torstai 7. tammikuuta 2016

Metsästäjän ja ampujan silmälasit


Olin vähintäänkin innostunut (eli tohkeissani) kuultuani Zeissin uusista silmälaseista. Zeiss i.Scription -tekniikalla saadaan heidän markkinointimateriaalinsa mukaan parempi näkö hämärässä, suurempi tarkkuus ja terävämmät kontrastit kuin millään aiemmilla silmälaseilla. Näistä ominaisuuksista olisi kiistatta hyötyä itselleni erityisesti metsästyksessä, ammunnassa ja autoillessa.

Tästä oli pakko ottaa tarkemmin selvää. Niinpä varasin ajan Lahden Silmäasemalle saman tien.


Asiantunteva optikko vaikutti itsekin varsin innostuneelta uuden teknologian mahdollisuuksista. Sain paljon ammattimaisia vastauksia maallikon näkövinkkelistä esittämiini kysymyksiin. Varmasti puolet asioista meni ns. yli hilseen, mutta jotain sain kirjoitettua muistiinkin.


Perinteisestä näkötestistä poiketen homma alkaa Zeiss i.Profiler -analyysillä. Noin minuutin istunnossa kone tekee jopa 1500 pistemittausta silmistäni. Mittauksessa otetaan huomioon pupilliaukon koon muutokset eri valaistusolosuhteissa. Samalla selville tulevat korkeamman asteen aberraatiot, sadasosadioptrian tarkkuudella.

Korkeamman asteen aberraatioilla tarkoitetaan silmän näköjärjestelmästä itsestään usein löydettäviä taittovirheitä kuten koma, trefoil ja sfäärinen aberraatio. Normaali perinteinen optikon tai lääkärin taittovirheen määritys ei pysty tuottamaan näin tarkkaa tulosta. Normaalisti optikon mittaukset tehdään neljännesdioptrian tarkkuudella.

Karkeana yleistyksenä voisi siis sanoa, että ihmissilmä on optisesti melko heikkotasoinen ja jokaisen meidän silmänlinsseissä on erilaisia virheitä, vaikka emme kokisi tarvitsevamme silmälaseja ollenkaan. Silmälaseja hankittaessa näöntarkastus tehdään yleensä aina valoisassa tilassa, pupillin aukon ollessa pieni. Hämärässä pupilli aukeaa paljastaen isomman linssin. Pinta-alaltaan moninkertainen linssi on yleensä myös optisesti erilainen kuin sen pelkkä keskiosa pienellä pupillin aukolla.







Itselläni tämä ero oli merkittävä molemmissa silmissä. Tähtäinsilmässä melkein yhden miinuksen ero. Tällä tuloksella tarvitsisin siis hämärässä erilaiset silmälasit kuin valossa. On myös täysin mahdollista, että vaikket kaipaisi silmälaseja ollenkaan päiväsnäöllä, voit tästä syystä tarvita niitä kuitenkin hämärässä. Zeiss i.Profiler näyttää lopuksi ihan konkreettisella kuvalla, kuinka paljon hämäränäkö uusilla laseilla paranee. Ja toki myös sen, jos i.Scription laseista ei olisi hyötyä sinulle.

Silmämme ovat optisesti heikommat kuin kännykkäkameran linssi. Se, että näemme näinkin hyvin, johtuu aivoista. Itse näköaistimus syntyy siis aivoissa, kun sinne saapuu tietoa hermoimpulsseina näkörataa pitkin aistinsolujen välityksellä. Aivot muodostavat kuvan kahden silmän erilaisesta informaatiosta ja näin pystyvät kompensoimaan silmän linssien virheitä. Se on selvää, että mitä paremmin silmän linssien virheet saadaan korjattua silmälaseilla, sitä paremman kuvan aivomme pystyvät muodostamaan.


Mittalaitteen tallennettua silmieni i.Scription-arvot, siirrymme perinteiseen optikon näkötestiin. Tekniikan erityinen hienous on yhdistää optikon subjektiivinen näöntarkastus ja laitteen absoluuttisen objektiivinen tulos! Näin päästään parhaiten määrittämään oman näköprofiilin mukaiset painotukset eri näköalueille. Haluatko lähi-, välialue- vai tasapainoiset moniteholinssit? Oletko esim. hammaslääkäri, toimistotyöläinen vai rekkakuski, näkötarpeet ovat aina hyvin yksilölliset.


Seuraavaksi valitaan kehykset. Aika nopeasti päädyn Oakleyn sporttisen oloisiin ja kestäviltä näyttäviin muovikehyksiin. Itselleni kehykset ovat oikeastaan melko yhdentekevät, kunhan ovat ilmeeltään kohtuullisen neutraalit ja asettuvat hyvin kasvoille. Veikkaan, että monet asiakkaat keskittyvät silmälasivalinnassa pelkästään kehyksiin, vaikka linssien laaduissa on valtavia eroja ja niiden takia koko hankinta tehdään. Tai ainakin pitäisi tehdä…




Homma ei vielä tämänkään jälkeen ole ohi. Seuraavaksi aletaan videokuvan ja tietokoneen avulla määrittää lasit mahdollisimman yksilölliseksi. Mitoituksessa otetaan huomioon yksilölliset kasvojen muodot ja kehyksen istuvuus, mm. silmäteräväli, lukuosan korkeus, linssin optimointi kehykseen, linssin etäisyys silmästä, kehyksen kaltevuuskulma ja kaarevuus.

Vielä lopuksi bonuskortin vilautus ja visakortin vingautus. Nyt vain odottelemaan…

Valitsemani pokat lähtevät Zeissille. Linssisi valmistetaan Saksassa ja muotoon hionta tapahtuu Malmössä Ruotsissa. Hionnassa otetaan huomioon kehyksen linssiaukon muoto ja linssien etäisyys horisontaalisesti toisistaan. Tarkoituksena on saada aikaan optisesti paras mahdollinen dynaaminen kuvanmuodostus eli binokulariteetti molemmille silmille yhdessä. Myös linssien keveys hionnassa saadaan näin optimaaliseksi.

Jokaisen raakalinssin hionnassa Zeiss käyttää 40.000 tarkistuspistettä, jotta lopputulos olisi täydellisesti halutun mukainen. Yleisesti alalla linssihionta on usein pistemäistä hiontaa. Zeiss i.Scription -korjauksella keskeisellä alueella linsseissä ei ole vain pisteittäistä hiontaa, vaan hiotaan lasketun keskeisen alueen mittakeskiarvojen mukaan ja näin pystytään levittämään optista keskipistettä. Tätä tekniikkaa ei ole muilla linssivalmistajilla tällä hetkellä. Zeiss i.Scription -linsseissä voimakkuus rakennetaan sadasosadioptrian tarkkuudelle.

Menetelmällä saavutetaan parempi tulos erityisesti hämärässä. Tekniikan nimi on Luminance Design. Kirkkaalla valolla pupilliaukon ollessa pieni linssi toimii myös täysin moitteetta, onhan keskipiste edelleen se, minkä läpi katsotaan (ajattele vaikka neulansilmäefektiä tai kameran himmennintä).

Yksinkertaistettuna ihmisen silmän valontarve pimeässä vaatii pupillia laajenemaan. Laajentuneen pupillin eteen tarvitaan laajennettu optinen keskipiste ja nyt se on siis mahdollista myös silmälasilinsseissä. Tämä pupilliaukon koon ja valaistuksen vaihtelu on näin ensimmäistä kertaa ratkaistu silmälaseissa.

Suomessa on neljä i.Profiler-mittalaitetta. Lahden Silmäaseman lisäksi muita laitteen omaavia optikkoliikkeitä ovat Silmäasema Wasaborg Vaasa, Lapuan Iiris ja Salme Optic Helsingin keskustassa Yrjönkadulla.





Silmälasit ja hämäränäkötesti


Tuskaisen kahden viikon odottelun jälkeen sain lopulta uudet lasini. Posti toi paketin vain puolta tuntia ennen iltakyttyylle lähtöäni. Kuin pikkupoika uutta leluaan ihailin moniteholinssejäni, jotka ovat tarkasti ilmaistuna: Zeiss progressiiviset Individual 2, taitekerroin 1.6, DuraVisionPlatinum-pinnalla ja yksilöllisellä i.Scription-korjauksella. En ehtinyt niihin sen enempää tutustua. Kovin odotuksin lähdin kytikselle, laitoin vanhat lasit mukaan ja uudet silmille. Ensivaikutelma oli hyvä. Lasit istuivat hyvin nenälle, ja maailma näytti terävältä. Tosin vanhat lasinikin ovat oikein hyvät (toisen saksalaisen linssinvalmistajan) moniteholasit ja käytännössä samoilla voimakkuuksilla.


Kiipesin tuttuun paikkaan peurakytikselle ja aloin odottaa hämärän saapumista. Vaihtelin laseja vuorotellen noin 10-15 minuutin välein ja tarvittaessa useammankin kerran peräjälkeen pienten erojen löytämiseksi. Auringon laskettua, ennen todellisen hämärän alkua, erot olivat melko pienet. Uusilla laseilla hieman parempi kontrasti ja värien toisto. Rehellisesti sanottuna odotukseni olivat nousseet niin korkealle, että olin hieman pettynyt. Tässäkö tämä nyt sitten oli?

Tilanne parani uusien lasien hyväksi sitä mukaa kun valo väheni. Huomasin näkeväni uusilla laseilla sellaisia yksityiskohtia, joita vanhoilla en nähnyt: männyn neulaset ja puunrungon epätasaisuudet. Myös syvyysnäössä oli selvästi havaittava etu uusilla laseilla. Molemmat havainnot johtuivat todennäköisesti jo alussa havaitsemastani paremmasta kontrastista.

Vihdoin päästiin siihen tilanteeseen, jossa ruokintapaikalle ei enää nähnyt vanhoilla laseilla yksityiskohtia. Käytännössä edessä oli vain harmaata seinää, jossa erottui puunrunkoja tummina pystyviiruina. Uusilla laseilla pystyin samassa tilanteessa näkemään harmaan seassa tummia hahmoja kivien, kantojen ja ruokinta-automaatin kohdalla. Tämä oli mielestäni ensimmäinen ratkaiseva etu. Vaikka hahmoja ei näy terävästi, ne näkyvät kumminkin. Niitä ei tarvitse pystyä edes tunnistamaan. Riittää kun ne näkyvät, sillä silloin näen myös liikkuvat hahmot kohdealueella. Tämä helpottaa alueen tarkkailua merkittävästi. Katselukiikareiden ja/tai tähtäinkiikarin läpi tähystämisen tarve vähenee oleellisesti.

Tähtäinkiikarin läpi vielä pimeämmässä katsottaessa uusilla laseilla kuvan pikselöityminen väheni selvästi. Voisin väittää, että tämä parhaimmillaan tarjoaa jopa puoli tuntia lisää kyttäysaikaa ennen kotiin lähtöä.

Seuraava yllätys tulikin sitten juuri kotimatkalla. Pimeässä autoiluun nämä i.Scription -lasit sopivat aivan erinomaisen hyvin. Vastaan tulevien autojen häikäisyn tunne väheni. Samaan aikaan kun edessä loistavan kylän pistemäiset valot piirtyivät selvästi, näki tienlaitojen ja peltojen hämärään hyvin yksityiskohtia erottaen.

Jatkoin testiä useana iltana kytispaikkaakin vaihdellen. Otin testiin mukaan myös aiemmin varalaseiksi hankkimani halppislasit (tarjouksesta 29 €). Tässä kohtaa täytyy korostaa, että silmälasit täytyy AINA pestä ennen iltakytikselle menoa. Ihmettelin yhdellä kertaa, kun edelliset lasini olivat muuttuneet hämärässä käyttökelvottomiksi, vaikka valossa niillä vielä hyvin näki. Varsinkin ruokaa laittaessa pannulta nousee rasvaa höyrynä, joka jää tasaiseksi sumeaksi matoksi laseille. Silmät kuitenkin tottuvat tähän nopeasti, eikä sameutta huomaa normaalikäytössä valossa.

Testin jatkuessa huomasin uusista laseistani selvää hyötyä myös katselukiikareita käytettäessä, parempana yksityiskohtien tarkkuutena ja sävyjen kontrastina. Yllätyin kuinka huonot pimeässä nämä halppisvaralasini oikeasti olivat. En voi missään tapauksessa suositella kenelläkään näitä bulkkeja ostakolmemaksayksi tarjouslaseja… tai siis suosittelen kaikkia kokeilemaan, joilla moiset tarjouslasit on. Huomaat varmasti eron.

Kokemuksia yhteen vetääkseni sanoisin i.Scription -lasien antavan (omalla kohdallani) 5-20 % paremman hämäränäön kuin laadukkaat perinteiset silmälasit. Mitä pimeämpää, sen suurempi etu. Verratakseni tätä aikaisempiin optiikkatesteihini hämärässä se on samaa luokkaa kuin jos laittaisi tonnin pari lisää hintaa kiikariin. Eron näkee selkeästi ja havainto tuottaa omistamisenhalua ;)

Nyt tosin täytyy vielä kerran korostaa, että havaintoni ovat hyvin subjektiivisia ja rajoittuvat omien silmieni korjaukseen. Sinun kohdallasi erot voivat olla suurempia tai pienempiä, mutta sehän selviää, kun käyt i.Profiler -analyysissä.