keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Metsästyksen vastustajat

Tämä kirjoitus poistettiin nopeasti Facebookin Metsästäjät!-ryhmästä. Asia on kuitenkin tärkeä ja ansaitsee tulla nähdyksi sekä kommentoiduksi laajemminkin. Julkaisenkin nyt kirjoituksen ”Vieraskynä” –statuksella blogissani. Vaikeat asiat kun eivät poistu vain työntämällä päätä pensaaseen. Valheet ja väärinymmärrykset voidaan poistaa vain oikealla tiedolla.
Kuvakaappauksia Facebook ryhmästä “Metsästyksen vastustajat vol1”.Ryhmän kansikuva kertoo paljon ryhmäläisten toiveista.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Ryhmän tarkoitus on siis vastustaa kaikkea laillista toimintaa, mikä metsästyksen piirin kuuluu. Ruoka ei kuulemma liity nykyajan metsästykseen milläänlailla. Suomalaiselle hirvenmetsästysseuran osakkaalle voi tulla saalislihaa yli sadan kilon edestä kaudessa. Kyllä siitä tekee paljon ruokaa perheelle. Toisaalta iso merkitys on myös kannansäätelyllä tieliikenteen sekä maa- ja metsätalouden kannalta. Jos metsästys lopettaisiin kokonaan niin hirvikanta kasvaisi noin 1,4 kertaiseksi joka vuosi. Kymmenessä vuodessa kanta siis 25 kertaistuisi. Vahingot maa- ja metsätiloille olisivat mittavat ja tätä kautta maanomistajien tulot pienenevät ja mahdollisuudet ostaa ruokaa kaupasta vähenevät. Eli metsästys tuo ruokaa pöytään ja hirven rauhoitus taas veisi ruo’an pöydästä.

Todellisuudessa hirvikanta ei voi kasvaa 25 kertaiseksii, koska hirvien talvilaitumet eivät kestä niin suurta kantaa ja hirviä kuolisi nälkään. Susikanta kasvaisi myös koska nälkiintyneet hirvet olisivat helppoa saalista. Hirvien elämä muuttuisi siis todella kurjaksi jos metsästys lopetettaisiin. Susien metsästystavat eivät todellakaan takaa mitään nopeaa ja kivutonta kuolemaa hirvelle. Hirvikärpästen näännytyksestä puhumattakaan. Sudet eivät myöskään piittaa rauhoitusajoista.

Mutta jatketaan eteenpäin metsästyksen vastustajien kirjoituksien tutkiskelua.Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Ryhmän sääntöjen mukaan metsästäjillä ei ole mitään annettavaa ryhmälle eli metsästyksen vastustajille, joten metsästäjiä ei luonnollisestikaan hyväksytä jäseniksi. Myös metsästysmyönteiset ihmiset torjutaan. Toiminta muistuttaa uskonlahkoa, jossa kaikki ryhmän ulkopuoliset mielipiteet torjutaan väärinä. Minkäänlainen rakentava keskustelu ei siis ole mahdollista. Keskustelussa keskitytään pelkästään metsästäjien vihaamiseen.

Ryhmän postauksia selatessa tuleekin sellainen olo, että näiltä ryhmäläisiltä puuttuu kokonaan suorat kontaktit metsästykseen. Heidän mielikuvansa metsästyksestä ovat syntyneet lähinnä lukemalla muita metsästyksen vastustussivustoja. Näin ryhmäläisten mielipiteet pysyvät puhtaina ja ryhmähenki korkeana. Itsekin vastustan sarvikuonojen laitonta salametsästystä, mutta iso osa metsästyksestä on tärkeää kannansäätelyä.

Otetaan muutama esimerkki metsästyksen vastustajien postauksista.


Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Metsästäjät ovat siis pyssyhulluja, jotka ampuvat kaikkea mikä liikkuu ja toivotaan että metsästäjät ampuisivat toisiaan.

Kalastajat saavat myös osansa tappouhkauksista sinänsä valitettavan saimaannorpan kuutin menehtymisen myötä.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Luontokuvaajien sivustolla oli kommentoitu näkymää hirvilaumasta herkulliseksi. Tästäkös metsästyksen vastustajien piirissä innostuttiin.


Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen suurempana.


Metsästys on siis “Vaimonpieksijöille ja muille mielisairaille keksittyä viihdeurheilua”. Totuus on että suomalaiset eivät ole keksineet metsästystä vaan metsästäjät ovat keksineet Suomen. Sillä ensimmäiset nykyisen Suomen alueelle jääkauden jälkeen saapuneet ihmiset olivat nimenomaan metsästäjiä. Maanviljelys aloitettin täällä vasta parituhatta vuotta myöhemmin.

Mikäli vastaavia kommentteja kohdistettaisiin somaleihin tai romaaneihin niin kirjoittajat päätyisivät oikeuteen syytettynä herjaamisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Pitääkö metsästäjien ja kalastajien vaan sulattaa tällainen panettelu välittämättä siitä mitään?

Metsästyksen vastustajien sivustolla tällainenkin video otsikoitaisiin todennäköisesti: “Mielisairaat känniääliöiset vaimonpieksiä pyssyhullut metsästäjät repivät elävältä hirveltä sarvet päästä”
Totuus on aika toisenlainen. Hirven biologiaa tuntemattomille mainittakoon että sarvet putoavat pois aina keväällä ja kesällä tilalle kasvaa uudet entisiä suuremmat sarvet. Tässä oltiin jo niin lähellä sitä luonnollista sarvien tipahtamista, että sarvet eivät enää kestäneet vetoa.

Ville Hakanen
 


Metsästyksen vastustajat VOL1 –ryhmässä on 165 jäsentä ja profiiliensa perustella pääosin aikuisia täysivaltaisia ja oikeustoimikelpoisia ihmisiä. Mistään tenavien kepposesta ei siis ole kysymys.

Suomen Metsästäjäliitto on riippumaton kansalaisjärjestö. Se valvoo omien sanojensa mukaisesti suomalaisen metsästyksen, metsästäjien ja metsästysseurojen etua kotimaisessa ja kansainvälisessä politiikassa. Toivoisin Metsästäjäliitolta aktiivisempaa otetta sosiaalisessa mediassa oikean tiedon jakamisessa ja väärinkäsitysten korjaamisessa. Meidän metsästäjien edustajana odotan liitolta myös asioihin puuttumista ja oikeuksiemme peräämistä viranomaisilta, silloin kun niitä näin karkeasti loukataan.

Jokainen meistä metsästäjistä törmää silloin tällöin virheellisiin väitteisiin. Hyvänä apuna näiden keskusteluiden taustatiedoiksi on mainio sivusto www.metsastyksenmoraali.com