torstai 21. marraskuuta 2013

Kuulutko rikollisjärjestöön (tietämättäsi)?


Tänä aamuna heräsin hyvillä fiiliksillä. Aamulehteä laatikolta hakiessani tunnelma vain parani. Maa oli jo valkoisena ja lunta satoi pyryttämällä. Tämä tietäisi hyvää tuleville peurakytiksille. Mutta, kyllä minä niin mieleni pahoitin lehteä lukiessani. Pikku-uutinen rikoksesta, josta seuraa kohtuuton rangaistus. Rikoksesta, jonka tekijäksi olen saattanut itsekin syyllistyä tai jonka saatan tehdä tahtomattani seuraavalla metsästysreissulla. Jostain käsittämättömästä syystä metsästysharrastukseen liittyvä vahinko muuttuu hetkessä rikokseksi, vaikka tekijä on ollut täysin vilpitön ja itse ilmoittanut vahingosta viranomaisille.

Viranomaisten antamien suositusten mukaisesti pitäisi ampua enemmän naaraita ja säästää uroksia. Nykyinen hirvikanta on kuulemma vinoutunut naarasvoittoiseksi. Kuuliaisesti näitä ohjeita noudattamalla päätyy tahtomattaan tekemään rikoksen ennemmin tai myöhemmin. Naarashirvi, jota seuraa vuotta nuorempi vasa on metsästysasetuksen mukaisesti rauhoitettu. Sääntö on helppo ja ymmärrettävä, sen tunnontarkka toteuttaminen on kuitenkin mahdollista vain pidättäytymällä naarashirven ampumisesta.

Hirvelle tyypilliseen käyttäytymiseen kuuluu vasojen suojeleminen. Vaaran uhatessa emä jättää vasan helposti sopivan suojaisaan tiheikköön ja alkaa itse harhauttaa perässä tulevaa metsästyskoiraa. Jos ampuu koiran haukkuun tai passiin ajaman naarashirven, on potentiaalisesti aina tehnyt metsästysrikoksen. Vaikka monissa tapauksissa metsästäjä voi olla kohtuullisen varma liikkuiko naarashirvi yksin, voi koska tahansa kaadon läheisyyteen ilmestyä toikkaroimaan vasa. Näin tulee myös tapahtumaan täysin väistämättä, kunhan tapahtumasarja uusitaan riittävän monta kertaa.No, vahinkoja siis sattuu, So What? 


Ilmoitus viranomaisille ja se siitä? Koska kyseinen vahinko tullee joskus tulevaisuudessa tapahtumaan myös itselleni hirvi- tai peurajahdissa, aloin googlettamaan mitä siitä seuraa.

Esimerkiksi nuorelle metsästäjälle sattunut vahinko:

Hirvilehmän ampuminen toi metsästyskiellon sekä sakkoja Kemijärvellä metsästäneelle miehelle. Mies oli ampunut vasan kanssa kulkeneen hivilehmän, mutta jätti vasan eloon. Lapin käräjäoikeus tuomitsi hänet metsästysrikoksesta. Mies kiisti nähneensä vasaa, mutta todistajana kuultu Rajavartiolaitoksen työntekijä kertoi havainneensa myös vasan jäljet.

Ampuja tuomittiin 120 euron päiväsakkoihin. Emästä saadut huutokaupparahat tuomittiin valtiolle. Lisäksi mies joutuu maksamaan valtiolle 250 euroa käyttämästään aseesta. Sitä ei pystytty pakkolunastamaan, koska ase on miehen isän omistama.

Miehellä on metsästyskielto ensi vappuun asti.

http://yle.fi/uutiset/metsastyskielto_emahirven_ampuneelle_kemijarvella/6153276


Tai tämä Kouvolan hovioikeuden ratkaisu:

A kiistää syyllistyneensä metsästysrikokseen mutta myöntää syyllistyneensä metsästysrikkomukseen. Menettelynsä ei ollut törkeän huolimatonta, koska hän on kokenut ja hyvä ampuja eikä ole huolimaton metsällä. Aiemmin avotähtäimellisellä kiväärillä ampuneena perimällään 3 -kertaisella suurennuksella varustetulla kiikaritähtäimellisellä kiväärillä tähtäimen läpi lähellä 20-40 metrin etäisyydellä ollut hirvieläin ei näkynyt kokonaan vaan vain harmaata eläintä. Hän oli vahingossa tähdännyt väärään hirveen erittäin nopeassa tilanteessa ja vahingossa ampunut emää sitä lähellä kulkeneen vasan sijasta.

A myöntää hirviemän arvon menettämisseuraamusvaatimuksen perusteeltaan, koska tällainen vahinko on tapahtunut.

Tuomio: 30 päiväsakkoa a 30 euroa = 900 euroa, A tuomitaan menettämään valtiolle hirviemän arvona 1.260 euroa.

http://www.finlex.fi/fi/oikeus/ho/2005/kouho20051442


Tällainenkin tuore tapaus on poliisitutkinnassa ja odottaa tuomituksi tulemista:

Poliisi tutkii epäiltynä metsästysrikoksena tapausta, jossa metsästäjä kertomansa mukaan ampui hirvenvasaa, mutta sama yksi laukaus hänen mukaansa surmasi sekä vasan että sen takana seisoneen emähirven.

Tapaus sattui keskiviikkona Rautavaaralla. Poliisi takavarikoi emähirven lihat ja huutokauppaa ne ensi tiistaina Rautavaaralla.

Emähirveä ei saa ampua, jos sitä seuraa vasa. Metsästäjän mukaan hän ampuikin vain vasaa, mutta emähirvi siirtyi juuri silloin sellaiseen kohtaan, että luoti surmasi ensin vasan, jatkoi matkaansa vasan läpi ja osui jopa emäänkin kuolettavasti yhdellä kertaa.

http://www.savonsanomat.fi/savo/yksi-laukaus-surmasi-kaksi-hirvea/1712227Google löysi esimerkkejä kymmenittäin. Tämä tilanne ei siis ole mitenkään harvinainen, vaan näitä sattuu tämän tästä. Seuraamukset vain ovat täysin kohtuuttomia, ne kannustavat rehellisiä ja lainkuuliaisia metsästäjiä jättämään ilmoittamatta tapahtuneista vahingoista.

Tuomioita nopeasti yhteen vetäen voisi sanoa, että muutamassa sekunnissa tehdyn ratkaisun seurauksena:

1. hirvi menetetään valtiolle (arvo helposti yli 1.000 €)
2. ampuja saa sakot tulojensa mukaan sadoista euroista tuhansiin
3. ampuja saa metsästyskieltoa helposti vuoden
4. ampuja voi menettää aseensa valtiolle (arvo sadoista euroista tuhansiin)

Tämän lisäksi tulee vielä se kaikki aika ja vaiva, kun ampuja ja metsästyksenjohtaja joutuvat käymään poliisikuulusteluissa ja käräjillä. Voi vain kuvitella kuinka vaikeaa metsästysharrastuksen jatkaminen tai uuden aseluvan hakeminen on kaiken tämän jälkeen. Ympäristö leimaa ampujan ja koko seurueenkin metsästysrikollisiksi ja salametsästäjiksi. Vai mitä mieltä olet näistä uutisten alta löytyneistä kommenteista:

Parempi olisi ollut, kun tohelo olisi ampunut jotakin toista toheloa persaukseen, olisi kuti mennyt oikeaan osoitteeseen, aamen. Lailla pitäisi kieltää sokeiden, juoppojen ja lapsellisten ukonköriläiden metsäleikit! Hirviaitoja lisää ja pakollisiksi autoihin hirvivaroittimet, se on siinä.

Just. Taas suur-kommandot sohimassa päissään pyssyillään yhdistetyllä mökki-metsästys-telakoitumisreissullaan.

Metsästys rikkoo eläinten oikeuksia.

hirvimiehet lihan himoista porukkaa ammutaa isointa että pakastin saatas täyteen.Hirvimiehillä kova tappamisen halu ammutaan vaikka kylän viimeinen hirvi

Oiskohan alkoholilla asiaa kun tunne vsaa emästä kalijaa vain kitataan hirvijahissa.

Siinä on erämaan 'kuninkaalla' sormet passissa syyhynnyt!! Jalakapuuhun Stellan eteen.

Vain jäävuoren huippu metsästysrikoksista paljastuu. Lisäksi kuulee paljon juttuja hirviporukoista, jonka jäsenistä "puolet on kännissä" mutta silti ase kourassa.

Metsästysrikoksen tekijöille elinikäinen metsästyskielto. Jospa se vähän rauhottaisi yliaktiivista liipasinsormea.

Kaikki rahat pois sala metsästäjät joutua vielä maksaan ton summan valtiolle per metsästäjä. Pikku lisänä. Ja tolla tapauksen perusteella voitas rajottaa hirven pyyntiä.