sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Suomen Riistakeskus valehtelee


Päivän Savon Sanomat ja toimittaja Marita Tiihonen väittävät Suomessa tapettavan salaa 50 sutta vuosittain. Väite on täysin epäuskottava, mutta väitteen takana on riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman ja pari Suomen Luontoliiton susiryhmäläistä. Ekman tunnustaa, että kyse on arviosta, mutta väittää, että siitä ollaan yhtä mieltä. Väite on kuitenkin täysin perätön eikä siitä todellakaan olla yhtä mieltä. Erittäin surullista, että Suomen riistakeskus on lähtenyt julkisuudessa levittelemään perätöntä propagandaa.

Väitteen taakse ei siis ole mitään uskottavaa näyttöä. Kuinka helposti olisi mahdollista salakaataa joka viikko susi, siten ettei asia tulisi julkisuuteen? Käytännössä suden metsästys vaatii lumen maahan, näin vähintäänkin puolet vuodesta metsästys on mahdotonta tai erittäin hankalaa. Talven aikana siis täytyisi joka viikko tapahtua vähintään kaksi suden salakaatoa, niin ettei tietoa tästä leviäisi julkisuuteen. Mielestäni Perhon ja Sonkajärven tapaukset juurikin todistavat, ettei näin suurisuuntaista ja yleistä salametsästys voi tapahtua ilman erittäin suurta kiinnijäämisen riskiä.

Suomen riistakeskuksen tehtävänä on mm. kestävän riistatalouden monipuolisen edistäminen sekä riistanhoitoyhdistysten ja metsästäjien toiminnan tukeminen. Valheellisen tiedon tai arvausten levittäminen ei kuulu riistakeskuksen tehtäviin. Tämä täysin epäuskottava tieto kuitenkin päätyi riistakeskuksen viestintäpäällikön Klaus Ekmanin toimesta Savon Sanomiin ja sitä kautta moniin valtakunnallisiin medioihin, kuten Uuteen Suomeen ja MTV3 –uutisiin. Tällaisen valheen levittäminen ei todellakaan tue metsästäjien toimintaa vaan päinvastoin on omiaan vaikeuttamaan ja vahingoittamaan harrastustamme monin tavoin tulevaisuudessa.

Riistakeskuksen tulisi sanoutua julkisesti irti kaikesta valheellisten, asenteellisten ja kiistanalaisten väittämien levittämisestä. Erityisesti viestintäpäällikön Klaus Ekmanin tulisi tehdä asiasta vakavat johtopäätökset.