sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Tee-Se-Itse kauris- ja peurakarkit


Houkutushajusteet ja ravintohoukuttimet –blogauksen jälkeen olen saanut useita yhteydenottoja asian tiimoilta. Moni on kertonut omista kokemuksistaan ja muutama kysellyt kotitekoisten karkkihoukuttimien tekemisestä.

Juuri nyt alkaa puutarhoissa olla omenia jopa liiankin kanssa. Niistä syntyy helposti kotitekoinen peurojen ja kauriiden ravintohoukutin. Omenoiden ei tarvitse olla edes täysin priimoja, kolhiintuneet ja matoisetkin toimivat aivan hyvin.Omenat lohkotaan ja niille ripotellaan, sitruunamehua sekä suolaa ja/tai sokeria reilusti. Lohkot pussitetaan ja pakastetaan. Tämä houkutin on erittäin tehokas, mutta vasta myöhemmin syksyllä, kun puutarhojen omenat on syöty. Onneksi näin uuden kauden kynnyksellä on pakastimissa reilusti tilaa omenille ja myöhemmin syksystä ne toivottavasti vaihtuvat peuran ja kauriin lihoiksi.

Ravintohoukuttimia voi oikeistaan tehdä miltei mistä tahansa makeasta ja tuoksuvasta. Esimerkiksi siirappi tai melassi yhdistettynä suolaan on erittäin kiinnostava yhdistelmä monelle (riista)eläimelle.

YouTuben videopalvelusta löytyy kymmeniä erilaisia karkkireseptejä vaikkapa ”whitetail deer attractant baiting” –haulla.


Maapähkinävoihoukutin:

Melassihoukutin:

Mineraalihoukutin: