maanantai 7. tammikuuta 2013

Lumiketjut maastoautoonRuokintapaikkojen ja riistakameroiden huoltaminen, sekä kyttyyllä käyminen, on viime viikkoina hankaloitunut suoja- ja pakkaskelien vaihdellessa laidasta toiseen. Auraamattomat metsäautotiet ja pellot ovat olleet puskureita myöten pakkasilla höttölumissa ja suojalla loskassa. Tehokas moottori tai hyväkään nelivetojärjestelmä ei paljoa auta, jos renkaat eivät saa tarvittavaa pitoa. Maastoauton ohjaus vetelee ja perä heittelee välillä melko holtittomasti. Jatkuvana huolena on kapealta metsäautotieltä ojaan lipsahtaminen, joka tietäisi pahimmillaan tuntien lapio- ja tunkkaushommia.

Lisää pitoa maasturiin saa vaihtamalla renkaat oikeisiin maastorenkaisiin tai lumiketjuilla. Maastorenkaat ovat toki hyvät maastoajossa, mutta hieman pidemmät jahtireissut vaikka Lappiin tai Viroon ovat niillä lähinnä kärsimystä. Ne ovat lisäksi kalliit ja huonontavat polttoainetaloutta entisestään. Lumiketjut ovat sikäli parempi ratkaisu, että niillä saa aikaiseksi hyvän pidon, mutta ne on helppo ottaa tarvittaessa käyttöön ja nopeasti myös pois.

Dodge Durangon isot 275/55R17 –koon renkaat tarkoittavat käytännössä sitä, ettei sopivia (ja kohtuuhintaisia) lumiketju löydy suoraa markettien ja autotarvikeketjujen hyllyiltä. Onneksi pienen hakemisen jälkeen Suomen Maastoautotarvike Cros4wd:n nettikaupasta sopivat (Lumiketju ECO 460) löytyivät nopeasti ja edullisesti.

Ketjut asennetaan suoraan renkaan päälle, eikä aikaa mene kuin muutama minuutti. Omassa käytössäni tuntuu riittävän pelkkiin takapyöriin lumiketjujen asentaminen. Pidon tunne lähentelee kesäkeliä ja ajaminen vakautui oleellisesti. Investoinnille tuli hintaa vain reilu 130 €.