maanantai 18. marraskuuta 2013

Vihdoinkin kaato


Tänään menin jo viidennentoista kerran peurakyttyylle tällä kaudella. Jotenkin olin jo alistunut tähän huonoon tuuriini. Todella poikkeuksellista on, että valkohäntäpeurojen sydänmailla kausi alkaa viidellätoista saaliittomalla yrityksellä. Normaalisti viimeistään joka kolmas tai neljäs kerta on tuottanut kellonvarmasti tulosta. Tällä kertaa valitsin hieman poikkeuksellisesti peltopassin ja jäin kyttäämään paalien välistä keskelle peltoa näkyvää naurispinoa.

JESSS!!!!

Aivan kuin tyhjästä pellolle ilmestyi ylivuotinen piikkipukki, joka määrätietoisesti lompsi kohti juureksia. Tuuli sivuitseni pellon suuntaisesti, niinpä odotin pikkupukin pysähtyvän ja puraisevan palan viimeistä ehtoollistaan. Kello 16:04 lähtivät terveiset kohti pukkia, joka merkkasi osuman selvällä pompulla ja säntäsi kohti metsää.

Ruokintapaikalta löysin reilusti kirkasta verta, mutta verijäljet loppuivat kokonaan vain viidentoista metrin jälkeen. Aloin ounastella pahoja. Saapuuko viidestoista yö nyt painajaisineen ja epäonneni jatkuu? Hämärä voimistui entisestään ja pellon takana oleva metsä on täynnä peuranpolkuja ja –jälkiä. Aloin aivan tosissani hakea edes yhtä pisaraa merkiksi mihin suuntaan kuusitiheikössä suuntaisin. Sattumalta kaveri soitti ja pyynnöstäni lupautui mukaan etsintäpartioon. Pimeässä ja tiheässä metsässä kiertää katse maahan keskittyneenä erittäin helposti ympyrää, eikä hetken päästä voi enää puhua järjestelmällisestä etsinnästä, vaan sinne tänne toikkaroinnista.


Peura löytyi lopulta yllättävänkin helposti parinkymmenen minuutin haeskelun jälkeen, vain viidenkymmenen metrin päästä, mutta oli viimeisillä voimillaan kaartanut rajusti ja sukeltanut ison kuusen alle piiloon. Jäljestävä koira olisi kyllä lumettomaan aikaan erittäin hyödyllinen metsästyskumppani.

Pukki oli saanut osuman hieman ylävoittoisesti lavan taakse, mutta luoti oli kääntynyt iskeydyttyään kylkiluihin. Niinpä puhki oli vain toinen keuhko. Tämä selitti osaltaan pitkän pakolaukan ja vähäisen verentulon. Nyljettäessä huomasin osuman olleen kuitenkin hyvin optimaalinen ja juoksusta huolimatta eivät lavan aluset olleet verestyneet, niin kuin näissä tapauksissa usein käy.

Tämän peuran hieman vaatimaton trofee pääsee kuitenkin parhaalle paikalle työhuoneeni seinällä :)
Kausi on nyt siis omalta kohdaltanikin avattu.


Hyvin mahtui pukki Heck-Pack –kuljetustelineelle vaikka selvästi vasaa suurempi olikin.