tiistai 8. heinäkuuta 2014

Uskomaton tarina sokeasta metsästäjästäCarey McWilliams on metsästäjä ja harrasteampuja, joka on täysin sokea. Hän täytti juuri 27, mutta menetti näkönsä jo kymmenvuotiaana. Sittemmin hän alkoi toteuttaa asioita, joita on vaikea uskoa sokean henkilön tekemiksi.McWilliams aloitti metsästyksen alligaattoreilla ja karhuilla. Nyt hän metsästää pääosin valkohäntäpeuroja. McWilliamsilla on tukihenkilö hänen kanssaan metsällä, mutta ampumataidosta ja metsästyksestä hän vastaa kokonaan itse.


Onko tässä mitään järkeä?

Valkoposkihanhen metsästys on sallittava. Se ei ole oikeasti suojelun tarpeessa, vaan on jo yleinen riesa kaupunkien puistoissa. Näitä samoja, Suomessa ankarasti suojeltuja hanhia metsästetään Virossa täysin ilman rajoituksia.

Valkoposkihanhet ovat alkaneet viihtyä uimarannoilla Lahdessa. Kesän ensimmäiset linnut tulivat rannoille jo kesäkuussa, mutta heinäkuun aikana hanhien määrän odotetaan kasvavan poikasten kuoriuduttua.

– Lahden mittakaavassa hanhet ovat suurempi ongelma kuin sataman lokit, kaupunginpuutarhuri Hannu Neuvonen sanoo.

Hän viittaa hanhien aiheuttamaan vaivaan ja työmäärään kaupungin uimarannoilla. Esimerkiksi vihertoimen ylläpitämät Mukkulan ja Ankkurin uimarannat on puhdistettava lintujen jätöksistä päivittäin.

– Tilanne on pahentunut viime vuosina. Ei ole kiva, jos joku astuu rannalla hanhen kakkaan.


2000-luvun tulokas


Biologi Esa Lammi Päijät-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä vahvistaa kaupunginpuutarhurin havainnon oikean suuntaiseksi. Vesijärven ensimmäinen valkoposkihanhipari pesi järvellä vuonna 2000.

Siitä lähtien lintukanta on vahvistunut vuosi vuodelta. Nyt kanta on noin 120 pesivää paria.

– Laji on Päijät-Hämeessä tämän vuosituhannen tulokas. Määrät ovat runsastuneet. Valkoposkihanhi elää vain Vesijärvellä, Päijänteellä satunnaisesti.

Heinä–elokuussa tämän kesän poikaset oppivat lentämään. Silloin hanhet tulevat joukottain oleilemaan nurmikoille ja uimarannoille.

– Kun poikaset lentävät hyvin ja ovat omillaan, hanhet kerääntyvät pelloille, eivät enää uimarannoille, Lammi kertoo.

Valkoposkihanki on rauhoitettu lintu. Lahden kaupunginpuutarhuri toivoo kuitenkin keskustelua ja päätöksiä kannan rajoittamisesta.

Lähde:

http://yle.fi/uutiset/uimarannoilla_vaistellaan_hanhien_kakkaa__suurempi_ongelma_kuin_lokit/7342130?ref=leiki-uup