tiistai 11. elokuuta 2015

Miksi syksyn hyljejahti meni persiilleen??!!

Kuvan hylkeellä tai hylkeenpyytäjällä ei ole mitään tekemistä epäonnistuneen jahtiretkeni kanssa.
(photo taken by Ansgar Walk)



Kiitos Seppo,

eiköhän se ollut sitten tässä.  Julkaisen kuitenkin vielä tämän avoimen kirjeen Sinulle ja yrityksellesi, jotta helpommin voisit parantaa palveluidesi laatua.

Olit yhteydessä 30. maaliskuuta kello 14:59 blogini ”Ota yhteyttä” -lomakkeella ja pyysit minulta:

”Terve, hyljejahti alkaa 16.4 olen ammattikalastaja hylkeet täällä perämerellä ovat ajaneet kalastuksen ahdinkoon kasvaneella kannalla. Ammattikalastus on käynyt kannattamattomaksi, on kesittävä jotain muuta .olen aloittanut kaupallisen hylkeenmetsästys palvelun,yritys on seanature.net. Onko sinulla mitään yhteistyö ehdotuksia, voisko esim, yhtystietoja laittaa esille.

Terv, seppo.vehkapera@ gmail.com. Seanature.net”


Viestisi herätti sympatiani ja vastasinkin Sinulle 30. maaliskuuta 16:30 mm. näin: 

”…Voisin kirjoittaa ja kuvata blogiini … jahtimatkasta Perämerellä vieraanasi. Blogaus ei olisi mainos, mutta sen sijaan olisi positiivinen kuvaus matkasta ja jahdeista/kalastuksesta sisältäen kontaktitietosi hintoineen … kunhan niistä itselläni olisi ensin positiivisia kokemuksia. Ihan sokkona en ala suositella kenenkään toimintaa, niin kuin varmasti hyvin ymmärrät…”


Kysyit tarkennuksia ehdotukseeni 1. huhtikuuta klo 7:40 ”Hieman tarkennusta kohtuuhintaiseen mökkivuokraan, paljonko vuorokausi saa maksaa. Yövymme meren saaressa joten vaihtoehtoja on vähän, ei siellä ole esim, suihkuja eikä sähköjä. Siellä ei lakanoissa nukuta, teillä pitäisi olla omat makuupussit. Tarkennusta henkilö määrään,  tämä 6 henkilöä on ehdoton maksimi tilojen vuoksi/ tai rahalla saa vuokrattua lisää veneitä mutta sitten se maksaakin jo paljon.”


Vastasin kysymyksiisi 1. huhtikuuta klo 10:15 ”…eli ajankohta olisi 4.-7.9.  (pe-ma), osa porukasta tulee suoraan karhujahdista Raatteen suunnalta ja osa Pirkanmaalta päin. Majoitus tai sen hinta ei ole kriittinen, en osaa tarkkaa euromäärää sanoa, on varmaankin ihan OK, jos on yleisen hintatason mukainen ;) … Hyvä kuitenkin tietää etukäteen mitä on odotettavissa, jotta osaa varautua oikein välinein. Tämä 6 henkilöä on seuramme kokonaisvahvuus ja sitä ei ylitetä…”


Sinä vastasit 1. huhtikuuta klo 13:35 ja siihen luotimme: ”Ajankohta sopii mulle ,merkkaan varauskirjaan. Tarkennusta kalastus hommiin, voin järjestää verkkokalastusta, viehekalastusta voi harrastella myös, miten on viehekalastus lupa onko se valtakunnallinen, voisko kalastavat hoitaa itse sen kun mulla ei ole siittä tietoa. Kalastan itse  vain ammattikalastus välinein ja siihen pääsee myös mukaan. Ajankohta on vesilinnustukseen myös otollinen , joten haulikot mukaan myös.”



Tämän käymämme tilaus- ja varauskeskustelun jälkeen sovin viiden jahtikaverini kanssa lopullisesti tästä reissusta. Jokainen meistä varasi (ja raivasi tilaa) kalentereihinsa sekä järjesteli lomaa/vapaata retken ajalta työpaikoiltaan ja muista menemisistään. Omalta osaltani jouduin sopimaan myös toisen kymmenhenkisen metsästysseurueen kanssa jahtireissun aikaistamisesta, jotta tämä organisoimasi jahti/kalastus-matka saataisiin sopimaan kaikkien hyljejahtiin lähtijöiden kalenteriin.



Aivan yllättäen laitat kuitenkin sähköpostia yli neljänkuukauden kuluttua 8. elokuuta klo 8:11 ja kysyt jo selvästi aiemmin sopimastamme asiasta: ”Mille päiville reissua sovittiin ja oletteko tulossa ,pitää majoitus varmistaa montako henkilöä.”


Vastaan Sinulle 9. elokuuta klo 9:30 avain samoin, kuin olimme jo huhtikuussa sopineet: ” …eli ajankohta olisi 4.-7.9.  (pe-ma), 6 henkilöä. Olemme tulossa”


Järkytyksekseni lähetät tökerön viestin 9. elokuuta klo 16:57 ”Tuo viikonloppu ei käy tässä on käynyt moka varauksissa, käykö teille ma7.9 eteenpäin viikolla tai Seuraava viikonloppu 11-13.9”



MITÄ HELVETTIÄ! Miksi varaus ei käy, vaikka olimme asiasta kirjallisesti sopineet jo keväällä ja sinä olit luvannut ”Ajankohta sopii mulle ,merkkaan varauskirjaan”



Voin vakuuttaa, ettei ole helppoa sopia yhteistä ajankohtaa kuuden kiireisen miehen kalentereista uudelleen tällä aikataululla ja miksi edes pitäisi? Mehän olimme sopineet asiasta kirjallisesti. Täällä meillä päin on sanonta, jota miehet kunniansa kautta noudattavat: ”Yhdet puheet”. Nämä puheet oli käyty jo keväällä. Miksi siis nyt juuri viimehetkellä ennen sovittua reissua alkaa vatulointi selvästi sovitussa asiassa?


Niinpä vielä 10. elokuuta klo 15:52 kirjoitan sinulle: ”Keväällä sopimamme ajankohta on ainoa mahdollinen, joka sopii koko porukalle. Kaikki ovat kiireisia ja lomat/vapaat on sovitettu nyt tuohon kohtaan.”


Vastaat tylysti ja lopullisesti tänään 11. elokuuta klo 9:10 ”Tämä sopivamme ajankohta ei nyt käy , tarjoan uutta ajankohtaa samoilla ehdoilla kun on sovittu.”


Mitenkä ihmeessä kuvittelet meidän luottavan sanaasi tai tarjoamiisi palveluihin tämän jälkeen? Et edes pyydä missään vaiheessa anteeksi teoistasi johtunutta vitutusta. Kuuden miehen osalta syksyn jahtisuunnitelmat muuttuivat. Sovittuja lomapäiviä ei nyt pääsekään käyttämään metsästykseen ja kalastukseen, niin kuin jokainen meistä oli odottanut keväästä alkaen.

Pyysit maaliskuussa huomiota metsästyspalveluillesi blogissani. Tuskin jaksan asiasta enempiä kirjoitella. Mutta hei, Any publicity is good publicity…

-Janne



PS: En siis voi mitenkään suositella Seppo Vehkaperän tai www.seanature.net (https://www.facebook.com/pages/Seanature/923875520965046) palveluita. Vaikka Seppo tuntui aluksi kovin sympaattiselta, on jahtipalveluiden tuottamisen ensimmäinen edellytys, että voin luottaa järjestäjän kirjallisiin lupauksiin. Ja jos hyvin perusteltuja muutoksia tulee, niistä pitää pystyä viestimään nopeasti ja luotettavasti. Viime viikkoina olemme saaneet lukea surullisia uutisia eräästä hammaslääkäristä, joka luotti zimbabwelaiseen metsästysmatkailuyrittäjään tunnetuin seurauksin. Itse en haluaisi joutua julkisuuden ryöpytykseen palveluntarjoajan mokauksesta, vaikka ”kuutintappajana”.


PPS: Noin yleensäkin tuntuu, ettei meillä Suomessa ole vakavasti otettavia ja ammattimaisesti toimivia metsästyspalveluyrittäjiä. Ainakin itse olen törmännyt lähinnä vain Seanaturen-tasoiseen puuhasteluun.

Nyt saa (ja täytyykin) mainostaa, jos Sinulla on hyviä kokemuksia Suomalaisista jahtimatkoista (Suomessa) tai peräti itse niitä järjestät. Kirjoita kommenttikenttään kokemuksistasi tai palveluistasi. Saatan vaikka tulla kavereiden kanssa poikkeamaan :)