torstai 5. syyskuuta 2013

JALLU – Jaloviinan ja paloviinan historia


Jaloviina eli Jallu on kansallinen erikoisuutemme. Konjakin ja viinan sekoitusta, siis leikattua konjakkia, on ollut myynnissä myös Ruotsissa ja Saksassa. Missään muualla maailmassa se ei kuitenkaan ole saavuttanut erityisen suurta suosiota ja kulttimainetta. Jotain aivan erityistä kotoisessa Jallussamme ja sen maussa täytyy olla. Sen fanitus on jatkunut jo yli 80 vuotta, siis melkein neljän sukupolven ajan.

 
Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Jaloviinan kuvaus


Jaloviinan tullessa myyntiin 1932 kieltolain päätyttyä sen virallinen kuvaus kuului seuraavasti:

Konjakin voimakkaan aromin takia voidaan, sekoittamalla sopivia konjakkitislaatteja neutraalin viinan tai spriin ja veden kanssa, saada tuotetta, jolla on vielä suuressa määrin konjakin aromi mutta joka on huomattavasti halvempaa kuin puhdas konjakki. Tällaisille sekoituksille ei kuitenkaan käytetä konjakki (Cognac) nimitystä niin kuin Ranska jo kauppasopimuksissaan vaatii, ja meillä on ne sen tähden nimitetty ”Jaloviinaksi” (”Ädelbrännvin”). Ruotsissa taas vastaavia sekoituksia sanotaan nimellä ”Eau de Vie” (Elämän vesi) mikä on oikeastaan spriin ja viinitislaattien vanha nimitys.



Jaloviina kirjallisuudessa


Jaloviina on jättänyt jälkensä kollektiiviseen muistiimme laulun sanoissa ja kirjojen sivuilla. Ehkä tunnetuin Jaloviina-sitaatti löytyy Väinö Linnan Tuntematon sotilas –romaanista:

Kesäkuun neljäs 1942 oli kaunis poutapäivä. Marsalkka juhli seitsemättäkymmenettäviidettä ikävuottaan ja koko julkinen elämä oli täynnä tätä tapahtumaa. Armeijalle päivä oli sikäli merkittävä, että sille jaettiin leikatuksi konjakiksi nimitettyä jaloviinaa pullo viittä miestä kohti.

Jaloviina ilmestyy Reijo Mäen Vares-kirjoihin sarjan neljännessä dekkarissa Sukkanauhakäärme, jossa Vares kehittää Hirttonaru-nimisen Jaloviina-moukun:

Vares kirosi kuivalla suullaan ja kaatoi pitkän lasin pohjalle kolme sormenleveyttä Jaloviinaa. Sitten hän leikkasi jääpalapussista muutaman jään ja kaatoi päälle kirnupiimää, joka tuoksui hiukan liian vanhalta. Sekoitellessaan juomaa kahvilusikalla Vares vakuutteli itselleen, että niin ei ollut voinut käydä. Ei naisen kanssa, joka pukeutuu kiristäviin ruskeisiin polvisukkiin.

 
Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Tietokirja Jaloviinasta


Jonna Pulkkinen kokosi tietokirjaksi Jaloviinan tarinat ja värikkään historian. Jallu – Jaloviinan ja paloviinan historia on ensimmäinen Jallusta kirjoitettu yhden viinan tietokirja. Kirja esittelee Jaloviinan historiaa 1800-luvulta tähän päivään saakka. Jaloviinan kulttimainetta valottavat mm. Vexi Salmi, Jouni Hynynen, Timo Rautiainen ja Reijo Mäki.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Jaloviina on myös erittäin oiva lisä erilaisissa drinkeissä ja ruuanlaitossa. Kirjassa esitellään menuja, joissa Jaloviina on oleellisessa osassa.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Kumpi on sitten parempaa *-Jallu vai ***-Jallu? Siihen ei tämä kirjakaan anna yksiselitteistä vastausta. Monen mielestä juuri yhden tähden Jallu on se juttu ja kolmen tähden Jallua lipittäviä pidetään jotenkin ulkopuolisina, pelleinä tai hienostelijoina. Itselleni käy kumpi vaan, mutta useimmiten kuitenkin olen vähemmän rock ja nautin kolmen tähden Jallusta.



Omaksi tai lahjaksi


Tämä kirja kuuluu sarjaan ehdottomia hankintoja kirjahyllyyn vihkiraamatun viereen. Tästä kirjasta löytyy kosolti pientä ja isoa knoppitietoa, jolla voi iskeä tarinaa leirinuotiolla tai kaatoryyppyä Jallupullosta tarjotessa. Ihan vaan vinkiksi, isänpäivä ja joulu lähestyvät kovaa kyytiä…


Kirjailija: Jonna Pulkkinen
Kustantaja: Minerva Kustannus Oy
Sidosasu: Sidottu
Kieli: suomi
Julkaistu: 2013
Sivumäärä: 208
ISBN10: 9524928043
ISBN13: 9789524928045


Lisätietoja ja tilaukset:




Jaloviina esiintyy tämänkin sivuston blogauksissa yllättävän usein ;) , ainakin näissä: