lauantai 8. toukokuuta 2010

Jänistä viinissäTämä ohje on mukailtu ranskalaisen keittiön klassikosta Coq au Vin (Kukkoa viinissä) ja koska nyt valmistui rusakkoa padassa ja punaviinissä, niin tarkalleen ottaen kyseessä on Civet de lièvre au vin rouge. Ohje on erittäin helppo valmistaa, joskin vähän työläs ja erittäin aikaa vievä. Koko idea perustuu pitkään kypsytykseen alhaisella lämmöllä, joten pikaruokaa tämä ei todellakaan ole. Lopputuloksena saat kuitenkin helposti luista irtoavaa ja erittäin mureaa jänöä.


jänistä (metsäjänis, rusakko, citykani)
siansiivua (pancettaa)
oliiviöljyä
voita
vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
salottisipuleita
paprikoita
tomaatteja (tai tomaattimurskaa)
herkkusieniä
valkosipuli
lihalientä
punaviiniä
yrttejä (timjamia, persiljaa, basilikaa tai rosmariinia ja laakerinlehtiä)


Kaikki alkaa lihojen pilkkomisesta pataan sopiviksi paloiksi ja liotuksesta maidossa. Kyse on makuasiasta, eikä ole pakollinen, mutta puolesta vuorokaudesta vuorokauteen liotus jääkaapissa pehmentää rusakon voimakasta aromia. Lihat kuivataan ja maustetaan suolalla sekä pippurilla. Samalla, kun mausteet imeytyvä, niin lihat lämpenevät paistovalmiiksi.

Maustuneet siansiivut pilkotaan pieniksi paloiksi ja paistetaan kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa. Siirretään siansiivut pataan ja paistetaan pannulle jääneessä rasvassa vehnäjauhoissa kieritellyt jäniksen palat. Palat ruskistetaan kauttaaltaan ja siirretään pataan.

Seuraavaksi on sienten ja kasvisten vuoro. Isoiksi paloiksi lohkottuina ne ruskistetaan (tomaatteja lukuun ottamatta) vuorotellen ja lisätään pataan possun ja jänön seuraksi.  Kaada lopuksi pannulle lihalientä keräämään kaikki maut talteen. Tällä kertaa käytin villisian grillikyljen valmistuksessa talteen otettua lientä. Seuraavaksi liemi kaadetaan pataan, lisätään lohkotut tomaatit, yrttejä ja pari/kolme lasia punaviiniä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Usein ajatellaan, että ruuanlaittoon kelpaa jotenkin huonompikin viini. On tietysti totta, että viinin ei tarvitse olla sieltä parhaasta päästä kalleinta vuosikertaa, mutta jos viini ei maistu Sinusta hyvältä sellaisenaan, niin älä laita sitä ruokaankaan! Viinin tarkoitus kun on antaa ruualle makuaan...

Kansi päälle pataan tai muutama kierros foliota vuoan ympäri ja uuniin. 200 asteessa tunti ja sen jälkeen 3-5 tuntia 160 asteessa. Halutessasi voit suurustaa liemen. Maistuu keitettyjen perunoiden, riisin tai pastan kanssa.

Viinisuositukseni ruuanlaittoon ja ruokajuomaksi on Milestii Mici Codru 1987.
.