maanantai 23. kesäkuuta 2014

Raparperiketsuppi


Pihvejä grillaillessa tajusin, että ketsuppi alkaa olla lopussa. Samassa huomasin puutarhassa rehottavan raparperipuskan ja muistin kuinka hyvää ketsuppia raparpereista saa. Olen jo pidempään tehnyt omat ketsuppini itse hieman eri makuvivahtein vuodenajan mukaan, mutta raparperiketsupin makeanhapan mausteinen ja pehmeä kirpeys on aivan erityisen sopivaa grillatun lihan ja makkaran seuraan.

Katajanmarjan ja raparperin kirpeän karvaassa maussa on selvää yhtäläisyyttä, niinpä raparperiketsuppi soveltuu erityisen hyvin myös riistalihan ja –makkaran makuja tasapainottamaan. Omatekoinen ketsuppi on niin paljon parempaa kuin kaupan heinzit, ettei niitä kannata edes verrata keskenään.

½ kg raparperinvarsia
½ kg tomaatteja
2-3 sipulia
5 dl sokeria
2 ½ dl etikkaa
2 tl suolaa
kanelia
laakerinlehtiä
(inkivääriä)


Kypsät kirsikka- tai terttutomaatit ovat yleensä maukkaimpia, punasipuli antaa makua ja väriä. Raparpereita ei tarvitse kuoria.

Etikkana voi käyttää lisää makua antamaan vaaleaa balsamietikkaa, valkoviinietikkaa ja/tai omenaviinietikkaa. Tavallisen sokerin sijaan ruokosokeri ja fariinisokeri lisäävät syvyyttä makuun. Kanelitangon voi korvata myös 1 tl kanelijauhetta ja tuoreet laakerinlehdet kuivatuilla.
Paloittele vihannekset ja mittaa muut ainekset kattilaan.

Anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen noin kolme varttia.


Poista kanelitanko ja aja tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella.

Siivilöi keitos...

Sekoita huolellisesti. Keitä vielä tarvittaessa kassan jos ketsuppi on liian juoksevaa.

Pullota, jäähdytä ja säilytä kylmässä.

Nautitaan lihan kanssa kylmänä tai lämmitettynä.