sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Kunnollinen leikkuulauta kympillä

Laudan reunakulma pitää levyn hyvin paikoillaan. Sen voi asettaa myös lieden päälle ekstratyötilaksi.
Reunassa oleva ura kerää leikatessa vapautuvan lihanesteen ja hedelmien mehun. Kestävä puupinta on myös hellä veitsille.

Työergonomia paranee reilusti jo muutaman sentin korkeammalla työtasolla.

Tänään Ikeassa käydessäni tein todellisen löydön. En ollut uskoa silmiäni, että massiivipyökkiä 46x53 cm kokoinen leikkuulauta maksaa todellakin alle kympin. Olen jo pidempään suunnitellut vastaavan leikkuulaudan tekemistä itse, kasaamalla puurimoista liimapuuta tai ostamalla sopivaa materiaalia valmiina levynä. Itse tekeminen on toki hauskaa, mutta tämän leikkuulaudan materiaaleja ei edes kympillä saa.

Miksi sitten pitää olla näin iso leikkuulauta? Ensinnäkin riistankäsittelyssä suurin osa laudoista on aivan liian pieniä, näitäkin kannattaa hankkia saman tien kaksi vierekkäin laitettavaksi. Tällainen lauta on lisäksi hyödyllinen leivonnassa ja missä tahansa askartelussa (vaikka puukon rakentamisessa), jos haluaa suojata pöytää sotkuilta ja naarmuilta.

Lisäksi tällä tai kahdella päällekkäisellä saa nostettua työtason korkeutta muutaman kriittisen sentin. Keittiöiden työtasot kun on suunniteltu keskimäärin naisten mitoituksella ja ainakin itselläni selkä/hartiaseutu rasittuu liian kyyryssä työasennossa. Erityisesti tämä korostuu isompia riistaeläimiä teurastettaessa ja lihaa jalostaessa sekä pakatessa, johon aikaa menee usein tuntitolkulla.

Tämä Lämplig leikkuulauta kannattaa öljytä ennen käyttöä pariin kertaa molemmin puolin. Öljyäminen kannattaa toistaa muutaman kerran vuodessa. Leikkuulaudan hinta Ikeassa ja nettikaupassa on 9,99 €/kpl.

17 kommenttia:

 1. kiitos vinkistä, tuollainen täytyy käydä hakemassa Ikeasta. Meidänkin ukko on valitellut liian matalista työtasoista ja onhan se selvää ettei sama korkeus voi olla yhtä hyvä erimittaisille ihmisille.

  VastaaPoista
 2. Itsekkin käyn lähipäivinä hakemassa yhden tai kaksi noita lisää ;)

  VastaaPoista
 3. Se öljyäminen tehdään sitten parafiiniöljyllä! (Jota muuten on myös Ikean puuöljy)
  Ruokaöljyä ei pidä käyttää ja pellavaöljy on täysin nounou, vaikka sitä jostain käsittämättömästä syystä jossain jopa suositellaan.

  Siis parafiiniöljyä :)

  Pitäisköhän puutyötasojen ja leikkuulautojen pintakäsittelystä tehdä ihan oma postaus jonain päivänä...

  VastaaPoista
 4. Joo näin on. Tavallinen ruokaöljy suttaa helpommin ja voi myös härskiintyä. Itse olen käyttänyt keittiön puutasoihin Ikean Behandla-puuöljyä.


  Hyvä postauksen aihe tuo puutasojen käsittely. Hieno homma jos viitsit tietoa jakaa :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä, just meinaisin tulla kyselemään, että mitäs oljyä suositellaan :-)

  VastaaPoista
 6. Nuo Ikean laudat on hyviä, meillä on niitä kaksi niemekkeen päässä. Isäntä suunnitteli uuden keittiön vielä niin, että komposti on laudan alla, perkausjätteet vaan vetäistään laudalta suoraan kompostisaaviin.

  Ainoa ongelma, on että kosteus saa ohuet laudat joskus käyristymään, öljykylvyistä huolimatta.

  VastaaPoista
 7. Joo, tuota mahdollista käyristymistä itsekin hiukan pelkäsin. Meillä on mökillä samasta materiaalista Ikea-keittiön työtasot ja niissä kosteys näkyy välillä vetelynä. Mielestäni kuitenkin kympin laudalta ei voi kaikkea vaatia ja toisaalta jos materiaali olisi kovasti paksumpaa, olisi lauta myös paljon painavampi.

  VastaaPoista
 8. Juu, hyvä on hinta-laatu -suhde! Ja kun noita on kaksi vierekkäin, mahtuu isompi kala perkaukseen :D!

  VastaaPoista
 9. Jep, melkein metrinen kala, täytynee ostaa myös sille sopiva grilli ja savustusuuni varmuuden vuoksi ;)

  VastaaPoista
 10. No just tällasta oon haikaillut keittiöön... Eikä ole hinnan kiroissa. Kiitokset loistovinkistä!

  VastaaPoista
 11. Välillä kyllä tuleemietittyä näitä Ikean ja vastaavien Biltemojen hintoja:


  http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/03/biltema-kevat-ja-kesa-2013-kuvasto.html


  Myydään joitakin tuotteita käsittämättömiin hintoihin, ei näistä tekijälle voi montaa euroa jäädä...

  VastaaPoista
 12. Ikean Behandla on pellavaöljy/puuöljy

  VastaaPoista
 13. Kiitos kommentista Veki. Olet todellakin oikeassa:

  http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/50070378/

  VastaaPoista
 14. Nyt puhutaan kahdesta eri öljystä. joilla kummallakin on oma tarkoituksensa. Niitä ei pidä sekoittaa.

  IKEAn "Skydd" on parafiiniöljyä ja nimenomaan sitä pitää käyttää leikkuulautojen ym ruoka-aineiden kanssa tekemisissä olevien puupintojen suojaamiseen.

  IKEA:n "Behandla" on pellavaöljyä, jolla voi käsitellä erilaisia pienesineitä, huonekaluja ym.

  Miksi EI pellavaöljyä leikkuulautoihin:

  Pellavaöljy on kuivuva öljy, joka kuivuu hapettumalla. Puhtaan pellavaöljyn hapettumisprosessi kestää noin kahdeksan viikkoa, minä aikana se ehtii keräämään itseensä kaikenlaisia epäpuhtauksia, bakteereita, pölyä ja likaa. Hapettumisen/kuivumisen hitaudesta on hyvänä esimerkkinä vanha kirkonpenkit, jotka on maalattu pellavaöljymaalilla mutta jonka maalin ei ole annettu kuivua riittävän kauan. Siihen sitten muodostuu kirkkoväen takapuolenkuvia ensimmäisten muutaman kuukauden aikana.

  On olemassa nopeammin kuivuvia pellavaöljyjä, jotka sisältävät "kuivikkeita" eli sikkatiiveja. Sitä pellavaöljyä ei varsinkaan pidä käyttää elintarvikkeiden kanssa tekemisissä oleviin puuesimeisiin. Sikkatiivit ovat pääasiassa metallisuoloja, yleisimmin lyijyä, mangaania tai kobolttia. Et todellakaan halua laittaa ruokaasi sellaiselle alustalle. Ethän?

  VastaaPoista
 15. Kiitos vakuuttavista perusteluista. Tiedät asiasta varmasti enemmän kuin minä, joten uskon kertomaasi.

  Hieman kuitenkin ihmettelen, että tuon BEHANDLAn kohdalla Ikean sivustolla lukee: ”Sisäkäyttöön tarkoitetuille käsittelemättömille tai öljykäsitellyille puukalusteille sekä massiivipuisille työtasoille ja leikkuulaudoille.” ” Tuotetiedot: pellavaöljyä, puuöljyä, lyijytöntä kuivausainetta, emulgointiainetta”.

  Tosin tuota Skyddiä näyttävät erityisesti leikkuulaudoille ja puisille keittiötarvikkeille suosittelevan:

  http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/00046786/

  VastaaPoista
 16. Ihmettelen minäkin tuota suositusta. Vaikka pellavaöljyssä ei olisikaan lyijysikkatiivia, koboltti tai mangaani ei ole yhtään sen terveellisempää. Lisäksi leikkuulauta ei tunnu ollenkaan kivalta kun sen pintaa peittää kuivunut öljytahma. Hygieenistä parafiiniöljyä leikkuulautoihin, siis.

  Jostain syystä pellavaöljystä vaan on tullut joku ihmeen kaikkivoipa pintakäsittelyaine, jota nykyisin suditaan surutta ja ajattelematta ihan mihin tahansa. Kai siinä on takana jokin luomuekoviherhypetys kuvitellusta " ainoasta luonnollisesta" aineesta ;/ Oikea aina oikeaan paikkaan. (Olen minä tosin nähnyt sellaisenkin projektin, että tuttavan kesämökkinaapuri oli käsitellyt keittiökaappiensa puuovet rypsiöljyllä ja saunanlauteisiin sutinut kiiltävää alkydilakkaa... Öljy kuin öljy ja lakka kuin lakka, nääs...)

  VastaaPoista
 17. :D Kiitos vielä kerran hyvästä ohjeistuksesta.

  VastaaPoista