sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Filet de chevreuil en croûteSuomeksi sanottuna kokonaisen valkohäntäpeuran fileen paistaminen taikinakuoressa. Kyseessä on versio Napoleonin Waterloossa 1815 voittaneen Iron Duken lempiherkusta, joka paremmin tunnetaan nimellä Beef Wellington. Tällä klassisella ranskalaismenetelmällä syntyy keskeltä punertava, mutta rapean taikinakuoren peittämä filee.

peuran ulkofilee
voitaikinalevy
dijon-sinappia
calvadosta
kananmuna
suolaa ja pippuria

Mausta kalvoista puhdistettu filee suolalla ja pippurilla. Ruskista filee kauttaaltaan nopeasti kuumalla pannulla. Kauli voitaikinasta fileen käärimiseen sopiva levy ja voitele se sisäpuolelta sinapin ja calvadoksen sekoituksella. Kääri filee ja voitele paketti kananmunalla. Painele taikinaan haarukalla pieniä reikiä ja paista 200 asteisessa uunissa kymmenen minuuttia, laske lämpöä 180 asteeseen ja paista vielä fileen koosta riippuen viidestä viiteentoista minuuttia. Tarkan tuloksen saat käyttämällä digitaalista paistomittaria (Verinen liha “rare” 45-50 astetta, puolikypsä “medium” 55-60 astetta ja kypsä “well done” 65-68 astetta).

Kalisalaatti on todella yksinkertainen mutta maistuva lisuke. Tee juustohöylällä kaalista pientä suikaletta, sekoita joukkoon majoneesia ja kreikkalaisia mietoja pepperoneja.

Perunasalaatti on myös yksinkertainen, mutta hiukan työläämpi valmistaa.

keitettyjä perunoita (50%) 
sipulia (15%)
maustekurkkuja (10%)
ohennettua majoneesia (25%)

Kuutio ainekset ja sekoita maustekurkun liemellä ohennettu majoneesi joukkoon. Mausta dijon-sinapilla, (suolalla) ja valkopippurilla. Koristele kapriksilla ja ruohosipulilla. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa vähintään parituntia tai mieluummin seuraavaan päivään.

Viinisuositukseni ruokajuomaksi on Milestii Mici Codru 1987.
.