tiistai 26. helmikuuta 2013

Zeiss Victory Diavari 6-24x72 T*FL testiJokainen kiikaritähtäin haluaisi isona olla Zeiss Victory Diavari 6-24x72 T*FL. Yhtä varmasti jokainen hämäräkyttääjä haluaisi ominaisuuksien puolesta sellaisen aseeseensa. Voit kutsua sitä ihan millä nimellä haluat: legenda, ikoni, pomo, kunkku… Puhtaasti ominaisuuksien puolesta Zeiss Victory Diavari 6-24x72 T*FL on metsästyskäytössä ylivoimainen tähtäinkiikari pimeässä ja pitkillä matkoilla.

Hehkutusta olisi helppoa jatkaa, ominaisuudet eivät tästä kesken lopu. Asia ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertainen. Zeiss Victory Diavari 6-24x72 T*FL on tehty pimeään ja pitkille matkoille ilman kompromisseja. Siinä sen vahvuudet ja heikkoudet tulivat kerralla samassa lauseessa.VERTAILUKOHTEET JA –OLOSUHTEET


Zeiss VICTORY HT 3-12x56 T*:n testin yhteydessä sain useammankin toivomuksen Victory Diavari 6-24x72 T*FL:n testaamiseksi. Nyt peurakauden jälkeen olen jatkanut kyttäyshommia pienpetojahdin merkeissä. Pienpetojen kyttäys haaskalla ei ole koskaan ollut oikein ominta alaani, mutta vieroitusoireet peurakauden jälkeen ovat olleet sen verran kovia, ettei kotiinkaan ole voinut jäädä.

Suoritin vertailun tuttuun tapaan aidoissa testiolosuhteissa metsästyksen ohella, useilla eri kerroilla. Testit toteutin parivertailuina siten, että molemmilla tähtäinkiikareilla saattoi katsoa vuoronperään viivytyksettä. Vertailupariksi olisin mieluiten ottanut aiemmin testaamani VICTORY HT 3-12x56 T*:n, mutta harmikseni en ole vielä sellaista ehtinyt/pystynyt itselleni hankkimaan, joten pariksi valikoitui lähes yhtä kova luu, tuttu Zeiss Victory Varipoint 3-12x56 T*.

Keliolosuhteet eivät olleet täysin optimit (eli riittävän haastavat), sillä maa oli valkoisenaan uudesta lumesta ja täysikuu heijasti pilviverhon takaa, haaskakin oli avoimessa maastossa aukean laidalla.HAVAINNOT JA TULOKSET


Aivan ensimmäiseksi Victory Diavari 6-24x72 T*FL:n kanssa väistämättä törmää suureen kokoon ja painoon. Tuutti on yli kilon painoinen ja melkein neljäkymmentä senttiä pitkä (1.060 g & 378 mm). Varipointin vastaavat strategiset mitat ovat 605 g ja 357 mm. Käytännössä jo Varipointinkin koko on ylärajoilla liikkuvaan metsästykseen. Lisäksi Diavarin suurennos lähtee liikkeelle kuuden kertoimesta. Niinpä Diavari 6-24x72 T*FL on sovelias lähes pelkästään kyttäysjahtiin, mihin se on suunniteltukin.

Roimasta valovoimasta on apua alkusyksystä ennen lumia, kun maa on vielä musta. Toisaalta ylivoimaista valovoimaa tarvitaan suurilla suurennoksilla, eli pitkillä matkoilla. Normaalissa peurankyttäyksessä 30-70 metrin matkalta talvella ei tällaista lisätehoa tarvitse. Tai siis siitä on hyötyä, mutta ilmankin pärjää varsin mainiosti. Pienpetojen kyttäyksessä kohteet ovat pienempiä ja matkat yleensä pitempiä, joten jos täytyisi nimetä tälle tähtäinkiikarille paras käyttö/hyötysuhde, niin se olisi ehdottomasti kettu- ja supijahti.

Tähtäillessäni peltoaukealla Victory Varipoint 3-12x56 T*:llä testin aikana valitsevissa olosuhteissa, ehdoton maksimiampumaetäisyys olisi ollut 150 metriä. Samassa tilanteessa tähtäinkiikarin puolesta olisi Diavari 6-24x72 T*FL:llä voinut helposti ampua yli 300 metriin ketun kokoiseen maaliin, jos vain muutoin ampumataidot sen mahdollistavat.

Omat ampumataitoni jäivät punnitsematta, koska testi-iltoina ei haaskalle ilmaantunut asiakkaita. Täytyisi varmaankin alkaa opettelemaan pillitystä. Toki haaskan teossakin olisi voinut aktivoitua jo syksyllä. Näin kesken talvea tehdyllä haaskalla on käynyt säännöllisen epäsäännöllisesti vain ilveskolli ja viime päivinä pari supia.

Ei liene yllätys, että Victory Diavari 6-24x72 T*FL on ominaisuuksiltaan parempi tähtäinkiikari kuin sitä selvästi pienempi Victory Varipoint 3-12x56 T*. Diavarin kuva on silmin nähden valoisampi ja sillä on mahdollista käyttää hämärässä myös kaikkein suurimpia suurennoksia 24x:n asti. Diavarin tähtäinkuva on samoilla suurennoksilla rikkaampi yksityiskohdiltaan, kolmiulotteisempi, sävykkäämpi ja siinä on selvästi laajempi syväterävyysalue.

Yllä lueteltu on erittäin kova saavutus, kun muistaa, että Victory Varipoint 3-12x56 T* on huippuluokan tähtäinkiikari hämäräkäyttöön. Sitä kelpaa verrata hämärässä miltei mihin tahansa muuhun metsästyskäyttöön tarkoitettuun kiikaritähtäimeen. Victory Diavari 6-24x72 T*FL on kuitenkin täysin omaa luokkaansa, se onkin Zeissin valovoimaisin kiikaritähtäin.

Kaikessa komeudessaan Victory Diavari 6-24x72 T*FL herättää omistushaluja. Se on vähän niin kuin huippuunsa viritetty Porsche, jota on kaunis katsella, upea ajaa vuoristoteillä tai radalla, mutta erittäin epäkäytännöllinen päivittäisessä arkiajossa. Jos siis raha (n. 2.800 €) ei olisi ongelma ja asekaappiinkin vielä mahtuisi, niin mikä ettei tuollaisen voisi johonkin Blaseriin tai Saueriin istuttaa kavereiden ja kettujen kiusaksi...
OMINAISUUDET


Mallimerkinnän viimeiset kaksi kirjainta ”FL” tarkoittavat Carl Zeissin fluoridilinssejä, jotka minimoivat kromaattiset vääristymät. Tähtäinkuvan värit hajaantuvat normaalia selvästi vähemmän ja näin syntyvät värisaumattomat rajat sekä paremmat värit. Parantuneen kontrastin avulla myös pienet yksityiskohdat nousevat paremmin esiin.

Victory Diavari 6-24x72 T*FL:ssä on ASV (luodin lentoratakompensaattori) vakiona. ASV mahdollistaa tarkat säädöt eri etäisyyksille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun ase on kohdistettu normaalisti sadalle metrille, niin lentoratakompensaattorin avulla voi tähdätä vaikkapa kolmeen sataan metriin normaalisti ilman korjauksia vain kääntämällä tähtäinkiikarin säätönupista etäisyyden oikeaksi.
TEKNISET TIEDOTSuurennos
6x
24x
Vaikuttava objektiivin halkaisija
72 mm
72 mm
Ulostulopupillin halkaisija
12,0 mm
3 mm
Hämärälukuarvo
16,9
41,6
Näkökenttä 100 metrillä
6,1 m
1,7 m
Objektiivin katselukulma
3,6 °
1,0 °
Diopterikorjaus
+2 | -3 dpt
Silmäväli
90 mm
Parallaksivapaa
50 m - ∞
Ristikon säätöalue 100 metrille
110/80 cm korkeus/sivu
Säätö per klikkaus 100 metrille
1 cm
Keskirungon läpimitta
34 mm
Okulaariputken läpimitta
45 mm
Objektiiviputken läpimitta
80 mm
Päällyste
LotuTec®/T*
Täyte
typpi
Vesitiiviys
400 mbar
Toimintalämpötila
-25 | +50 °C
Pituus
378 mm
Paino
1.060 g


Ristikko 43

Ristikko 60

Victory FL Diavari kiikaritähtäimien ristikko sijaitsee toisella kuvatasolla, joten se pysyy samankokoisena suurennoksesta riippumatta. Näin kohteen peitto on pieni isoimmallakin suurennoksella.