tiistai 23. helmikuuta 2016

Zeiss Victory V8 4.8-35x60 testi
Peurakyttyyn loppukaudeksi sain testiin Zeiss Victory V8 4.8-35x60. Tiesin toki jo kokeilemattakin, että monsteri olisi mennen tullen valovoimaisempi kuin omassa käytössäni oleva Victory Diavari. Melko nopeasti selvisi myös, että se on omassa luokassaan paras koskaan testaamistani hämäräkiikareista.

Paras on tietysti paras, mutta siihen sisältyy kuitenkin väistämättä asioita jotka tulevat ikään kuin kaupanpäällisinä. Noin 3.300 € hinta ei ainakaan omalla kohdallani ole se pienin haaste. Jos ajatellaan pelkästään peurankytistelyä, niin tuolla rahalla saa helposti kaksikin tarkoitukseen ihan hyvin sopivaa laadukasta tähtäinkiikaria.


Jos aloitetaan kuitenkin niistä ylivoimaisista ominaisuuksista. Normaalissa kytistilanteessa ns. täysin pimeässä, missä paljaalla silmällä ei näe edes kohdetta, katselu tämän läpi oli kuin joku olisi laittanut valot päälle. Toki hieman vastaava ilmiö on lievemmin havaittavissa kaikilla laadukkailla hämäräkyttäykseen suunnitelluilla tähtäinkiikareilla, mutta seuraavaksi tapahtui jotakin ennen näkemätöntä. Käänsin kiikarin suurennoksen ensin normaaliin 6-8x luokkaan. Sitten jatkoin zoomaamista (näillä etäisyyksillä) lähes naurettaviin 20-30x suurennoksiin ja tähtäinkuva pysyi edelleen kirkkaan terävänä. Kuva on jopa näillä suurennoksilla edelleen selvästi rikkaampi yksityiskohdiltaan, kolmiulotteisempi, sävykkäämpi ja siinä on laajempi syväterävyysalue kuin omassa Victory Diavarissani sen optimisuurennoksella.

Koska etäisyydet omassa peurankytistelyssäni jäävät 15-70 metrin matkoille, otin vielä kauden loputtua testiin erilaisina iltoina pelto- ja hakkuuaukeita. Mittasin etäisyydet jo valoisan aikaan laserilla. Pimeän laskeuduttua, omalla (all-rounder -tyyppisellä) Victory Diavarilla arvioin pystyväni hyvältä tuelta laadukkaaseen riistalaukaisuun noin 100-150 metrin päähän. Victory V8 4.8-35x60 näytti kohteen erinomaisesti kaksin- ja jopa kolminkertaisilta etäisyyksiltä. Tähtäinkiikarin puolesta voisin siis hyvin ampua riistalaukauksia pimeässä yli 300 metrin matkoilta. Käytännössä en kuitenkaan luota omiin ampumataitoihini pimeässä niin paljoa ja rutiininomainen onnistuminen näille matkoille vaatisi paljon harjoittelua. Tähtäinkiikarin puolesta se olisi kuitenkin mahdollista.

Zeiss Victory V8 4.8-35x60 on toki ison ja hieman kömpelön kokoinen kanniskella, eikä se sovellu järkevästi yleiskäyttöön. Eli ei tosiaankaan oikea valinta hirvijahtiin tai ajometsästykseen. Mutta jos hakee parasta työkalua hämäräkyttyylle tai vaikka pitkille matkoille vuoristojahteihin, niin tässä se on. Jos vielä nämä kaksi vaatimusta yhdistyvät, kuten pienpetojen hämäräkyttäyksessä. Pieniä kohteita, pitkältä matkalta hämärässä… BINGO!


Poikkeuksellisen paksu (36 mm) runkoputki mahdollistaa erittäin laajan ristikonsäädön ja laajan näkökentän: 4.8-suurennuskertoimella näkökenttä 8.6 m @ 100 m (35 x -> 1.2 m).

ASV (luodin lentoratakompensaattori) mahdollistaa tarkat säädöt eri etäisyyksille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun ase on kohdistettu normaalisti sadalle metrille, niin lentoratakompensaattorin avulla voi tähdätä vaikkapa kolmeen sataan metriin normaalisti ilman korjauksia vain kääntämällä tähtäinkiikarin säätönupista asetuksen oikeaksi. Parallaksisäädintä kiertämällä voidaan säätää optimaalinen tarkkuus kaikille ampumaetäisyyksille ja välttää parallaksin aiheuttamat osumavirheet. Myös tuulikorjaukset onnistuvat kätevästi säätönupista. Ja voin vakuuttaa, homma toimii yllättävän helposti, kävin testaamassa viimetalvena asiaa radalla, jossa ammuttiin jopa ½ km matkalle.


Tässä videolla näkyy hyvin pitkän matkan ammunnan haasteet ja toisaalta myös helppous hyvillä välineillä.
Zeiss Victory V8 4.8-35x60 


Suurennus                                  4.8 - 35 x
Tehollinen linssin halkaisija     48.1 mm - 60 mm
Twilight Factors                       13.6 - 45.8
Näkökenttä @ 100m                 8.6 - 1.2 m
Näköaste                                   4.9° -  0.7 °
Diopterin säätövara                  +-3.5 | 2 dpt
Silmäetäisyys                           95 mm
Parallaksivapaus                      50 - ∞ m
Säätöala @ 100m                    130 x 85 cm
Säätä per naksaus @ 100m     0.5 cm
Tähtäinputken halkaisija         36 mm
Okulaarin halkaisija                46 mm
Objektiivin halkaisija              67 mm
Vedenpitävyys                        400 mbar
Käyttölämpötila-ala °C          -25 | +50 °C
Pituus                                      402 mm
Paino                         0.97 kg
LotuTec®-pinnoitus
Nitrogen-täyttö