torstai 29. elokuuta 2013

Kotitekoinen ketsuppi


Ketsupin itse tekeminen on helppoa ja lopputulos on aidompi sekä mauiltaan rikkaampi kuin heinzien ja felixien massatuotteet. Omatekoisessa ketsupissa ei ole lisäaineita, ja siihen on helppo virittää sopivasti oman maun mukaista potkua. Juuri nyt tomaatit ovat halvimmillaan ja niillä onnekkailla, joilla on kasvihuone, on suurin sato käsillä. Omatekoinen ketsuppi erottaa myös todellisen grillimaisterin eväät kaiken maailman hamppareista ja hodareista.


Tavallisesti ketsuppi syntyy tomaateista, etikasta, sokerista, suolasta ja muista mausteista. Vaikka me aina tarkoitamme ketsupilla tomaattiketsuppia, on maailmalla myös sienistä ja saksanpähkinöistä valmistettuja hapanimelä-maustekastikkeita, joita kutsutaan ketsupiksi. Tomaattiketsuppi on kuitenkin erittäin monikäyttöinen joka paikan höylä, jolla kokki voi helposti peittää virheensä ja sen avulla voi irvistelemättä syödä vaikka haggista. Ruoanlaitossa se lähestyy monikäyttöisyydessään jopa Jaloviinaa, joka tunnetusti käy kaiken kanssa, kunhan sitä vain on riittävästi.


Tomaattiketsuppi


3 kg tomaatteja 
300 g (puna)sipulia
varsisellerin varsi
valkosipulin kynsiä (vähintään neljä)
1,5 dl balsamicoa (omenaviinietikkaa) 
1 dl sokeria (tai 1,5 dl vaahterasiirappia)
oliiviöljyä loraus
3 laakerinlehteä
1 chili
basilikaa vajaa kourallinen
2 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 tl kardemummaa
1 tl mausteneilikkaa
½ tl kanelia
½ tl muskottia tai muskotinkukkaa
½ tl maustepippuria
Pilko valkosipuli ja sipuli. Freesaa niitä hetki oliiviöljyssä ja lisää pilkotut tomaatit ja varsisellerit. Tomaatit voivat mielellään olla jopa hiukan ylikypsiä, ja osan niistä voi korvata myös paprikalla ja/tai omenalla. Lisää vielä 1,5 dl balsamicoa ja sekoita usein, etteivät sipulit ja tomaatit pala pohjaan.
Lisää loput ainekset (joita voit muokata ja varioida täysin oman makusi mukaan) ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen noin kolme varttia.


Aja tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella.


Siivilöi keitos...


… ja anna vielä kiehua hiljalleen kasaan (vähintään puolet), kunnes mieleinen koostumus on saavutettu.


Pullota ja jäähdytä. Tuuleta ;).

Kokeile myös raparperiketsuppia:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2014/06/raparperiketsuppi.html