tiistai 4. kesäkuuta 2013

Parhaat metsästysvideot tulevat Ruotsista


Vielä on tuoreessa muistossa jääkiekon MM-kisojen katkera tappio Ruotsille (anteeksi, että muistutin). Olivat vaan Sedinien verran parempia. Metsästysvideoissakin Ruotsi pelaa jatkuvaa kahden miehen ylivoimaa. Ulf Lindrothin ja Andreas Norinin filmejä ei kannata edes verrata meikäläisten erätulien ja jahtimarjaanojen tuote-esittelyihin. Yhtä oikeudenmukaista olisi verrata Tähtien sota -tuplatrilogiaa TV-shopin infomercialiin.

Silläkin uhalla, että hehkutukseni alkaa kuulostaa epäuskottavalta, väitän kolmen hiljattain suomalaisilla tekstityksillä julkaistun ruotsalaisvideon olevan parhaat koskaan näkemäni metsästysvideot. Mikä näistä sitten tekee niin ylivoimaisen hyviä? Ensinnäkin, asia mistä puhutaan on tekijöillä poikkeuksellisen hyvin hallussa, eli he todella tietävät mistä puhuvat. Myös tuotanto kuvauksesta leikkaukseen on toteutettu aikaa ja vaivoja säästämättä hyvällä ammattitaidolla.

Näissä filmeissä on samaa metsästyksen jännitystä kuin monissa laadukkaissa jahtikuvauksissa. Sen lisäksi nämä videot ovat kuitenkin täynnä asiaa ja opastusta. Esimerkiksi pillien käyttö käydään läpi huolellisesti pieniäkin nyansseja demonstroiden. Karttataktiikat ja keliolosuhteet tulevat hyvin esille. Vielä lisäksi näytetään konkreettisesti, miten eri tekniikat toimivat ja miksi. Myös epäonnistumisia näytetään, sillä virheistähän juurikin parhaiten oppii.

Filmit toimivat monella tasolla. Niitä on ilo katsella metsästyksestä kiinnostuneena vain yleisellä tasolla tunnelmista nauttien. Videot toimivat erittäin hyvänä perusopastuksena aihealueeseensa, jos ei vielä ole kyseiseen jahtimuotoon erityisemmin perehtynyt. Voin kuitenkin luvata, että myös kokenut metsästäjä löytää näistä varmasti lisäoppia ja uusia näkökulmia omiin jahteihinsa.

Jos nyt hakemalla pitää vikoja etsiä, niin se on ehdottomasti käännösten heikkous. Ikävä kyllä tekstitysten kielitaso ei ole asiasisällön arvoista. Kömpelö käännöstyö ei haittaa asioiden seuraamista tai omaksumista, mutta selvästi siitä kuultaa tietty amatöörimäisyys läpi.

Vielä kerran selvyyden vuoksi: olen todellakin haltioitunut näiden filmien laadukkaasta sisällöstä. Tämä ei kuitenkaan ole maksettu mainos, vaikka sainkin nämä tuotenäytteinä tekijältä. Olisin yhtä hyvin voinut arvioida hyvällä omallatunnolla nämä toisinkin, jos siihen olisi ollut vähääkään syytä.
KETUN HOUKUTTELU


Oikea ääni oikeassa paikassa
Passin valinta – Houkutusäänet – Taktiikka, kesto 93 min.

Klikkaa tästä videon kotisivuilta lisätietoja!
HANHIEN METSÄSTYS KAAVEILLA


Pillitys – Varusteet – Taktiikka, kesto 72 min.

Klikkaa tästä videon kotisivuilta lisätietoja!
METSON LATVAJAHTI


Taktiikka – Varustus – Ammunta, kesto 72 min.

Klikkaa tästä videon kotisivuilta lisätietoja!


Filmeistä on arvostelu myös Tapiolan takamailla –blogissa, joten käy vilkaisemassa myös toinen mielipide näistä videoista.