sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Houkutushajusteet ja ravintohoukuttimet valkohäntäpeuralle, hirvelle ja metsäkauriille


Valkohäntäpeuran metsästyskausi (28.9->) alkaa pitkän odotuksen jälkeen olla taas pian käsillä. Alkukaudesta kyttyyllä on mukava käydä, kun lämmintä riittää, mutta alkukauden haasteena on se, että puutarhoissa ja metsässä on vielä yltäkylläisesti syötävää. Niinpä ruokinnan alussa ja varsinkin uutta ruokintapaikkaa perustettaessa kannattaa käyttää erityisiä houkutushajusteita ja ravintohoukuttimia.

Tänä vuonna otan tarkempaan testiin joitakin hyväksi kehuttuja ”karkkihoukuttimia” valkohäntäpeuralle. Osa näistä kiinnostaa myös kauriita, hirviä ja supikoiria, sekä saattaa houkutella paikalle myös satunnaisia harhailevia villisikojakin. Uusia karkkeja on tarkoitus verrata aiemmin kokeiltuihin nameihin kuten hedelmiin, maapähkinävoihinja melassiin. Käyntikerroista ja riistan käytöksestä tehdään havaintoja kyttyyn yhteydessä sekä riistakameroin. Raportoin tuloksista myöhemmissä blogauksissa.
Buck Expert Crack


Buck Expert Crack on erittäin voimakkaasti hedelmille tuoksuva (viljauutetta, hedelmäuutetta…) mineraalijauhosekoitus. Jauhe voidaan levittää joko suoraan maahan tai tarjota ruokintakaukalosta. Toimii tehokkaimmin lähellä riistan juomapaikkoja. Houkuttelee hirviä, metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja.
Buck Expert Mineral Plus


Buck Expert Mineral Plus on erittäin voimakkaasti aromaattinen (valkohäntäpeuran virtsaa, omenauutetta…) sekoitus, jonka mineraaleja on uutettu mm. merestä ja maaperästä. Mineraalisekoitus tarjotaan yhdessä suolan kanssa tai vieläkin tehokkaammin sellaisenaan. Jauhe voidaan levittää joko suoraan maahan tai tarjota esimerkiksi kannon päältä sekä ruokintakaukalosta. Toimii tehokkaimmin lähellä riistan juomapaikkoja. Houkuttelee hirviä, metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja.
Buck Expert Eruption kaksikomponenttihoukutin


Ravintohoukutin koostuu kahdesta osasta: jauhemaisesta mineraalihoukuttimesta ja nestemäisestä karkkikuorrutteesta. Mineraalihoukutin sisältää monipuolisen kivennäisainekoktailin. Karkkihoukutin sisältää mm. siirappista sokeria, hedelmämehuja, dekstroosia ja sitruunauutetta. Jauhetta voidaan käyttää esimerkiksi kastellun nuolukiven tai kannon päällä. Kun jauheen päälle kaadetaan karkkinestettä, se alkaa kuohumaan ja näin muodostuu houkuttimelle makea pinnoite. Toimii tehokkaimmin lähellä riistan juomapaikkoja. Houkuttelee hirviä, metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja.
Buck Expert sniff


Hitaasti palavat hajustetikut levittävät houkuttelevaa virtsanhajua jopa satojen metrien päähän. Yhdessä pakkauksessa olevien tikkujen kokonaispaloaika on 12 tuntia (yksi tikku 2 tuntia). Tikkuja on pukin ja naaraan virtsan tuoksuina. Hajustetikku toimii kaikkein tehokkaimmin käytettäessä auringon laskun aikaan. Hajusteen vaikutus kestää seuraavaan aamuun asti.
Smokey's Pre Orbital Gland Lure


Smokey's Pre Orbital Gland Lure valkohäntäpeurapukkihoukutin sisältää pukkien keskinäisessä viestinnässä otsan rauhasistaan erittämää ainetta. Parhaita houkutusaineen käyttöpaikkoja ovat peurapolut ja niiden risteykset. Jos löydät valmiin nuolu- ja hankausoksan (jonka alla on kuovittu maata), käytä houkutinta muutama tippa kerran viikossa siihen, mutta voit luoda myös omasi sopivaan paikkaan noin puolentoista metrin korkeudessa olevaan oksaan. Kaikki alueen sukukypsät pukit tulevat vuorollaan vierailemaan paikalla ja jättämään omat hajunsa.Tämä pukki nuolee ja merkkaa hankausoksaa. Ne kuopivat maata, nuolevat oksaa ja hankaavat rauhasiaan oksaan merkatakseen sen. Jokainen pukki joka vierailee paikalla merkitsee oksan.