tiistai 31. heinäkuuta 2012

Kotitekoisen liköörin valmistus

Uudet liköörimaut ovat mansikka-raparperi, kirsikka-mustikka ja karpalo-puolukka.

Nyt on oikea aika valmistaa kotipuutarhan ja lähimetsien sadosta, hedelmistä ja marjoista maistuvaa likööriä. Kerroin jo aiemmin aperitiiviksi riistalle sopivasta kirsikkalikööristä ja sen valmistuksesta. Nyt tehdas on laajentunut ja makuvalikoima kehittynyt selkeästi jälkiruokajuomien suuntaan. Uudet maut ovat mansikka-raparperi, kirsikka-mustikka ja karpalo-puolukka.

Aikanaan liköörin valmistus alkoi samoihin aikoihin kuin ensimmäiset tisleet, koska ne maistuivat aivan liian pahoilta. Lisätyt makuaineet olivat alkujaan katkeran makuisia yrttejä, monesti samoja rohtoja kuin lääkeyrtit. Liköörejä kun valmistettiin luostareissa, joissa myös sairaanhoito ja lääkintä olivat arkirutiineja. Niinpä liköörejä on aina käytetty nautinnon lisäksi myös lääkeaineina.

Tehtiinpä niistä usein lemmenjuomiakin, ja sama tarkoitus lienee vieläkin monella cocktaileja tyttöystävälleen tarjoilevalla nuorella miehellä. Ensimmäiset luostareiden ulkopuolella valmistetut liköörit syntyivät Suomessa jo 1800–luvulla konditoria-leipomoissa.

Virosta halvalla (alle 5€ pullo) tuotu viina on ikään kuin palauttanut tilanteen taas historialliseen lähtöruutuunsa. Pullon mukana saa samalla hintaa karkean irvistyksen, joten maustaminen tulee väistämättä mieleen. Toisaalta viinan hinta on niin halpaa, että siitä joutaa pistämään litratolkulla muutamaksi kuukaudeksi maustumaan.

Ohje on todellakin yksinkertainen:

1 kg (happamia) marjoja ja/tai hedelmiä
400 g sokeria
1 litra 40–80 –prosenttista alkoholia

Hedelmät tai marjat huuhdotaan hyvin ja ladotaan sokerin kanssa sopivaan kannelliseen lasitölkkiin. Kaadetaan viinat päälle ja laitetaan kansi kiinni. Käännellään tai ravistellaan silloin tällöin, jotta sokeri varmasti sulaa. Säilytetään pimeässä ja viileässä paikassa, kuten kellarissa tai jääkaapissa.

Sokerin määrää ja alkoholin vahvuutta muuttamalla voi samoistakin aineksista tehdä hyvin eriluonteisia juomia. Kannattaa siis testata. Likööri on valmista muutamassa kuukaudessa, joten vielä ehdit tehdä jälkiruokajuomat joulupöytään ja pukinkonttiin.