tiistai 30. heinäkuuta 2013

Metsästystapaturmat vähentyneet


Päivän Aamulehdessä oli nostettu esiin hyviä uutisia suomalaisesta metsästyksestä. Metsästystapaturmat ovat vähentyneet selvästi edellisten vuosikymmenten tasosta. Suomessa aseisiin ja metsästykseen liittyvä turvallisuus onkin erittäin hyvällä tasolla. Naapurimaista poiketen meillä käytetään esimerkiksi erittäin näkyvää oranssia liiviä ja hattua yleisesti, mutta erityisesti hirvieläinjahdeissa, joissa se on myös lain mukaan pakollista. Naapurimaissa riittää useimmiten punainen tai keltainen nauha hihassa ja/tai hatussa, aina niistäkään ei olla ihan niin tarkkoja.

Suomessa jahdit on myös pääsääntöisesti hyvin järjestettyjä ja kurinalaisesti johdettuja. Tiedon kulku ja saanti ovat tietysti turvallisuuden kannalta aivan ensiarvoisessa asemassa. Suomessa metsästäjillä on yleisesti käytössä VHF- ja GSM-puhelimet, sekä GPS-paikantimet. Usein jahdeissa voi seurata koiran ja muiden metsästäjien liikkeitä reaaliajassa omasta älypuhelimesta. Ampumasuunnat ja -paikat ovat tarkkaan valittuja.

Niinpä sivullisille metsästysvahinkoja aiheutui vuosina 2005-2011 Suomessa vain yksi. Kuitenkin lehtien otsikoinneista ja yleisestä dramaattisesta uutisoinnista voisi saada sellaisen käsityksen, ettei syksyisin metsään uskalla harrastamaan kuin vain metsästäjät, nekin henkensä uhalla. Metsästysaseella aiheutettuja loukkaantumisia tapahtuu meillä vuosittain noin 20. Niistä puolet on metsästäjien itselleen aiheuttamia loukkaantumisia, ja puolet vammoista aiheutetaan toiselle metsästäjälle.

Nämä luvut ovat todella vähäisiä, vaikka jokainen vahinko on tietysti aina ikävä asia ja vältettävissä paremmalla huolellisuudella. Metsällä vietetään kuitenkin vuosittain 5,5 miljoonaa metsästyspäivää. Uutisesta käy selvästi ilmi myös se, ettei metsästysturvallisuus ole itsestäänselvyys. Italiassa tilanne on todella paljon huolestuttavampi. Viime vuonna siellä kuoli kahden ensimmäisen jahtikuukauden aikana 13 ihmistä ja 33 haavoittui.

Suomalainen metsästäjä on siis vastuullinen, tunnollinen ja lainkuuliainen. Metsästys Suomessa on terveellinen ja turvallinen harrastus. Metsästyksen vuosittaiseksi virkistysarvoksi lasketaan noin 125 miljoonaa euroa. Metsästyksellä on siis myös mitattavat terveysvaikutukset.