tiistai 22. tammikuuta 2013

Lihalliset nautinnot verolle pantaviksiVerkko-Hesari uutisoi tänään, Dagens Nyheteriä lainaten, Ruotsin maatalousviraston haluavan lihalle erityisen hiilidioksidiveron.

Lihalle asetettava hiilidioksidivero voisi perustua esimerkiksi siihen, kuinka suuret kasvihuonepäästöt yksi lihakilo aiheuttaa. Vero koskisi naudanlihan lisäksi myös muita lihalaatuja, kuten sianlihaa ja broileria.

Viime vuonna ruotsalaiset söivät lihaa kaikkiaan 87 kiloa vuodessa. Suomalaiset söivät Lihatiedotuksen mukaan vuonna 2011 lihaa vajaat 78 kiloa.

"Tärkein johtopäätös on, että lihaa on syötävä vähemmän", Ruotsin maatalousviraston markkinointiosaston päällikkö Gabriella Cahlin sanoo DN:lle.

Myös Suomessa on asia ollut esillä useampaan otteeseen. Luonto-Liitto ja Animalia ovat ehdottaneet vastaavaa jo vuonna 2011:

Esimerkiksi lihalle ja juustolle voidaan asettaa ympäristövaikutusten mukaan porrastettu haittavero polttoaineiden, tupakan ja alkoholin tapaan. Lihan hintaa voidaan nostaa myös tiukentamalla eläintuotantoon liittyviä hyvinvointimääräyksiä. Hintojen korotusten tuottoja tulee suunnata tuotantoeläinten hyvinvoinnin parantamiseen.


Suomessa otetaan käyttöön erillinen haittavero lihalle sen suhteellisesti suurien hiilipäästöjen vuoksi. Samalla lisätään tiedotusta eri raaka-aineiden ilmastovaikutuksista ja ohjataan kulutusta vähän kasvihuonekaasuja tuottaviin tuotteisiin.

Terveisinä täältä ravintoketjun huipulta huomauttaisin moisen vihervasemmistolaisen ajattelun olevan varsin arveluttavaa ja kansalaisia eriarvoistavaa. Samalla ehdotus kuitenkin väistämättä lisäisi metsästyksen ja riistan arvostusta, ehkä suosiotakin.  Suhtaudunkin ehdotukseen varauksellisen myönteisesti, mikäli myös monien kasvisyöjien ensisijaisena proteiininlähteenä pitämä soija saa omat haittaveronsa. WWF:n mukaan nimittäin soijan viljely voi tuhota Iso-Britannian kokoisen alan (22 miljoonaa hehtaaria) metsää ja savannia Etelä-Amerikassa vuoteen 2020 mennessä.