keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kotitekoinen Dijon-sinappi ja grillisinappi


Raparperiketsuppiohjeen jälkeen sain pari kysymystä sinapin valmistuksesta. Sinapin tekeminen on vieläkin helpompaan kuin ketsupin ja makuvaihtoehtoja on lähes rajattomasti. Pidän erityisesti dijon-sinapista ja käytän sitä paljon ruuanlaitossa. Itse tekemällä lopputuloskin on selvästi parempi kuin kaupan dijonissa.Dijon-sinappi


valkoviiniä
(salotti)sipulia
valkosipulia
sinappijauhetta
hunajaa
ruokaöljyä
suolaa

Laita kasariin pari desiä hyvää valkoviiniä, silputtu sipuli ja pari/kolme hienonnettua valkosipulinkynttä. Kiehauta ja anna hautua vartin verran. Siivilöi ja jäähdytä neste.

Sekoita huolellisesti joukkoon desin verran sinappijauhetta. Lisää yhdestä kahteen ruokalusikallista hunajaa, puolikas ruokalusikallista öljyä ja teelusikallinen suolaa. Lämmitä hitaasti, koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Kuumennus kannattaa tehdä liesituulettimen alla tai ulkotiloissa, sillä aromit ovat erittäin voimakkaita.

Purkita ja anna tasaantua vuorokauden huoneen lämmössä. Anna makuuntua jääkaapissa parista viikosta jopa pariin kuukauteen ennen käyttöä.Grillisinappi


sinappijauhetta
kermaa
sokeria
(balsamicoa)
(suolaa)

Sekoita pari desiä sinappijauhetta ja saman verran sokeria keskenään. Lisää joukkoon koko ajan tiivisti sekoittaen myös pari desiä kermaa. Lämmitä hitaasti koko ajan sekoittaen noin viitisen minuuttia. Voit lisätä makua antamaan pari ruokalusikallista balsamiviinietikkaa ja ripauksen suolaa. Suurusta tarvittaessa maizenalla.

Lisää makua konjakilla tai jallulla ja yrteillä, kuten rakuunalla.Retkisinappi eli perussinappi


Eräolosuhteissa ei välttämättä kannata kuljetella mukana sinappituubeja. Laita kupin pohjalle muutama teelusikallinen sinappijauhetta ja lorauta saman verran tai hieman vähemmän kiehuvaa vettä päälle. Sekoita huolella ja anna tasaantua joitakin minuutteja.

Tällä ohjeella saat todella tulista sinappia, jonka makua voit vielä jalostaa suolalla ja sokerilla, niitä kun on joka tapauksessa lähes aina matkassa mukana. Jos seos tuntuu paksulta/ vetelältä lisää vettä/sinappijauhoja.