keskiviikko 14. elokuuta 2013

Beef Jerky – kuivaliha jauhelihastaNäin uuden kauden kynnyksellä kannattaa vanhat riistajauhelihat käyttää pakastimen pohjalta pois. Beef Jerkyn, eli kuivalihapalojen teko onnistuu hyvin myös jauhelista. Jos pakastimesta löytyy kokonaisia lihapaloja,ei niitä kannata alkaa jauhamaan, vaan niiden kuivaamiseen löydät ohjeet täältä. Jerkyjä voi toki tehdä kaupasta ostetuista (naudan)lihoistakin, mutta vähärasvainen riista, kuten hirvi ja peura ovat tähän tarkoitukseen parhaita.

Beef Jerky on sellaisenaan erinomaista välipalaa ja jahtievästä, jota on mukava mutustella passissa. Se on hyvin säilyvää ja sitä voi myös käyttää ruuaksi erilaisiin patoihin ja kastikkeisiin. Kaikkein parasta Beef Jerky on kuitenkin TV-snacksinä kylmän oluen seurana :)Beef Jerky ei välttämättä tarvitse mausteekseen muuta kuin suolaa ja pippuria. Valkosipuli ja chili (erityisesti savustettu ja kuivattu Jalapeño, eli chipotle) tuovat kuitenkin lihaan maukasta potkua ja oman maun mukaan kannattaa kokeilla erilaisia maustekastikkeita kuten worcesterkastike, soijakastike ja tabasco tai juomia kuten olut, punaviini, konjakki, viski... Älä kuitenkaan käytä öljypohjaisia maustekastikkeita, koska rasva helposti härskiintyy lihan kuivuessa. Kuivalihoja voi myös savustaa tai laittaa joukkoon hieman nestemäistä savuaromia. Mausteeksi käy erinomaisen hyvin myös omatekoinen grillimauste.


Laita jauheliha ja mieleisesi mausteet kulhoon. Sekoita massa huolellisesti, mielellään yleiskoneella tai vatkaimella 10-15 min ajan jotta rakenteesta tulee sopiva. Laita kulho jääkaappiin vähintään pariksi tunnuksi tai koko yön yli lepäämään. Näin maut pääsevät parhaiten tasoittumaan.


Pussita liha pursotinpussiin tai leivo lihasta käsin ohuita tankoja leivinpaperin päälle.


Laita vielä toinen leivinpaperi lihojen päälle ja kauli kevyesti yli.


Kaada lihat leivinpaperilta kuivuriin (kuivaus onnistuu myös tavallisella kiertoilmauunilla). Kannattaa hankkia oikea kuivuri, niitä saa marketeista muutamalla kympillä.


Voit myös pursottaa massaa suoraan kuivurin ritilälle.


Pinoa ritilät kasaan.


Laita kuivuri päälle täydellä teholla. Valmiita Jerkyjä pääset maistelemaan lihan paksuudesta, nesteen määrästä ja kuivurin tehosta riippuen n. 6-24 tunnin kuluttua.