keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Riistapainotteiset metsänhoitosuositukset


Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio on julkaissut raportin, johon on koottu uusin tutkimustieto riistan huomioon ottamisesta metsätaloudessa.

- Metsänhoidon keinoilla voidaan parantaa useiden riistalajien, etenkin metsäkanalintujen elinympäristöjä. Monille metsänomistajille riistalajien suosiminen on tärkeä tavoite ja metsätalouden talousajattelua ei aina aseteta etusijalle, kertoo ympäristöasiantuntija Maria Lindén Tapiosta.

- Riistapainotteisen metsänhoidon perusteet voidaan raportin mukaan tiivistää kolmeen teemaan. Toimenpiteiden yhteydessä jätetään enemmän riistatiheikköjä alalle kuin tavanomaisessa metsänhoidossa. Hakkuiden suunnittelussa, menetelmien valinnoissa ja rajauksessa otetaan tavanomaista tarkemmin huomioon mustikanvarvikon säilyttäminen. Riistapainotteisessa metsänhoidossa painotetaan myös maanomistajan, metsästäjän, omaa päätösvaltaa metsänhoitomenetelmien valinnoissa ja kannustetaan niiden haltuunottoon.

Riistapainotteiset metsänhoitosuositukset –raportin voit ladata täältä.

Open Beef Kofta – jauhelihaleipänen


Master Chef Australia- ohjelmasta tuttu Open Beef Kofta on helppo ja nopea arkiruoka jauhelihasta. Kofta on alun perin mausteinen lihapulla, jonka erilaisia versioita tunnetaan Balkanilta Iraniin ja Pakistaniin asti. Usein Koftan raaka-aineena käytetään lampaan-, kanan- tai naudanlihaa, mutta tyypillisenä maalaiskotiruokana sitä valmistetaan myös kulloinkin saatavilla olevista aineksista. Tällä kertaa tein Open Beef Koftan siis riistalihasta.

Itämaiseen tyyliin Koftan reseptit ovat voimakkaan mausteisia sisältäen juustokuminaa, korianteria, valkosipulia, neilikkaa, kardemummaa jne. Kokemuksesta tiedän, että ainakin tuoreen korianteriyrtin lehtien maku jakaa voimakkaasti mielipiteitä samaan tapaan kuin oliivit. Monet tykkäävät, mutta jotkut inhoavat ja sanovat sen maistuvan saippualta tai vieläkin pahemmalta. Voit hyvin valita Open Beef Koftaan mieleisiäsi itämaisia makuja ja jättää pois ne joita kaapista ei löydy tai jotka eivät sovi sinun makuusi. Kettunen.com –blogista löytyy myös reseptin hieman suomalaisempi versio.

Voit ostaa pohjaan tarvittavat leipäset kaupasta ja näin nopeuttaa arkiherkun valmistumista, mutta itse tehdyt pitaleivät ovat tuoreeltaan omaa luokkaansa ja kohtuullisen helppoja tehdä. Omatekoisten pitaleipien reseptin löydät täältä.


½ kg riistajauhelihaa
1 kananmuna
4 salottisipulia
valkosipulinkynsi
1 sitruunan kuori raastettuna
5 rkl korppujauhoja
tuoretta korianteria
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl juustokuminaa
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1 rkl dijonsinappia
punasipuli
kurkku
kirsikkatomaatteja
rucolaa
turkkilaista jogurttia
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
valkoviinietikkaa
sokeria

Paahda hetken aikaa (kunnes tuoksuvat voimakkaasti) kuivalla pannulla korianterinsiemeniä, juustokuminaa, neilikkaa ja kardemummaa. Jauha mausteet tasaiseksi seokseksi morttelilla.

Laita pannulle oliiviöljyä ja kuullota miedolla lämmöllä salottisipulin ja valkosipulin ohuita suikaleita. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon kourallinen silputtua tuoretta korianteria. Suikaloi punasipulit ja marinoi ne täältä löytyvän ohjeen mukaisesti.

Sekoita tasaiseksi taikinaksi: jauheliha, raastettu sitruunankuori, kananmuna, korppujauhot, dijonsinappi, paahdetut mausteet, kuullotetut sipulit, suola ja pippuri. Laita pitäleivät pannulle hetkeksi vuorollaan ja ruskista niitä oliiviöljyssä, kunnes väri on kullankeltainen.

Painele jauheliha pitaleipien päälle tasaisiksi pihveiksi ja paista 200 asteisessa uunissa kypsiksi, eli noin viisi minuuttia, halutusta paistoasteesta riippuen. Levitä pihvien päälle reilusti turkkilaista jogurttia. Asettele päälle vielä rucolaa, kurkunsiivuja, puolitettuja kirsikkatomaatteja ja marinoidut punasipulit. Voit viimeistellä leipäset lopuksi ohuella norolla oliiviöljyä.