perjantai 10. toukokuuta 2013

BBQ Smoker eli hiilisavustinBlogin yksi suosituimmista jutuista ”Pulled Pork eli revittyä sikaa eli vedettyä possua” on herättänyt paljon kysymyksiä siinä käytetystä BBQ Smokerista eli hiilisavustimesta (vertical water smoker). Hankin tänä keväänä uuden ja paremman mallin edellisen tilalle. Uusi Range Rebel Smoker 45 hiilisavustin on selvästi tukevampaa tekoa ja ennen kaikkea toimivammaksi yksityiskohdiltaan suunniteltu.

Hiilisavustin on amerikkalainen keksintö ja aivan ehdoton pulled porkin valmistuksessa, mutta myös todella monipuolinen kaikessa muussakin grillaamisessa. Voit käyttää sitä perinteisenä hiiligrillinä suoraan tai epäsuoraan grillaukseen, barbeque-grillaukseen, sekä savustimena lämminsavustuksessa ja grillaamiseen kuumalla savulla.

Barbeque-grillauksen idea on kypsentää lihat isoina paloina matalassa lämmössä savun ja vesihöyryn yhdistelmässä. Tämä menetelmä vie huomattavasti normaalia pidemmän ajan, mutta lopputulos on erittäin maukasta ja mureaa hieman sitkeämmistäkin ruhon osista. Liha ei myöskään kuivu grillauksen aikana vaan kypsyy erittäin meheväksi.

Voit savustaa lempeästi niin lihaa, kasviksia kuin kalaakin. Myös esimerkiksi leipäjuuston lämmittäminen hellässä savukylvyssä antaa aivan erinomaisen lopputuloksen. Tällä kertaa otin ensimmäiset savut uudesta Range Rebelistä kokonaisen metsäkauriin satulan kanssa.Ennen aloittamista kaivetaan esiin lähes välttämättömät tarvikkeet: grillirukkaset, langaton paistolämpömittari ja savustuslastuja.Liha renssataan puhtaaksi kalvoista, valellaan oliiviöljyllä, hierotaan mausteet, eli suppilovahverosuola ja pippuri. Parsat misataan eli kuoritaan ja pätkästään. Savustuslastut (tällä kertaa hikkori) laitetaan veteen vähintään puoleksi tunniksi kastumaan.Grilli sytytetään, joko sytyspiipulla tai kasaamalla briketit pyramidin muotoon keoksi ja käyttämällä rypsi- tai rapsiöljypohjaista sytytysnestettä. Näin homma toimii turvallisesti, eikä synny ikäviä sivumakuja ja -hajuja grillattavaan lihaan.Hiillos on valmis, kun brikettien päälle muodostuu harmaa tuhkapinta. Sitten levitetään hiillos tasaiseksi kerrokseksi hiiliritilälle.Mitäpä grillaus olisi ilman pientä sadetta?Seuraavaksi asetetaan nestekulho paikalleen ja savustimen keskiosa pohjan päälle. Kannattaa varmista, että keskiosassa oleva luukku on kiinni. Grillirukkaset ovat ehdoton turvallisuus- ja mukavuusvarustus.Nestekulho täytetään kuumalla vedellä. Pelkän veden sijaan voi käyttää savustuslastujen liotusvettä, olutta, viiniä ja mausteliemiä. Tällä kertaa laitoin hikkoriveden joukkoon hyvää belgialaista olutta, murskattuja katajanmarjoja ja valkosipulinkynsiä. Nesteen kiehuessa, höyryt maustavat ja kostuttavat lihaa lempeästi.Lisää kostutettuja savustuspuruja tai -paloja hiillokselle. Voit laittaa hiilille myös kostutettuja yrttejä, kuten timjamia ja rosmariinia. Samalla kun grillauksen aikana lisäät puruja, tarkista myös mausteliemen määrä vesimaljassa. Savustuslastuja löytyy nykyään kaupoista moneen makuun, enää ei tarvitse tyytyä pelkästään perinteiseen leppään vaan valikoimista löytyy omenapuu, kirsikka, hikkori, mesquite, tammi, appelsiini, persikka, vaahtera, pähkinäpuu…Laitetaan lämpömittari lihaan ja satula höyrysavusaunan ritilöille.Kansi päälle ja nautitaan hetki mahtavista savuhöyryn tuoksuista.Parin tunnin odottelu edessä ennen kuin päästään kypsentämään parsaa. Anna lihan muhia grillissä, kunnes haluttu kypsyys saavutetaan: Medium rare 50-54 °C, Medium 54-58 °C, Well done 70 °C.Lopputuloksena oli parasta kauriinfileetä mitä olen ikinä syönyt, jos se olisi ollut vielä mureampaa ja pehmeämpää, sitä olisi voinut syödä lusikalla :)

Kauriinsatulan lisäkkeeksi tein metsäsieniohraton seuraavasti: Hienonna salottisipuli, pätkä chiliä, valkosipulinkynsi ja porkkana. Kuullota niitä hetken aikaa oliiviöljyssä pannulla. Lisää joukkoon kourallinen pilkottuja metsäsieniä (tuoreita, suolasieniä, kuivattuja sieniä), sekä 2 ½ dl ohrahelmiä. Sekoita ja lisää vähitellen kuumaa riistalientä (n. 7 dl). Mausta mustapippurilla, paprikajauheella, suolalla ja timjamilla. Ohratto on valmista noin 15 minuutissa.


Viinisuositukseni ruuanlaitto- ja ruokajuomaksi on Milestii Mici Codru 1987.