torstai 3. tammikuuta 2013

Asemies riehui Nokialla (katso myös järkyttävät kuvat tekopaikalta)Tunnustan, se olin minä! Tunnustan myös, että tämän kirjoituksen sisältö vastaa otsikkoa vain hyvin etäisesti. Tuon mediaseksikkään skuupin tosin voisi julkaista täysin kritiikittömästi lähes kaikissa valtamedioissa aivan arkipäiväisen puuhastelun tai hieman huonosti harkitun esiintymisen jälkeen.

Ymmärrän jotenkin, että kaupungeissa asuu arkielämästä vieraantuneita asekammoisia hysteerikkoja. Nämä soittavat hätäkeskukseen aina kun kuulevat pamauksen tai näkevät epämääräisen kulkijan. Senkin ymmärrän, että poliisin on pakko näihin reagoida ja turvallisuutensa maksimoidakseen he tyypillisesti ylireagoivat useilla raskaasti aseistetuilla partioilla ja näyttävillä taktisilla varusteilla.

Median kritiikitöntä ja sensaatiohakuista uutisointia sen sijaan en ymmärrä. Nykyään jokainen ilmakiväärin, airsoft-muovipyssyn, koristeaseen tai lelun kanssa esiintyvä nimetään asemieheksi. Samaa ”asemies”-nimitystä käytetään mediassa myös oikeista terroristeista ja massamurhaajista. Yhä enemmän uutisoidaan vaarattomia tilanteita nopeasti kohuotsikoin. Hysteerikot soittavat näiden uutisten pelottamana hätäkeskuksiin ja näin saadaan kätevästi lisää uutisoitavaa medialle. Kierre tuntuu pahenevan viikoittain, koska elämme huomiotaloudessa ja sähköiset mediat elävät klikkauksista.

Viimeisin ”asemies” Torniossa oli mitä ilmeisimmin täysin normaalisti tulossa/menossa harrastamaan metsästystä ja liikkui luvallisesti metsästysmaillaan. Yle kuitenkin aloitti uutisoinnin (1.1.2013 klo 17:32) ”Torniossa asemies poliisilta hukassa” -otsikolla ja jatkaa ”Torniossa poliisi piiritti tiistaina iltapäivällä aseistautunutta miestä, mutta tätä ei löytynyt piiritetystä tilasta”. Seuraavana päivänä Yle uutisoi itse aiheuttamaansa uutista: ”Miestä etsittiin tiistaina Kallioputaan alueella usean poliisipartion voimin sen jälkeen, kun poliisille oli tehty ilmoitus aseen kanssa liikkuneesta miehestä. Mies ei ole poliisin mukaan uhannut ketään. Poliisin mukaan mies saattoi olla myös liian lähelle asutusta eksynyt metsästäjä.

Puolituntia Ylen aloittaman uutisankan jälkeen Iltalehti jatkaa vahvasti: ”Poliisi piiritti aseistautunutta miestä Torniossa. Mies oli liikkunut aiemmin päivällä kaupungilla pitkän aseen kanssa. Kallioputaan alueella oli useita poliisin yksiköitä rynnäkkövarusteissa.

Iltasanomat riensi uutishaaskalle samoihin aikoihin: ”Rynnäkkövarusteissa olevat poliisit etsivät aseistettua miestä pitkin päivää tuloksetta Torniossa. Aseistetuksi epäilty mies katosi lopulta jäljettömiin, monen tunnin etsintöjen jälkeen.” Samaan ankkatuotantoon osallistuivat toisiaan lainaten lähes koko uutismedia.


Mitä näille asemiehille tulisi tehdä?


Kun metsässä kulkee tai sinne on menossa ase selässä lailliseen metsästysaikaan, eikä käyttäydy uhkaavasti ketään kohtaan, on kaikella todennäköisyydellä kyse metsästyksestä. Jos tämä itsestäänselvyys ei ole hätäkeskukseen hysteerisenä soittavan tiedossa, niin poliisille ja medialle tuon pitäisi olla päivänselvää.

Miten on tultu siihen tilanteeseen, että normaalisti käyttäytyvä metsästäjä aiheuttaa laajan poliisioperaation ja vauhkon uutissirkuksen kaikissa valtamedioissa? Väittäisin, ettei asiasta voi syyttää meitä metsästäjiä. Ja vaikka vika ei ole meissä, niin meitä yleensä ensimmäisenä rangaistaan. Tämä jatkuva ”asemies”-uutisointi ruokkii hysteerikkojen pelkoja, muokaten suuren yleisön mielipiteitä yhä enemmän aseharrastusten vastaisiksi. Harva sensaatiolööpit nähnyt jaksaa enää päivän parin päästä lukea pienellä kirjoitettua uutispäivitystä, jossa kerrotaan oikeasti vain auton pakoputken pamahtaneen, jos edes sitäkään.

Tälle mediahaaskalle ryntäävät myös kaikki ideologisista syistä aseita vastustavat, alkaen vaatia yhä uusia aselainkiristyksiä. Tyypillisesti nämä uudet kiristykset eivät lisää yhtään turvallisuutta, mutta hankaloittavat ja näivettävät lainkuuliaisten aseenomistajien mahdollisuutta harrastukseensa. Tämäkään torniolaismetsästäjä tuskin olisi voinut välttää edellä kohuttua tapausta, muuta kuin piiloutumalla ja suojautumalla ihmisten katseilta. Tämän seurauksena olisikin sitten haettu ”ihmisiä kyttäävää ja vaanivaa järeäkaliiberisella kiikarikiväärillä varustettua vaarallista asemiestä” karhuryhmän ja panssariajoneuvojen kanssa.

Itseäni alkaa kohta pelottaa jo metsälle meno. Pelkään, että joku pelkää, jotta media voisi pelätä ja näin pelostani voisi muodostua massahysteerinen maanlaajuinen joukkopelko, joka pelottavasti paljastuisi myöhemmin nolosti pelkäksi pelokseni. Tästä toki vähintäänkin puskaradio tai joku muu some sitten ilkkuisi, että aikuinen mies pelkää ja sehän vasta on arveluttavaa, että pelkäävä mies kantaa asetta…

Satunnaisesti lahdattu ankkaparvi: