maanantai 30. joulukuuta 2013

Lunarex LX8 GSM-riistakamera ja valvontakamera


Tänä syksynä oli tarkoitus jatkaa viimekaudella aloittamaani riistakameratestiä. Monien vastoinkäymisten jälkeen sain hankittua vasta jouluksi uuden sukupolven lähettävän riistakameran. Aiemmin käytössäni olleet Ltl Acorn 5210MG ja Uovision UM565 –riistakamerat ovat nyt käytännössä tiensä päässä monista elvytyksistä huolimatta.

Ltl Acorn toimi täysin epäluotettavasti alusta alkaen ja hajosi kokonaan peurapukin kokeiltua siihen jostain syystä sarviaan. Uovision lähetti kuvia satunnaisesti vielä joulukuun alussa. Kameran kotelon tiivisteet olivat vuotaneet ja kuivauksen sekä paristojen vaihdon jälkeen Uovision ei ole suostunut enää kuvia lähettämään, vaan toimii nyt vain perinteisen riistakameran tavoin.Lunarex LX8 GSM-riistakamera


Lunarex LX8 on vaikuttanut asennuksesta alkaen huomattavasti paremmalta kuin kaksi edeltäjäänsä. Ensinnäkin toimintakuntoon asentaminen sujui ilman ongelmia alle 15 minuutissa. Koko prosessi hoitui juuri niin kuin suomenkielinen ohjekirja opasti. Ohjeista löytyivät helposti myös eri operaattoreiden tiedot sähköpostiasetuksia varten.

Kameran valikkotekstitkin ovat selvää suomea. Valikoista voidaan valita helposti esimerkiksi:

Kuvataanko valokuvia vai videoita
Kuvamuodoksi perinteinen 4:3 tai laajakuva 16:9
Kuvien resoluutioksi 8 MP, 5 MP tai 3 MP
Video HD 1280x720 tai VGA 640x480, pituus 5-60 sekuntia, äänen kanssa tai ilman
Kameran viiveaika ennen seuraavaa kuvaa viidestä sekunnista 60 minuuttiin
Sarjakuvaus 1-3 kuvaa nopeasti peräkkäin jokaisen laukaisun jälkeen
Salasana, joka ehkäisee varkauksia

Monilta perusominaisuuksiltaan Lunarex on Ltl Acornin ja Uovision kaltainen. Kuitenkin jo kameraa käyttökuntoon asentaessa huomasi entistä lujemman rakenteen ja monia pieniä parannuksia mekaanisessa käytettävyydessä.  Tärkeimpiä eroja ovat 16:9 laajakuvaominaisuus ja mahdollisuus kameran etäohjaukseen tekstiviesteillä.

Lunarex LX8 toimii 12 sormiparistolla, mutta aiempien riistakamerakokemusten mukaisesti irrallinen tehoakku on ehdoton lisävaruste.

SIM-kortti ja SD-muistikortti ovat kätevästi saatavilla kameran kannesta.

USB-liitäntä ja virtalähde 6 V -pistokeet löytyvät kannen alapinnasta.

Kuvia voi tarkastella myös maastossa suoraan kameran näytöstä.

Kameran rakenne on tukeva ja se voidaan lukita perinteisellä lukolla, vaijerilukolla tai ruuvilla.


Lunarex LX8 sähköpostiin lähettämät kuvat ovat pienempiä resoluutioltaan (pakattu), kuin aiempien riistakameroiden kuvat. Tämä on kuitenkin toistaiseksi ollut sikäli hyvä, että GSM-lähetys on toiminut luotettavammin ja tähän asti kaikki otetut kuvat ovat myös lähteneet sähköpostiin. Lisäksi kameran inframustasalama näyttäisi olevan aiempaa tehokkaampi.
Tässä vaiheessa Lunarex LX8 –riistakamerasta ei ole kuin hyvää sanottavaa, joskin on toki liian aikaista arvioida sen toimivuutta ja luotettavuutta tositoimissa hieman pidemmällä aikavälillä. Palataan siis aiheeseen kokemusten karttuessa.