torstai 14. helmikuuta 2013

Raakaa touhua uutistoimituksissaTäysin käsittämätöntä minkälaista mustamaalausta ja suoria valheita näinä päivinä metsästäjistä julkaistaan valtamedioissa. Kaikki aiemmat rimanalitukset alitti MTV3 ja toimittaja Keimo Lehtiniemi. En laita suoraa linkkiä MTV3:n sivuille koska tämä kirjoitus ei sitä todellakaan ansaitse, mutta kirjoituksen voit klikata kokonaisuudessaan auki tästä: ”Raakaa touhua suomalaismetsissä”.

Kirjoitus on kauttaaltaan täynnä perättömyyksiä, asenteellisuutta, huonoa toimittajan työtä ja rikkoo monin osin Journalistiliiton ohjeita. Käydäänpä kirjoituksen muutama törkein väittämä läpi:

On ihan turha enää kainostella tätä asiaa. Suomen metsissä tapahtuu joka päivä rikoksia. Ne ovat metsästysrikoksia tai törkeitä metsästysrikoksia.

Tämän ja kirjoituksen muutkin väittämät voisi lausua sen kummemmin todistelematta ja yksilöimättä oikeastaan mistä tahansa asiasta, mutta puhutaan tässä blogauksessa nyt vaikka toimittajista. On turha enää kainostella tätä asiaa. Suomen mediataloissa tapahtuu joka päivä rikoksia. Ne ovat harhaanjohtamista ja valehtelua, jotta mainosalustoihin saataisiin rahaa tuovia klikkauksia.

Salametsästys surettaa meistä lähes jokaista. Koskettaa ja kouraisee. Mutta kun ne viidakot ja savannit ovat siellä kaukana jossain, niin meille on tullut tässä asiassa paha harha. Salametsästys on myös suomalainen ilmiö ja tänä päivänä erittäin raaka ilmiö.

Manipuloiva tai valehteleva media surettaa meistä lähes jokaista. Koskettaa ja kouraisee. Mutta kun se Venäjä ja muut diktatuurit ovat siellä kaukana jossain, niin meille on tullut tässä asiassa paha harha. Paskaa puhuva media on myös suomalainen ilmiö ja tänä päivänä erittäin raaka ilmiö.

Uusi teknologia on tehnyt salametsästyksestä paljon helpompaa kuin aiemmin. Riistakamerat, jäljityslaitteet ja esimerkiksi koiran tehokas käyttö ovat tuoneet salametsästykseen uusia piirteitä, jotka lisäävät innostusta seikkailuun. Siis niillä, jotka siitä saavat kiksejä. Tappamaan tullaan satojen kilometrienkin päästä. Läheskään aina ei ole kyse paikallisista henkilöistä, ei todellakaan.

Uusi teknologia on tehnyt journalismista paljon helpompaa kuin aiemmin. Tietokoneet, kännykät ja internetin kritiikitön käyttäminen ovat tuoneet journalismiin uusia piirteitä, jotka lisäävät innostusta manipuloida ihmisiä. Siis niillä, jotka siitä saavat kiksejä. Vääristelemään ja valehtelemaan tullaan satojen kilometrienkin päästä. Läheskään aina ei ole kyse paikallisesta toimittajasta, ei todellakaan.

Ennen vanhaan suden salakaatoon tarvittiin hyvät läskileivät, tilkka viinaa lämmikkeeksi, paljon lippusiimaa - ja mikä tärkeintä LUNTA. Enää ei tarvita lunta. Sutta voidaan helposti jäljittää myös sulan maan aikana koiralla. Jos sattuu olemaan lunta, suden voi ajaa hengiltä vaikkapa moottorikelkalla.

Ennen vanhaan lööppiin tarvittiin hyvät suhteet, tilkka viinaa haastateltavalle, paljon paperia – ja mikä tärkeintä JALKATYÖTÄ. Enää ei tarvita jalkatyötä. Lööppiä voidaan helposti jäljittää myös paikallaan istuen internetistä. Jos sattuu olemaan liikenteessä, totuuden voi ajaa hengiltä vaikka lisäämällä kohuväitteen perään kysymysmerkin.

Suomessa on vähintään satoja joutilaita nuoria ja keski-ikäisiä miehiä, jotka jäljittävät riistaa, petoja ja lintuja joka ikinen päivä vuoden ympäriinsä. Osan he käyttävät ravinnoksi, mutta vain osan. Tärkeintä on tappamisvietin tyydyttäminen. Sitä voi verrata pelihimoon tai viinan himoon. Tästä ei vain puhuta.

Suomessa on vähintään satoja joutilaita nuoria ja keski-ikäisiä toimittajia, jotka jäljittävät uutisia, lööppejä ja skuuppeja joka ikinen päivä vuoden ympäriinsä. Osasta kerrotaan totuus, mutta vain osasta. Tärkeintä on itsensä esille tuominen mediassa. Sitä voi verrata pelihimoon tai viinan himoon. Tästä ei vain puhuta.

Maastosta löytyy koloja, joihin saaliseläin on vain polkaista pois silmistä ja rynnätty seuraavan saaliin kimppuun. Polkaistu mättääseen, kuten alan termi kuuluu.

Mediasta löytyy julkaisuja, joihin hutaistun jutun saa esiin ilman kritiikkiä ja taas voi rynnätä seuraavan saaliin kimppuun. Uutisankkoja, kuten alan termi kuuluu.

Noin 10 vuotta sitten keskisessä Suomessa paljastui useita laajoja salametsästysrikoksia, jotka omalta osaltaan johtivat törkeän metsästysrikoksen määrittelyyn laissa. Tuolloin paljastuneissa rikoksissa oli useimmiten kysymys taloudellisen hyödyn tavoittelusta - siis hirvenlihasta, karhun kielestä, tassulihoista tai siitinluusta, joskus lintupaistista.

Toistuvasti useiden vuosien aikana on mediassa paljastunut laajaa piittaamattomuutta ihmisten yksityisyyden suojaan, jotka osaltaan ovat johtaneet ennakkotapausten syntymiseen oikeudessa. Oikeudessa paljastuneissa rikoksissa on useimmiten kysymys taloudellisen hyödyn tavoittelusta – siis lehtien myynnistä lööpeillä ja verkkohuomiosta klikkauksina.

Nyt salametsästys on mennyt raakalaismaiseksi tappamiseksi ja addiktoituneeksi verenhimoksi, jossa tekniikan uudet mahdollisuudet vain lisäävät adrenaliinin ja testosteronin erityistä. Tästä olen huolissani, koska se on sairasta.

Nyt journalismi on mennyt raakalaismaiseksi jahtaamiseksi ja addiktoituneeksi verenhimoksi, jossa tekniikan uudet mahdollisuudet vain lisäävät adrenaliinin ja testosteronin erityistä paparazzeilla. Tästä olen huolissani, koska se on sairasta.

Samaa tolkutonta vääristelyä ja paatosta jatkuu vielä ainakin tuplasti. Se ei kuitenkaan ansaitse enää yhtään lisää huomiota. Kuvaavaa, että kirjoituksen perässä lukee: ”Jutusta on poistettu kommentointimahdollisuus epäasiallisen palautteen vuoksi.” Minkähän takia tällainen törky saa osakseen epäasiallista palautetta? Vai liekö kysymys siitä, että palaute on osoittanut jutun juuri sen tasoiseksi kuin se onkin.

Vaikka itse kirjoitukseen ei voi laittaa kommentteja, niin halukkaat voivat niitä lähettää suoraan toimittajalle: keimo.lehtiniemi@mtv3.fi12 kommenttia:

 1. No johan on luokaton juttu maikkarilla. Ei tuossa tainnut olla montaakaan riviä, joissa ei olisi ollut vrhettä :(

  VastaaPoista
 2. No sepä se, asenteellisuus, ymmärtämättömyys ja jonkin sortin kaunaisuus hehkuvat jutussa poikkeuksellisen selvästi. Ihmetyttää, että päätoimittaja antaa tällaista julkaista. Ehkä kyse on puhtaasta rahanhimosta ja klikkauksien hankkimisesta keinolla millä hyvänsä...

  VastaaPoista
 3. Tämähän on täysin vihapuhetta!

  VastaaPoista
 4. Sitä tuntuu nyt mahtuvan mediaan lähes päivittäin. Mitenkähän nuo toimittajat saisi kirjoittamaan hieman rakentavampia juttuja perinteisestä ja hyvästä harrastuksesta?


  Mutta taitaa olla niin, että vain riittävä negatiivisuus myy, ellei sitten kyseessä ole joku jääkarhunpentu eläintarhassa. Siinä sitä sitten voi kaupunkilainenkin ihmetellä villiä luontoa ja ilmaston lämpiämistä =/

  VastaaPoista
 5. Niin, ajates tätä vihapuhetta myös siltä kannalta, että tuohon lisäisi metsästäjän sijaan vaikka jonkin etnisen ryhmän nimen ja kirjoittaisi vaikka noiden juttujen olevan heidän geneettinen erityispiirre.

  VastaaPoista
 6. Niinpä, metsästys ja metsästäjät ovat lainsuojattomia tällaisen syrjinnän kohteena. Maastoväri ei ole suojaväri...

  VastaaPoista
 7. Lehtiniemi ei kommentillaan ole vain mennyt riman alta, vaan hän on joutunut todella kaivautumaan, sillä tuota matalammas rimaa ei enää ole mahdollista asettaa. En ole vielä sellaista toimittajaa tavannut, joka ei omasta mielestään olisi Paavista seuraava (ylöspäin?). Jos toimittaja on jotain saanut päähänsä, että punainen on sinistä ja aasinläjästä voi paistaa pihvejä, mitkään toista todistavat faktat eivät saa toimittajaa muuttamaan näkökantaansa. Amen.

  VastaaPoista
 8. Kyllä tämä tosiaan hiukan itsensä esilletuomiselta vaikuttaa. Toimittaja kirjoittaa mitä tahansa, jotta saadaan huomiota: klikkauksia mainostajille ja oma pärstä uutiisiin. Eletään huomiotaloudessa :(


  Sitten ovat vielä ne, jotka uskovat näihin "uutisiin" ja muodostavat käsityksensä meistä kaikista noiden sepustusten perusteella...

  VastaaPoista
 9. Kuinka moni kommentoineista luki koko artikkelin?
  Alkuhan on aivan selvää provosointia ja nimenomaan juuri tuota alkua tässä blogissa käsitellään ja kirjoittaja on ainakin provosoitunut siitä.

  Tottahan se on, että salametsästys kasvaa koko ajan Suomessa.

  Vanhuuteenhan ne sudet kuolee suomessa, kun kanta tippuu 350 yksilöstä reiluun sataan parissa vuodessa.
  Hirvien salakaatoja paljastuu keväisin, kun siltarummut tungettu täyteen lahtijätteitä.

  Aivan varmasti media pitää metsästäjiä sylkykuppina, niin pitkään kun sille vaan antaa vähänkään aihetta.

  Samalla tavalla se kohtelee muutakin epämääräistä toimintaa. vai eikö liivijengeistä kirjoiteta mitään? taitaa jäädä mediassa joku poliitikkojen nuorisosäätiön lahjusjupakkakin kokonaan käsittelemättä, vai? otsikoihinhan ei pääse myöskään Ville Peltosen telominen ennen sm-liigan alkua. Eikun...

  Se nyt vaan on niin ,että se koira älähtää mihin kalikka kalahtaa.

  Aihettahan löytyy. Eihän metsästäjäliiton mukaan vielä kaksi vuotta sitten suomessa ollut minkäännäköistä Suden salametsästystä.

  Tottahan se on, että kylillä ollaan hissukseen jos susi tai pari on tullut "hiljennettyä".
  Koittakaa se ymmärtää, että tuo tapahtuu pitkin Suomea. ja media on keskittynyt etelään. Erityisesti pk. seudulle. Siellä suhtaudutaan ihan eri tavalla metsästykseen ja luonnonsuojeluun yms.
  Siitä nyt vaan saa hyvät otsikot revittyä, muutamat taulapäät heiluvat laittomasti aseitten kanssa pitkin metsiä ja huonontavat lainkuuliaisten metsästäjien maineen.
  ja ne samat tyypit jatkavat, sitä niin pitkään, kun se hyväksytään vaikka hiljaisestikin. Eikö se olis aika pistää omalla porukalla semmoset kuriin. etenkin, kun tuolla Päivi Räsäset ja Tuomiojat ym. odottavat tekosyytä lopettaa kokonaan hyvä harrastus ja luonnohoito.

  Ettei asian jää epäselväksi, niin metsästän kyllä itsekkin ja tuo jutun alku on kyllä perseestä, mutta mihin on kadonnut medialukutaito?

  VastaaPoista
 10. Pitäähän tyhmien suomalaisten katseet siirtää hallitusti muualle hallituksen toteuttamasta petoksesta ja isänmaamme konkurssiin ajamisesta. mikä sen parempi kuin valmiiksivihatut aseharrastajat.

  VastaaPoista
 11. Kun tuota keskustelua susista seuraa niin kokonaisuutena voisi sanoa, että puolin ja toisin on järjenvalo jo himmentynyt.
  Metsästäjillä, joihin itsekin lukeudun, susi on se viimeinen pisara joka on saanut maljan vuotamaan yli. Syitähän tähän on lukuisia.
  Liityttiin EU:hun; sen ei pitänyt vaikuttaa millään tavalla, vaan kuinkas kävikään? Natura alueet; ei pitänyt vaikuttaa aiempaan käyttöön, vaan kuinkas kävikään? Ruotsi kuuluu samaan unioniin, mutta joko hurreilla on "enemmän munaa" tai sitten täällä direktiivejä vääristellään. Susi kysymeksessä vedotaan jatkuvasti EU:n direktiiveihin, mutta Ruotsi totesi pari vuotta sitten, että heille riittää 150-180 suden kanta? Meillä niitä pitäisi olla moninkertainen määrä jotta, saavutettaisiin "suotuisa suojelun taso?"


  Itse olen henkilökohtaisella tasolla menettänyt luottamukseni RKTL:n toimintaan. Itselleni on tullut olo, että arviolla tehdään tarkoitushakuista politiikkaa. Teknisesti arviot voidaan aina perustella ja arviothan eivät sinällään ole vääriä/virheellisiä, RKTL:hän ilmoittaa aina minimikannan, siis paljonko esim karhuja on vähintään! Niitähän voi olla vaikka 500 nupia päälle ja arvio on silti oikea?! ;)  Miksi on niin vaikeaa suvaita ja ymmärtää toisia? "Piiperöt" kuvatkoon ja bongatkoon, rengastakoon jne. minun puolestani aivan rauhassa. Vastineeksi toivoisin, että itse saisin rauhassa harrastaa metsästystä.


  Riistan ja muunkin eläväisen luonnon hyväksi tehdystä työstä valtaosan tekevät metsästäjät. Inhimillisesti se tehdään myös omaa etua ajatellen - parannetaan omia metsästys mahdollisuuksia. Onko siinä mitään pahaa? Summana kaikki hyötyvät, niin riista, kuin ohessa muutkin lajit ja myös metsästäjä.
  Itse en ainkaan tiedä esim. yhtään kosteikkoa, joka olisi perustettu Luontoliiton tai Bird Lifen toimesta? Vastaavasti tiedän lukuisia metsästysseurojen ja yksityisten metäsästäjien perustamia, pienempiä ja suurempia, kosteikkoja.


  Onhan meillä kyllä syytä katsoa peiliin itse kunkin. Mustia lampaita löytyy, melskataan kännissä sorsajahdissa jne...  Tuon MTV:n kaltaiset jutut on syytä jättää omaan arvoonsa, ja koettaa pysyä itse asia linjalla vaikka se koville ottaakin.

  VastaaPoista
 12. Kiitos hyvästä ja täyspäisestä :) kommentista. Olen pitkälti samaa mieltä kanssasi. Toivottavasti tämä tuska alkaa edes pikkuhiljaa näkyä myös niillä toisinajattelijoilla...

  VastaaPoista