perjantai 20. joulukuuta 2013

Valaisimet vaihtoon ja pitkät päälle


Syksyllä ja talvella yksi tärkeimmistä retkeily- ja metsästysvarusteista on tehokas sekä tarkoituksenmukainen valaisin. LED Lenser H7R otsalamppuni lakkasi taas toimimasta. Se on muutoin palvellut hyvin tarkoituksiani, mutta siinä on selvä tyyppivika. Akkukotelosta lähtevä johto on huonosti suunniteltu ja se murtuu helposti käytössä. Muutamaan kertaan olen liittänyt johdot uudestaan ja tukenut paikkauksen juotossukalla, mutta vika on ikävästi uusiutunut.

Toinen aktiivikäytössäni ollut käsivalaisin Fenix TK15 SRVA -paketilla on mystisesti kadonnut. No, tavaroita hukkuu aika ajoin ja saattaahan se jostain vielä löytyäkin. Ilman kunnollista lamppua peuran kytiksille on kuitenkin turha lähteä. Uusimmassa Metsästäjälehdessä oli sopivasti koko aukeaman kokoinen ilmoitus Olight –valaisimista. Hämmästyin kuinka paljon leditekniikka on kehittynyt parissa vuodessa. Valaisimien teho on ainakin tuplaantunut, koko pienentynyt, ominaisuudet parantuneet ja hinnat tulleet edullisimmiksi.

Tilasin saman tien kolme mielenkiintoista valaisinta testiin.





Olight S10 Baton


Tämä erittäin pienikokoinen taskulamppu jaksaa aina vaan hämmästyttää ja hymyilyttää käytössä. Lamppu on vain 7 cm pitkä, painaa mitättömät 56 g, mutta tehoa siinä on 400 lumenia. Käytännössä valokeila riittää siis valaisemaan jopa sataan metriin asti.

Olight S10 Baton ei ole ykkösvalintani jahtireissun käsivalaisimeksi, mutta mitättömän pienen kokonsa puolesta se kulkee varalta taskussa arkenakin ihan joka paikkaan. Lampussa on myös klipsi, jolla sen voi kinnittää esimerkiksi lippiksen lippaan. Lisäksi pohjassa on magneetti, jolla lampun saa kiinnittymään vaikka auton metallipintoihin. Molemmat ovat erittäin hyviä ja käytännöllisiä ominaisuuksia varalampulle jahtireissulla pimeässä metsässä. Lisäksi Olight S10 Baton on IPX8-luokiteltu, eli on vesitiivis ja iskunkestävä. 


Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Tekniset tiedot

Merkki ja malli: Olight S10 Baton
Led: Cree XM-L2
Akku/paristo: 1x CR123A tai 1x RCR123
Maksimi valoteho: 400 lm (Ansi/Nema FL1)
Valokeila: yhdistelmä
Kantama: 104 m
Toimintatilat: 4 tehotilaa + strobo
Kytkin: Painike, etuosassa
Materiaali ja väri: Alumiini, musta
Mitat: 70.5 x 23 mm
Paino: 40,3 g. Pariston kanssa 56,8 g
Vesitiiveys: IPX8
Takuu 60 kk
Maahantuoja: Handshake.fi
Toiminta-ajat
Max:    400 lm / 1,25 h
Medium: 85 lm / 7,5 h
Low 1       5 lm / 108 h
Low 2    0,5 lm / 360 h








Olight H15S Wawe


Otsalamppu on kaikkein eniten käyttämäni valaisin. Olight H15S Wawe 250 lumenin teho on selvästi parempi kuin aiemmin käyttämäni LED Lenser 140 lumenia. Olightissä on lisäksi muutamia näppäriä ominaisuuksia. Valaisimen litium akut voi ladata puhelimen (Micro USB) laturilla. Reissuun ei siis tarvitse ottaa erikseen laturia puhelimelle ja otsalampulle ja jos laturi jää kotiin, niin porukasta aina jollain on puhelimen laturi mukana. Akun loppuessa voi valaisinta käyttää myös neljällä AAA-paristolla.

Olight H15S Wawessä on kolme valotehoa, joista pienin on sopivan hämärä, jos kyttäyskopin pimeässä hakee repusta tavaroita tai passipaikalla tarkistaa kartasta sijainteja. Lampussa on myös heilautuskytkin, jonka käyttö vaati aluksi hieman totuttelua, mutta on käytännöllinen ominaisuus. Valon saa päälle ja pois päältä heilauttamalla kättään valaisinpää edestä. Valaisinpäässä on lisäksi valoa hajottava läppä, joka muuttaa valokeilan tarvittaessa tasaiseksi lähivaloksi. 


Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Tekniset tiedot

Merkki ja malli: Olight H15S Wave
Akku/paristo: 3.7 V 1200 mAh li-ion / (voi käyttää myös 4 x AAA)
LED: CREE XM-L2
Maksimi valoteho: 250 lm
Maksimikantama: 85 m
Akun latausaika tietokoneen USB-portista n. 3 tuntia
Kytkimen tyyppi: heilautuskytkin/painokytkin
Digitaalisesti reguloitu virransyöttö
Automaattinen muistitoiminto muistaa viimeksi käytetyn tilan
IPX-6 suojaus vettä vastaan
Kovapinnoitettu lasilinssi
Appelsiininkuoriheijastin
Paino ilman virtalähdettä: 98 g
Integroitu diffuusori lähityöskentelyä varten
Maahantuoja: Handshake.fi
Takuu 60 kk
Toiminta-aika
High:      250 lm / 3 h
Medium: 100 lm / 5 h 40 min
Low:        15 lm / 36 h










Olight M22 Warrior


Otsalampun lisäksi tehokas käsilamppu on hyödyllinen varsinkin verijälkien ja haavakon haussa. Näissä tilanteissa mahdollisimman tehokas valaisin on yleensä paras. Erityisen kätevää on jos lampun saa nopeasti kiinni aseeseen ja siitä pois, koska kyttäyskiikarilla varustetulla kiväärillä ei pimeässä metsässä pysty haavakkoa lopettamaan ilman tehokasta apuvaloa. OlightM22 Warrior antaa 950 lumenin valotehon, eli valoa riittää jopa 300 metriin asti.

Aiemmin käyttämääni Fenix TK15 SRVA (400 lumenia) –valaisimeen verrattuna Olightin asekiinnitys on selvästi fiksummin suunniteltu. Kun Fenixin joutuu ruuvaamaan hankalasti siipimuttereilla ja kiinnikepaloilla piippuun kiinni, voi Olightin vain painaa magneettijalalla aseen runkoon tai tähtäinkiikariin kiinni. Se on huomattavasti käytännöllisempää kylmässä pimeässä metsässä, mutta kaiken lisäksi piipun päähän kiinnitettävä valaisinmötikkä vaikuttaa myös aseen käyntiin, joten Fenixin kanssa on ase syytä kohdistaa ampumaradalla myös valaisin kiinni aseessa.



Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.



Tekniset tiedot

Merkki ja malli: Olight M22 Warrior
Akku/paristo: 2 x CR123A (ei sisälly) tai 1 x 18650 (ei sisälly)
Valokeila: yhdistelmä
Led: Cree XM-L2
Kytkimen tyyppi ja sijainti: Taktinen kytkin valaisimen perässä
Toimintatilat: 3 tehotilaa
Ilm. valoteho: 950 lm
Ilm. kantama: 305 m
Materiaali ja väri: tyypin III kova-anodisoitu alumiini/ruostumaton teräs, musta
Suurimmat mitat: 144 x 41mm
Paino ilman paristoa: 146 grammaa
Koteloluokitus: IPX-8 (kestää pysyvän upotuksen 2 metriin)
Takuu: 60 kk
Toiminta-aika (Ansi FL-1)

Max: 950lm / 1h
Medium: 250 lm / 3h
Low: 20 lm / 30h




Vielä sananen tekniikasta ja mainoslupauksista


Valotehoista kertovat lumenit johtavat usein harhaan tai ainakin mainokset antavat niistä helposti harhaanjohtavan kuvan. Käytännössä parhaat (ne mainoksessa ilmoitetut) tehot saadaan vain tuoreilla pattereilla, lämpimässä sisätilassa ja usein vain muutamien (kymmenien) minuuttien aikana.  Kaiken lisäksi monien halpavalmistajien omiin ilmoituksiin kannattaa suhtautua tietyllä varauksella.


Valokeilan kantama

Kantama-lukema käytännössä tarkoittaa sitä etäisyyttä, millä valoteho on enää 0.25 lux. Tämä valaistusvoimakkuus vastaa karkeasti kuun valaistusvoimakkuutta maan pinnalla hyvällä kuutamokelillä.

Valokeilan kantama mitataan lux-mittarilla, johon on estetty ympäriltä tulevan valon pääsy putken avulla. LUX-mittarin avulla mitataan valokeilan kirkkaimman pisteen valaistusvoimakkuus tarkkaan mitatulta etäisyydeltä.

Etäisyyden ja valaistusvoimakkuuden perusteella voidaan laskea valokeilan intensiteetti seuraavalla kaavalla:

Intensiteetti = valaistusvoimakkuus * mittausetäisyys^2

Intensiteetistä taas voidaan laskea 0.25 luxin raja seuraavasti:

0.25lx etäisyys = neliöjuuri(intensiteetti/0.25). Näin saadaan tulokseksi kantamalukema.

ANSI/NEMA FL1-standardin mukaan kantamalukema mitataan valokeilan kirkkaimmasta kohdasta kun valaisin on ollut päälle kytkettynä 30-120 sekuntia.



Valaisimen paloaika

Paloaika on suhteellinen käsite siinä mielessä että suurin osa valaisimista ei toimi samalla kirkkaudella koko toiminta-aikaa, vaan useimmissa valaisimissa valovirta laskee sitä mukaa kuin paristot / akut loppuvat.

ANSI/NEMA FL1-standardin mukaan paloaika määritellään niin, että paloajan katsotaan loppuneen siinä vaiheessa kun valovirta on enää 10% siitä lukemasta mikä saatiin valaisimen valovirraksi.


Lähde: http://www.olight.fi/valomittauslaboratorio . Oheisesta linkistä löydät lisätietoa asiasta. Tämä suomalainen valolaboratorio sijaitsee Oulun Limingantullissa, Olight Suomen tiloissa.