keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Valkohäntäpeuran naarasvasa iltakyttyyltä


Eilinen lapsen oikeuksien päivän iltakyttyy alkoi lupaavasti hienoisella säätilan muutoksella. Kokemuksieni, tosin melko rajallisen havaintomäärän, mukaan peurat aktivoituvat jos säätilassa tapahtuu nopeita nousuja tai laskuja. Illan aikana lämpötila nousi useita asteita ja samaan aikaan tuuli kääntyi lounaaseen.

Ruokinnalle saapui vasa hieman neljän jälkeen alkavan hämärän myötä. Selän takaa lähes suoraan ruokinnalle puhaltavan tuulen vuoksi lähestyminen eteni kovin varovaisesti ja hermostuneen oloisesti. Olin avokopissa koko ajan valmistautumassa ampumaan, mutta peura pysyi valppaana, nosteli päätään ja piti rintamasuunnan kohti koppia. Tätä jatkui yli kymmenen minuuttia. Aloin jo itsekin hermostua ja mietin, tapojeni vastaisesti, päähän tai niskaan tähdättyä laukausta.

Lopulta vasa käänsi kylkensä lähteäkseen. Samalla lähtivät myös terveiset klo 16:24 lapojen taakse kylkeen ja peura putosi niille sijoilleen. Naarasvasa sai kunnian olla kauden kuudes valkohäntäpeura, yhteensä neljältätoista kyttyykerralta.