maanantai 28. huhtikuuta 2014

Lihapiirakat ja Sinivalkoinen jalanjälki

Osallistun kampanjaan Cittarista hakemallani kympin ostoskorilla. Näistä kotimaisista raaka-aineista syntyy kotona leivottuja lihapiirakoita. Lisäksi tarvitsen vain riistalihaa ja metsästä poimittuja sieniä.

Sain Suomalaisen Työn Liitolta haasteen osallistua Sinivalkoinen jalanjälki kampanjaan. Asia on tärkeä ja idea yksinkertainen:

Jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa. Pienilläkin valinnoilla on siis merkitystä.
Näillä merkeillä onnistut


Avainlippu on Suomessa valmistettujen tuotteiden ja Suomessa tuotettujen palveluiden alkuperämerkki. Kotimaisuusasteen on oltava yli 50 %. Keskimäärin Avainlippu-tuotteiden kotimaisuusaste on kuitenkin yli 80 prosenttia.

Sirkkalehtimerkki on suomalaisten puutarhatuotteiden – vihannesten, marjojen, hedelmien, kukkien sekä taimistotuotteiden – ja ruokaperunan tuotemerkki. Sirkkalehti-merkityt tuotteet ovat 100 % kotimaisia.

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Merkkiä saa käyttää tuotteissa, jotka on valmistettu Suomessa ja joiden raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaisia. Kaikki liha, kala, kananmuna ja maito ovat 100 % suomalaisia.

Lihapiirakat


Lihapiirakat on helppoja ja nopeita tehdä. Ne soveltuvat erinomaisesti jahtipäivän eväiksi, välipalaksi, lounaaksi, illalliseksi ja aamiaiseksi. Piirakoita kannattaa leipoa samalla kertaa myös hiukan enemmän pakastimeen käteväksi pikaruuaksi.

vehnäjauhoja
maitoa
vettä
voita
hiivaa
suolaa

riistajauhelihaa
ohrasuurimoita
metsäsieniä
sipulia
voita
riistalientä
smetanaa
timjamia
suolaa
pippuria

Liuota hiiva (50 g paketti) kädenlämpöiseen tilkkaan (½ dl) vettä. Lisää joukkoon haaleaa maitoa (3 dl), voisulaa (100 g) ja suolaa (1 tl). Lisää jauhoja pikkuhiljaa (8-9 dl eli 500-600 g) ja alusta taikina käsin kimmoisaksi. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa, sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Voit lisätä taikinaan tarvittaessa jauhoa, jos taikina tuntuu liian tahmealta.

Peitä taikinakulho pyyhkeellä ja anna kohota lämpimässä paikassa tunnin ajan, eli kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

Tällä kertaa tein täytteen peuran jauhelihasta, mutta mikä tahansa riistalihajauheliha käy mainiosti, kuten myös riistapalvi, riistamakkara tai vaikka revitty possu. Lisää metsäistä makua sain kuivatuilla suppilovahveroilla ja tuoreella timjamilla, jotka laitoin jo riistaliemessä kypsyvien ohrasuurimoiden joukkoon. Täytteeseen saa lisää mehevyyttä kuullotetuilla sipuleilla ja purkilla parilla smetanaa. Lopuksi kaikki ainekset sekoitetaan keskenään, maustetaan suolalla sekä pippurilla, ja tarkistetaan maku.

Lisää makuvaihtoehtoja täytteeseen saa kotimaisilla kypsennetyillä juureksilla ja kasviksilla (lanttu, nauris, porkkana, selleri, palsternakka, punajuuri, kaali...) ja viljatuotteilla, kuten ruis- tai spelttisuurimot. Hyviä täytevaihtoehtoja ovat myös muna, kala ja juusto.
Kauli taikinasta ohut levy. Lisää täyte ja taita taikina täytteen yli. Leikkaa piirakat puoliympyröiksi sopivan kokoisella kipolla.


Voitele piirakat munalla ja pistele kevyesti haarukalla. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.


Sinivalkoisen jalanjäljen täydentävät pellavapyyhe sekä raikas olut.


Osallistu Arvontaan


Osallistu Sinäkin mukaan kampanjaan ja sinivalkoiseen arvontaan klikkaamalla tästä. Osallistujien kesken arvotaan laadukkaita Suomalaisia tuotteita.