torstai 26. tammikuuta 2012

Milestii Mici Codru 1987


Riista ja viini -blogauksessa kerroin yhdestä viinisuosikistani, joka ansaitsee tulla myös tarkemmin esitellyksi. Milestii Mici Codru 1987 on moldovalainen keskitäyteläinen, marjainen ja pehmeätanniinen punaviini. Harvoin jos koskaan alle viidentoista euron hintaluokassa muutoin on saatavissa yli kaksikymmentä vuotta vanhaa vuosikertaa.

Codru on kehittynyt hyvin vanhetessaan. Aromeissa löytyy mm. kirsikkaa, tammea, mustikkaa ja häivähdys metsäistä maaperää. Codrua on helppo nauttia ja se sopii hyvin riista-aterialle. Siinä on alkoholia 10,8 %, juuri sopivasti ruokajuomaksi. Mukavaa vaihtelua ylituhdeille ja täyteläisille 13–15 % viineille.

Moldovalaisen viinin historia yltään tuhansien vuosien taakse, se on siis yksi vanhimpia viinimaita. Ei ihme sillä Moldovan ilmasto on ihanteellinen viinin valmistukselle, hyvin samantyyppinen, kuin Ranskan ja Italian viinialueilla. Jotain kertonee sekin, että Romanovin suku aikanaan tuotti Venäjän hovin tarpeisiin Moldovassa nimikkoviiniään Romanesti.

Maan kalkkikivikallioperä tarjoaa viinin säilytykselle erittäin hyvät olosuhteet. Valtavissa viinikellareissa (pituutta n. 50 km) 30–85 metriä syvällä maan alla on tasainen 12-14 ºC lämpötila ja 85-95% suhteellinen kosteus. Tämän vuoksi Moldova voi tuottaa suuria määriä vanhoja, mutta hyvin kehittyneitä viinejä.

Nämä erinomaiset olosuhteet yhdessä karun faktan kanssa, että Moldova on Euroopan köyhin valtio, tarjoavat valistuneelle viiniharrastajalle mahtavan tilaisuuden hyvällä omallatunnolla. Siis tilaisuuden nauttia vanhoja huippuviinejä lähes pilkkahintaan ja samalla tukea talousvaikeuksissa kamppailevan maan vientiponnisteluja. Nyt siis kannattaa toimia, tämä tilanne ei jatku loputtomiin.

Suosittelen lämpimästi, tämän parempaa hinta/laatusuhdetta tuskin löydät.

Alkon tuotenumero 956347

http://milestii-mici.md/eng/pitem/21/

.