keskiviikko 27. lokakuuta 2021

BRX1 - odottamaton uutuus BerettaltaPakko myöntää, että pyöräytti pari kertaa tyhjää, kun sain käteeni Berettan uuden suoravetolukkoisen ja vaihtopiippuisen metsästyskiväärin. Ei sillä, etteikö Berettalla ole pitkät perinteet myös kivääripuolella, mutta jotenkin sitä vain on tottunut siviilipuolen aseuutuuksien olevan haulikoita.
 
 
Lisää hämmästystä lyötiin kovalla kädellä pöytään, kun kuulin hinnan 1.590 €, joka on miltei puolet halvempi kuin joidenkin kilpailijoiden vastaavat konstruktiot. Voisi kuvitella, että puolella hinnalla saa vain puoliksi hyvän, mutta se ei mene niin.Päinvastoin BRX1 on nimenomaan käytännöllinen ja toimiva ase. Sen yksityiskohdissa on menty pidemmälle käytännöllisyydessä kuin mihin on markkinoilla totuttu. Otetaan esimerkiksi vaikkapa kätisyyden vaihto. Ase voidaan muokata muutamassa minuutissa vasen- tai oikeakätisille.

BRX1 on Berettan ensimmäinen suoravetolukkoinen metsästyskivääri. Haulikoiden lisäksi Beretta on nimenomaan tunnettu sotilas- ja viranomaisaseista. BRX1:ssä tämä sukulaisuus on nähtävissä muotoilussa ja materiaalivalinnoissa, mutta myös helpoissa purku/kasaus/huolto/säätö-ominaisuuksissa, kaikki muutamassa minuutissa ilman erityistyökaluja laukaisuvastuksen säätämisestä lukonpään ja kaliiperin vaihtoon.


BRX1 on läpäissyt myös samat tiukat Nato-testit kuin Berettan sotilasaseet. Näissä testeissä aseen tulee toimia turvallisesti kovassa kuumuudessa, äärimmäisessä kylmyydessä sekä sietää vettä ja epäpuhtauksia tuhansien laukausten ajan. 
Sotilasaseiden sukulaisuus on nähtävissä lisäksi käytännöllisessä mustassa polymeerikomposiittitukissa. Samoin BRX1:n sarjatuliaseista lainatussa rakenteessa, pyörähtävässä lukonpäässä, jossa on kahdeksan sulkuolkaa, varustettuna ulosvetäjän kynnellä ja ejektorilla (magnum-kaliipereiden lukonpäässä on 16 sulkuolkaa (8 + 8 linjassa)).Kolmen asennon varmistin toimii peukalolla: Ensimmäinen tila lukitsee lukon ja liipaisimen. Keskimmäinen asento estää vain liipaisimen, mutta jättää mahdollisuuden avata pultti aseen turvallista lataamista ja tyhjentämistä varten. Kolmas tila mahdollistaa sekä ampumisen että lataamisen uudelleen.

BRX1:n laukaisukoneisto on yksivaiheinen vasaratoiminen ja on säädettävissä laukaisuvastukseltaan 950 – 1200 - 1 500 gramman välillä laukaisukoneiston oikealla puolella olevalla liukusäätimellä.
BRX1-piiput valmistetaan Berettan suunnittelemasta erikoisteräksestä. Vapaasti kelluva piippu on yhdessä patruunapesän kanssa tehty kylmätaontamenetelmällä. Näin parannetaan aseen tarkkuutta ja varmistetaan sekä piipun että patruunapesän sulava linjautuminen.Piiput on pedattu "V" – muotoiseen kehykseen, ja piippu lukittuu kahdella ruuvilla ja teräksisellä rekyylinvastimella. Aseen tarkkuus säilyy piipun vaihdosta huolimatta eikä uudelleen kohdistamista tarvita.Tällä hetkellä saatavilla olevien piippujen pituus on 510 tai 570 mm standardikalibereille (308 Win ja 30.06 SPRG). Piipun pituus on 620 mm 300 WinMagille. Rihlannousu .30 -kaliipereille on 1/11 (308 Win, 30.06 SPRG, 300 WinMag).
 
Kaikissa piipuissa on M14-vaimenninkierre vaimenninta tai suujarrua varten. Mukana on myös kierresuoja 16 mm piippuprofiilille. Suomeen tulevat aseet on varustettu valmiiksi picatinny-kiskolla optiikan kiinnittämistä varten. Kaksirivinen lipas on valmistettu näkyvästä oranssista polymeerikomposiitista, ja sen kapasiteetti on viisi patruunaa myös magnumkaliibereille (10 patruunan lipas on tulossa myöhemmin tuotantoon). Lipas kiinnittyy kahdella varmistinpainikkeella vahingossa irtoamisen estämiseksi.Hihnan kiinnitystä varten QD-nastat on integroitu takatukkiin ja etutukkiin. Vakiokahva voidaan korvata erikokoisella kahvalla, jotta se mukautuu paremmin ampujan mieltymyksiin. Vetopituutta voidaan säätää käyttämällä Berettan perälevyjä ja välikappaleita 350 mm:n ja yli 390 mm:n välillä.Näissä pienissä yksityiskohdissa se BRX1:n hienous juuri piilee. Ase on tarkka, käytännöllinen, toimintavarma ja edullinen. Jos miettii mitkä ovat metsästysaseen tärkeimmät ominaisuudet, niin siinähän ne juuri tulivat ilman turhia kikkailuja tai kiemuroita. Toki hienoimmat metsästysaseet ovat usein näyttävästi kaiverrettuja ja tukki tietysti parasta pähkinäpuuta. Sellaisen aseen kanssa ei kuitenkaan seistä tuntitolkulla sateessa tai kontata risukossa metsohaukulle.BRX1 on tekijän työkalu, ei sosiaalisen statuksen määrittäjä.

Mitat:

Kokonaispituus: 109,5 cm (57 cm piipulla)
Paino: 3,3 kg (57 cm piipulla)
Vetopituus: 365 mm