttävien aseiden kieltäminen, itselataava kertatuli -aseiden käyttökielto, pistoolin käyttökielto lopetusaseena, aseiden säilytys- ja kuljetusrajoituksia, rajoituksia lipaskapasiteettiin ja kaliibereihin, riistalajien määrän vähentämistä, metsästysaikojen supistamista, ampumaratojen sulkemisia...

Lista on lähes loputon. Näitä vaatimuksia kun tiukkaan esitetään, niin yksi toisensa jälkeen edusmiehemme tulevat kertomaan torjuntavoitosta ja kuinka voimme elää uusien rajoitusten kanssa. Vastustajat väsyttävät meitä, ovat saaneet meidät koukkuunsa ja kiristävät jatkuvasti, kelaten tyhjät siimat sisään. Miltei päivittäin kuulee mediassa uusista vaatimuksista. Juuri koskaan ei kuule mitään ehdotusta, joka parantaisi tai laajentaisi harrastusmahdollisuuksiamme.

Vai oletko Sinä kuullut?


12 kommenttia:

 1. Uutisoinnista tuli jotenkin mieleen Auli-sudesta kertova artikkeli Uudessa Suomessa: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/119501-auli-suden-kuolema-metsastajilta-erikoinen-uhkaus


  "Joo se oli "vahinko" että ammuttiin se. Just.

  VastaaPoista
 2. Niin, loppujen lopuksihan tuo selvisi oikeasti vahingoksi:

  http://www.metsastajaliitto.fi/?q=node/1025  Ei tietenkään mitään tuomioita jaettu tässä laillisessa jahdissa.

  VastaaPoista
 3. Jep, samaa löytyy noidenkin polkujen päästä...

  VastaaPoista
 4. Huoh... Nää hoopot näköjään vaan jaksaa jopa vieläkin jollain tavalla yllättää. Waldmeister... :-D

  VastaaPoista
 5. Niinpä ;) PETA:lta tuota kuitenkin ymmärtää jossain muodossa aina odottaakin ja sehän heidän hommansa onkin, toimia tuon genren pelleinä.


  Yle ja muu media sen sijaan tuntuu hieman pahemmalta, heitä kun ei voi noin vain olankohautuksella ohittaa...

  VastaaPoista
 6. Nimenomaan. PETA tässä tosiaan on se taho, jonka ei pitäisi enää yllättää vedoillaan. Olipa ne miten naurettavia hyvänsä...

  Ja vaikka tää Aamulehden julkaisema teksti nyt antaakin arveluttavan selkeän viestin kirjoittajansa järjenjuoksusta, niin erityisesti Ylen touhut oksettaa, koska pahempaa pakkomyyntiä ei maa päällään kanna.

  VastaaPoista
 7. Ja tuo kaikki aamupalan yhteydessä, pahaa aavistamatta, kun mieli ei suostu tunnustamaan todellisuutta, vaan vielä jatkaa nukkumatin johtamaa jahtia haavemetsän karhunajossa... Kun ihminen on haavoittuvaisimmillaan, niin tuo tulee lihaksi =/

  VastaaPoista
 8. Jep, elämme rankkoja aikoja ravintoketjun kukkuloilla...

  VastaaPoista
 9. Itselläni on jonkun verran kokemusta ase- ja metsästyslakien osalta USA:sta vaimo kun sattuu olemaan sieltä kotoisin.

  Kokonaisuudessaan siellä lait ovat aseiden osalta väljemmät kuin meillä ja vastaavasti metsästyksessä joiltain osin tiukemmat. Esim hämärä/pimeä metsästys on esim vesilintujen ja valkohäntäpeuran asalta laitonta. (laillinen ampuma-aika on siduttu 15min tarkuudella auringon nousuun)

  Lobbauksen osalta jenkit ovat älynneet, että mitään luovutettua et saa takaisin. Se pätee juuri tähän heillä viereillä olevaan aselaki asiaan. Meillä vastaavat pykälät menivät läpi noin vain. Toiseksi sieltä löytyy poliitikkoja, jotka uskaltavat julkisesti puolustaa ampujien ja metsästäjien oikeuksia! Suomessa en sellaista ihmettä ole vielä tavannut. Pentti Oinonen (PERS) ja Kimmo Tiilikainen (KESK) ehkä pääsevät lähimmäksi?! (Ja tuo EI ollut poliittinen kannanotto muun kuin metsästyksen osalta!!)

  Ikävä kyllä media kykenee vääristelemää yleistä mielipidettä. vähintäänkin "värittämään" todellisuutta. Vanha sanalasku "valhe, emä valhe ja tilasto" pitää kutinsa. Kyllä kyselyn tulokset saadaan halutunlaisiksi kun kysytään aselaeista tai metästyksestä vain kaupunkien ydinkeskustoissa asuvilta.

  Kuinka moni seurasi A2:n Susi-iltaa? Joku lähetti sinne Twiteri viestin, joka oli minusta varsin osuva ja meni suurinpiirtein näin "Helsinkiläiset hiljaa susi asioissa. Ettehän te tule toimeen edes kaniinien kanssa"

  VastaaPoista
 10. Kiitos kommentistasi ja ennen kaikkea tämän jakamisesta: "Helsinkiläiset hiljaa susiasioissa. Ettehän te tule toimeen edes kaniinien kanssa"


  :D

  VastaaPoista
 11. Vielä poiminta tämän päivän Aamulehdestä:

  ”Kansallinen kivääriyhdistys (NRA) osoitti mahtinsa: sillä on kongressissa vahvempi ote kuin kansalaisista”

  Yritetäänkö tuolla nyt sanoa, että kansa kyllä haluaisi muuttaa aselakeja, mutta NRA estää demokratian? Eikö tuon muuttaminen ole Jenkeissä ihan yhtä helppoa kuin Suomessakin? Kansa voi halutessaan tehdä JYTKYN seuraavissa vaaleissa. Kansa ei kuitenkaan taida haluta JYTKYÄ.

  VastaaPoista