lauantai 7. elokuuta 2010

Surf 'n' Turf


Tästä tyrskystä ja turpeesta voi hyvällä syyllä olla montaa mieltä. Kauniisti ajateltuna tämän ruuan on tarkoitus maksimoida hedonistinen ja/tai kulinaristinen nautinto. Eli samalla kertaa lautasella kahta parasta (ja kalleinta) herkkua. Ei siis liene yllätys, että tuotekehittelyn alku löytyy juurikin Pohjois-Amerikasta.

Toisille tämä herkku on pelkästään ruokamaailman kitsch, siis eräänlainen keittiöversio puutarhatontusta. No, joka tapauksessa sitä tarjotaan monissa maailmanluokan keittiöissä aina peräkylän irkkupubeihin asti. Ja toisaalta, siinä juurikin yhdistyy hieno kombinaatio hyvästä pihvistä sekä merenherkusta.

Tähän valitsinkin parasta riistapihviä, eli metsäkauriinfileetä ja sen seuraksi parasta amerikanhummeria suoraa Grand Banksin armottomilta vesiltä. Makuja tasapainottamaan laitoin yksinkertaisen ja nopean, mutta erittäin herkullisen perunasalaatin.

kauriinfileetä
hummeria (keitetty ja pakastettu)
oliiviöljyä
sitruunaa
voita
valkosipulia

keitettyjä perunoita
punasipulia
punaviinietikkaa
sokeria
majoneesia
persiljaa
suolaa ja pippuria

Kypsä ja pakastettu hummeri on syytä laittaa jääkaappiin sulamaan jo paria päivää ennen ruuanlaittoa (samoin kuin pakastetut lihatkin). Puolita hummeri ja poista suoli, joka kulkee pyrstön läpi, sekä vatsapussi. Siisti pyrstö ja avaa saksen panssaria maustumisen ja syömisen helpottamiseksi. Siisti myös filee lihaskalvoista ja leikkaa pari pihviä ruokailijaa kohden. Laita grilli kuumenemaan siksi aikaa kun teet perunasalaatin.

Hienonna punasipulia kulhoon ja lorauta päälle punaviinietikkaa (niin, että juuri ja juuri peittyvät) ja päälle vielä ripaus hienoasokeria. Sekoita, anna tekeytyä muutama minuutti ja valuta sipulit. Lisää perunanlohkot, majoneesia ja persiljasilppua. Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita pehmeään voihin oliiviöljyä, sekä runsaasti valkosipulimurskaa, sekä persiljasilppua.

Öljyä pihvit kauttaaltaan ja hiero niihin suolaa sekä pippuria. Laita pihvit kuumaan grilliin saamaan rusketusraidat. Hyvää kauriinfileetä ei kannata paistaa liikaa. Vain muutama minuutti ja pihvit ovat valmiit. Laita hummerinpuolikkaat samaan aikaan grilliin, ensin kuori alaspäin ja sitten hetken päästä liha alaspäin. Hummereita ei ole enää tarkoitus kypsentää, ainoastaan lämmittää nopeasti kuumalla arinalla. Laita myös sitruunan puolikkaat grilliin.

Voitele lämpimiä pihvejä ja hummereita aiemmin tekemälläsi valkosipulipersiljavoilla. Laita lautaselle vielä perunasalaattia ja viileää olutta kyytipojaksi. Tämän parempaa herkkua saa hakemalla hakea, hyvää ruokahalua!


Ruokajuomaksi sopii olut ihan hyvin, mutta juhlavampaan hetkeen viinisuositukseni on Milestii Mici Codru 1987 tai jos suosit valkoviiniä, niin Milestii Mici Traminer 1988.

.