torstai 30. toukokuuta 2013

Mausteiden savustaminen savustusboksilla


Mausteita savustamalla saa ruokaan helposti ja nopeasti kevyen hienon savuaromin. Tutut perusmausteet, kuten sormisuola, mustapippuri, paprika- ja valkosipulijauhe nousevat suorastaan aivan uudelle tasolle savustettuina. Erilaisista savuaromeista suosittelen hikkoria,mutta myös pekaanipähkinäpuu ja mesquite toimivat hyvin, erityisesti sekoitettuina yhteen hedelmäpuiden (esim. omena, kirsikka, luumu) kanssa. Mausteiden savustus on ollut jo pitkään suunnitelmissani, mutta Sauvajyväsen –blogaus kannusti sopivasti toimintaan.

Mausteita voit savustaa perinteisellä savustuslaatikolla, BBQ-hiilisavustimella tai ehkä kätevimmin savustusboksilla tavallisessa hiili tai kaasugrillissä. Savustusboksi on edullinen pieni lisätarvike, jolla muutat kannellisen grillin kätevästi savustimeksi.


Savustusboksi on 22,5 cm x 9 cm x 3 cm kokoinen paksusta rosterista valmistettu rasia. Kertakäyttöisen vastaavan voi askarrella taittelemalla useampikerroksisesta keittiöfoliosta taskun, jonka pistelee rei’ille.

Täytä savustusboksi puolilleen vedessä liotetuilla savustuslastuilla tai puruilla. Tällä kertaa käytin hikkoria.

Savustusboksi laitetaan suoraan kaasugrillissä polttimen tai hiiligrillissä hiilloksen päälle.

Kuuman grillin kanssa operoidessa pienet asiat ovat tärkeitä. Grillihanskat ja kuuman grilliritilän turvalliseen nostoon suunniteltu työkalu.

Savustusboksista alkaa kohta tulvia aromikasta savua. Anna hetken ensimmäisten savujen tuulettua vapaasti pois.

Laita valitsemasi mausteet ohuiksi kerrokseksi kertakäyttöisiin alumiinivuokiin ja nosta vuoat grilliin.


Anna savun vaikuttaa 15 – 45 minuuttiin halutun savustusasteen saavuttamiseksi.

Savustetut mausteet ovat hieman tummempia, mutta ennen kaikkea selvästi maukkaampia.Omatekoinen grillimauste


Paras grillimauste ikinä, syntyy yksinkertaisesti sekoittamalla tasaosin savustettuja mausteita, eli rouhittua suolaa ja pippuria, sekä paprika- ja valkosipulijauhetta. Tässä on aivan huumaava tuoksu ja maku. Suosittelen :)