sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Hirven portteripaisti

Valitse mieleisesi kypsyys: verinen liha “rare” 45-50 astetta, puolikypsä “medium” 55-60 astetta ja kypsä “well done” 65-68 astetta.

Hirvenpaistista saa helposti hyvää sunnuntairuokaa tai juhlavampaa tarjottavaa vieraille. Portterille tunnusomainen paahdettujen maltaiden aromi sopii hyvin yhteen metsäisten makujen kanssa. Riistapaisti soveltuu tarjottavaksi kylmänä tai lämpimänä. Kypsyysasteenkin voit valita mieltymystesi mukaisesti mediumista ylikypsään.Paisti


1,5 kg hirven sisäpaistia (tai peura, kauris, poro)
suolaa
pippuria
voitaLiemi


½ l portteri (tai muuta vahvaa olutta)
1 dl mustaherukkamehutiivistettä (tai hilloa/hyytelöä)
½ l riistalientä (lihalientä)
1 dl soijakastiketta
2 valkosipulin kynttä
yrttejä (oregano, timjami, rosmariini & katajanmarja)Kastike


4 dl paistin keitinlientä
3 rkl mustaherukkahilloa tai hyytelöä
suolaa
pippuria
maissijauhoja suurustukseen


Putsaa huoneenlämpöinen paisti kalvoista ja sido se symmetriseksi kimpaleeksi paistinarulla. Suolaa ja pippuroi paisti kauttaaltaan ja ruskista voissa ruskeaksi joka puolelta. Kiehauta liemen ainekset ja upota paisti liemeen. Lisää nestettä tarvittaessa. Keitä miedolla lämmöllä liedellä tai hauduta uunissa kunnes sisälämpö on noin 48-54 astetta (halutun kypsyysasteen mukaan). Käännä paisti puolessa välissä toisin päin.

Nosta paisti liemestä, valuta ja kiedo voipaperiin ja alumiinifolioon noin puoleksi tunniksi rauhoittumaan. Paistin sisälämpötila nousee vielä vetäytymisen aikana useilla asteilla kypsemmäksi.

Valmista kastike. Siivilöi keitinlientä ja keitä voimakkaasti kokoon kunnes jäljellä on noin 4 dl nestettä. Mausta kastike viinimarjahillolla tai –hyytelöllä, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Suurusta kastike halutessasi tilkkaan nestettä sekoitetulla maissitärkkelyksellä ja kiillota lopuksi nokareella voita.