perjantai 5. heinäkuuta 2013

Harvinaisen rehellistä puhetta susitutkijalta

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Tänään Aamulehdessä oli harvinainen uutinen Satakunnan susista. Monista aiemmista uutisista poiketen, ei tässä sanallakaan vihjattu metsästäjien oletettuihin laittomuuksiin. Poikkeuksellista oli myös tutkijan rehellinen ja nöyrä asenne. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimusapulainen Antti Härkälä kertoo:


  • Avoimesti poikkeuksellisen suuresta pentueesta. 
  • Tunnustaa susien havainnoinnin ja laskemisen vaikeaksi.
  • Susien voivan häipyä omilta kotireviireiltään.
  • Susien voivan vaeltaa hyvinkin pitkiä matkoja ja lähteä miltei minne vain.
  • Ettei kukaan tiedä esimerkiksi ko. Satakunnan lauman viimevuoden pentujen nykyistä sijaintia.Lienevätkö helteet tehneet tepposensa vai onko näin loma-aikaan jäänyt tutkimusapulainen ohjeistamatta, miten virallinen susipropaganda tiedottaa asioista? Tässä susitutkija kertoo susien lisääntyvän erittäin tehokkaasti. Uutisesta voi helposti päätellä, että Satakunnan alueella liikuskelee vähintään kaksin- ellei kolminkertainen määrä susia (20-35) virallisena totuutena kerrottuun helmikuun laskelmaan (9-11) verrattuna. Kun Satakunnan luvut suhteutetaan koko maan lukuihin, saadaan tulokseksi  240-355 sutta, eli juuri niin paljon, kuin aiemmin blogissani perustelin. On täysin perusteetonta puhua virheellisestä 120-135 suden määrästä, vaikka niin edelleen julkisuudessa jatkuvasti väitetäänkin.

Monesti juuri erilaiset puolivillaiset muka asiantuntijasusiryhmät esittävät julkisuuteen propagandaa, kuinka Suomen susien lukumäärä tiedetään erittäin tai ainakin riittävän tarkasti susien käyttäytymisen perusteella. Tässä uutisessa susitutkija kertoo, ettei ole mahdollista tietää kuin suuntaa antavasti laumoista ja yksilötasolla tiedetään tarkasti ainoastaan pantasudet.

Laskeminen on vaikeaa, sudet vaihtavat maisemaa ja reviiriä, kulkevat pitkiä matkoja ja voivat päätyä ennustamattomiin paikkoihin. Siitä huolimatta tänäkin kesänä on väitetty ”tiedettävän” 50 suden salakaadosta vuosittain. Tällaisten älyttömien väitteiden takana on ollut jopa Suomen Riistakeskuksen viestintäpäällikkö Klaus Ekman.

Kiitos kuitenkin Aamulehdelle ja rehelliselle susitutkijalle oikean tiedon kertomisesta.