torstai 18. huhtikuuta 2013

Tämän kanssa voimme elää - ei koske metsästäjiäTänään Ylen aamu-tv:tä katsellessa meinasi kahvit mennä väärään kurkkuun. Telkkarista kuului uutistoimittajan luotettavalla pehmeän matalalla äänellä:

...aselobbarit saivat liian monen senaattorin pelkäämään äänestäjien kostoa seuraavissa vaaleissa, jos he olisivat äänestäneet kiristysten puolesta…

Poliitikko pelkää äänestäjien kostoa? Eikö se ole juuri niin kuin demokratiassa tuleekin olla? En todellakaan tunne Yhdysvaltain aselakeja, enkä edes tarkkaan tiedä mistä noissa kiristyksissä on kyse. Sen kuitenkin tiedän, että hyvin toimivassa demokratiassa kansanedustajat kuuntelevat herkällä korvalla sekä asiantuntijoita, että äänestäjiä. Sitä en ymmärrä miksi Ylen uutisissa säännönmukaisesti nimetään ase- ja metsästysharrastusten puolestapuhujat lobbareiksi, mutta esimerkiksi ympäristöaktivistit asiantuntijoiksi.

Tämä asenteellisuus näkyy mediassa kauttaaltaan. Kyse ei ole vahingosta, se on täysin tarkoitushakuista propagandaa. Vai mitä sanot tästä esimerkistä?:Leike on viimeviikon Aamulehden yleisönosastosta. Voisi ajatella, että yleisönosasto on juuri tuollaisten hörhöjen paikka ja siellä niitä kuuluukin esittää. Toimittajat kuitenkin aktiivisesti valitsevat nämä julkaistut jutut, kaikki eivät todellakaan esille pääse. Tässä tapauksessa Juha Kairesalo niminen henkilö on myös Aamulehden toimituksen palkkalistoilla. Ei liene kovin hätiköityä olettaa kyseessä olevan sama henkilö.

Kaikki tuon mainoksen nähneet varmasti helposti ymmärtävät, ettei siinä mitenkään kannusteta Kanahaukan ampumiseen. Päinvastoin haukka on siinä Swarovskin symbolina, arvostuksen kohteena ja tässä tarkoituksessa lintu esiintyy myös heidän logossaan. Ei toimittajakaan ollut tuota väärin käsittänyt. Väite oli täysin harkittu. Sitä käytettiin keppihevosena, jotta voitaisiin väittää metsästäjien ampuvan kanahaukkoja. Suurin osa lukijoista kuitenkin uskoo väitteisiin, eikä koskaan näe tuota mainosta yhtään missään.

Väite on täysin tuulesta temmattu ja sen tarkoitus on vain mustamaalata metsästäjiä julkisuudessa. Toki voi löytyä joku tapaus, jossa rikollinen metsästäjä on ampunut haukan, mutta paljon useammin, laajemmin ja järjestelmällisemmin siihen syyllistyvät ns. luonnonsuojelijat eli lintuharrastajat. Syytös osoitettiin metsästäjien suuntaan eikä lintuharrastajiin, pelkästä asenteellisuudesta ja halusta nollata metsästäjiä.


Samaan sarjaan voi laskea eläinoikeusjärjestö PETA:n vaatimus, että Jägermeister-liköörin nimi muutetaan Waldmeisteriksi. Metsästäjämestarista metsämestariksi, koska nimi kuulemma kannustaa julmuuteen eläimiä kohtaan.

Tähän on siis tultu. Aseharrastaja tai metsästäjä äänestää väärin, eikä ymmärrä lopettaa harrastustaan vaikka sitä kuinka vastustajat ajavat lainsäädännön ja median keinoin. Tässä operaatiossa olemme viimeaikoina nähneet suoraa valehtelua mediassa, lakien kiristämistä sekä lupaehtojen ja -hintojen kasvattamista.

Aseharrastus ja metsästys eivät lopu huomenna. Ei, se ei tule kuin tuomiopäivä suurena valona ja pauhuna taivaasta. Se tapahtuu pala palalta vääjäämättä ja lopullisesti. Yhtään poisannettua tai otettua mahdollisuutta emme saa koskaan takaisin.

Seuraavaksi vastustajien listalla on monet perinteiset asiat metsästyksessä. Näitä kaikkia on jo ehditty vaatia julkisuudessa, nyt vain odotamme, että media ja ”asiantuntijat” saavat yleisen mielipiteen ja kansanedustajat vaatimustensa taakse: mm. luolakoirametsästyksen kieltäminen, noutavan koiran käyttöpakko linnustuksessa, metsästyskielto hämärässä, haulikon käyttökielto linnustuksessa, mustien sotilasaseilta näyttävien aseiden kieltäminen, itselataava kertatuli -aseiden käyttökielto, pistoolin käyttökielto lopetusaseena, aseiden säilytys- ja kuljetusrajoituksia, rajoituksia lipaskapasiteettiin ja kaliibereihin, riistalajien määrän vähentämistä, metsästysaikojen supistamista, ampumaratojen sulkemisia...

Lista on lähes loputon. Näitä vaatimuksia kun tiukkaan esitetään, niin yksi toisensa jälkeen edusmiehemme tulevat kertomaan torjuntavoitosta ja kuinka voimme elää uusien rajoitusten kanssa. Vastustajat väsyttävät meitä, ovat saaneet meidät koukkuunsa ja kiristävät jatkuvasti, kelaten tyhjät siimat sisään. Miltei päivittäin kuulee mediassa uusista vaatimuksista. Juuri koskaan ei kuule mitään ehdotusta, joka parantaisi tai laajentaisi harrastusmahdollisuuksiamme.

Vai oletko Sinä kuullut?