keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Zeiss Victory NV 5,6 x 62 T * valonvahvistin



Nyt heitetään hämäräkiikaritestin jälkeen lisää löylyä pimeään. Loppukauden peurakyttyillä olen testannut Zeiss Victory NV 5,6 x 62 T * – valonvahvistinta käytännön toimissa. Aiempaa kokemusta pimeänäkölaitteista itselläni on vuosien takaa lähinnä armeijasta ja viime vuosilta Yukon-merkkisisestä halpamallista.

Alalla tuntuu vallitsevan aika moinen terminologian ja tekniikoiden sekasotku. Myyjien markkinointipuheet hämmentävät tätä entisestään. Lisäksi laadukkaimmat valovahvistimet ovat varjeltua ja valvottua sotilasteknologiaa, jota siviileille ei ole edes laillisesti kaupan. Tekniikan ”suojatusta” luonteesta kertonee jotain sekin, että Victory NV on vientikontrollin alainen tuote. Sille on haettava Euroopan Unionin vientilisenssi, jos sen aikoo viedään EU:n ulkopuolelle. Jokainen yksilö on rekisteröity sarjanumeron mukaisesti, joten harhapoluille hairahtanut tuote voidaan jäljittää myös tarkasti.

NVESD (U.S. Army Night Vision and Electronic Sensors Directorate) luokittelee laitesukupolvet (generation) niissä käytetyn teknologian mukaisesti seuraavasti: Gen0, Gen1, Gen1+, Gen2, Gen2+, Gen3, Gen3+ sekä Gen4. Äkkiseltään voisi luulla, että uusi sukupolvi on automaattisesti vanhempaa sukupolvea parempi. Sukupolvimerkintä kertoo kuitenkin vain käytetystä tekniikasta, ei suorituskyvystä. Toki yleissääntönä on, että tekniikka kehittyy ja laitteet paranevat, mutta teknistä kehitystä tapahtuu koko ajan eteenpäin myös laitesukupolvien sisällä. Näinpä esimerkiksi huippuluokan Gen2 –laite voi hyvinkin olla tehokkaampi, kuin uudemman sukupolven Gen3-laite.

Valonvahvistimien vertailu pelkän paperitiedon varassa onkin lähes mahdotonta. Lisäksi marketeissa myytävät Venäjällä, Valkovenäjällä ja Kaukoidässä valmistetut laitteet eivät kunnioita länsimaisia teknologiasukupolvia markkinoinnissaan, vaan useimmiten niitä myydään harhaanjohtavasti numeroa uudemman sukupolven tunnuksin. Todellisuudessa nämä laitteet ovat länsimaisittain Gen0- tai parhaimmillaankin Gen1 –tasoa.

Laadukkaat valonvahvistimet ovat arvokkaita. Hyvä optiikka on tunnetusti aina kallista, mutta pimeänäkölaitteissa tarvitaan parhaan optiikan lisäksi vielä huipputason valonvahvistinmoduuli. Koska uusimpien laitteiden teknologiat ovat osin sotilassalaisuuksia, ei niistä ole julkisesti saatavilla tarkkaa tietoa. Käytännössä kuitenkin pimeänäkölaitteissa muutetaan objektiivin kautta tuleva valo fotokatodilla elektroneiksi. Mikrokanavalevyllä kasvatetaan elektronien määrää keinotekoisesti. Elektronit muutetaan fosforiverhon avulla jälleen takaisin silmälle näkyväksi valoksi.

Asiasta lisää FinnAccuracyn nettisivuilta artikkelissa ”Yleistä valonvahvistimen hankinnasta”.


Käytännön kokemukset 


Ensimmäinen kokeilu Zeiss Victory NV:llä oli hiuksia nostattava kokemus. Olosuhteissa jossa huippuluokan hämäräkiikareilla näkee pikselöityvää kuvaa hiemankin pidemmälle katsoessaan, näkee Victory NV:llä satojen metrien päähän kirkkaasti ja selkeästi kuin päivällä. Myös kaikki varjokohdat, joissa kiikareilla on vain mustaa, muuttuvat äkisti näkyviksi.

Tämä kuva on napattu Zeissin markkinointimateriaalista, eikä vastaa täysin aitoa kuvaa. Tähtäinristikko on kuvassa luonnollista suurempi ja kuvaa lienee muutenkin kaunisteltu, mutta se antaa kuitenkin hyvän käsityksen valonhahvistimella nähdystä kuvasta.

Victory NV:n kuva on mustavalkoinen tai oikeammin mustavihreä, mutta sävykäs. Kuvassa näkyy myös tähtäinristikko helpottamaan etäisyyksien arviointia. Käytännössä ulkona ei ole koskaan niin pimeää, ettei XD4-valovahvistinkennon 20.000 kertainen valonvahvistus riittäisi. Saksalaiseen vyö ja henkselit - varmuusajattelun pohjautuen, Victory NV:ssä on myös sisäänrakennettu IR-ledi, joka valaisee tarvittaessa useita kymmeniä metrejä myös täydellisessä pimeydessä.

Päiväkäytössä NV:n etulinssin suojus pidetään paikallaan ja katseluun riittää suojuksen kannessa oleva millin parin neulanreikä. Halpamalleista poiketen kuvan kirkkautta voi säätää vallitsevan valomäärän mukaan, niin ettei pimeässä tarpeellinen hämäränäkö sokaistu. Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus, kun varsinainen metsästys tapahtuu kuitenkin tähtäinkiikarin avulla.

Victory NV on Gen2+ sukupolven tekniikkaa ja käytännössä parasta suorituskykyä, mitä siviilikäyttöön on saatavissa. Ero aiemmin käyttämäni valkovenäläisen Yukon –pimeäkatselulaitteeseen, on kuin vertaisi ritsaa ja pumppuhaulikkoa keskenään. Näillä eväillä en viitsinyt varsinaiseen yhtäaikaiseen parivertailuun edes ryhtyä.

Teoriassa ja käytännössäkin Victory NV:llä pärjää kaikissa valoisuusolosuhteissa yöllä ja päivällä. En kuitenkaan lähtisi sitä suosittelemaan ainoaksi kiikariksi. Pienempikokoiset ja hyvät päiväkatselukiikarit ovat toki kätevämmät yleiskäytössä valoisaan aikaan ja laadukkaat hämäräkiikarit tarjoavat stereonäön lyhyillä matkoilla hämärässä. Jos kuitenkin lajintunnistuksen lisäksi täytyy varmistua riistan yksilökohtaisista eroista, vaikkapa sarvien piikkimääristä, niin pimeässä Victory NV on täysin lyömätön apuväline. NV:llä on myös mahdollista tarkkailla aluetta laajemmin ja havaita lähestyvä riista jo pidemmältä matkalta. Pienpetojen haaskakyttäyksessä ja riistan laskennassa tai yksityiskohtaisemmassa tarkkailussa Victory NV on hämäräkiikareihin verrattuna omaa luokkaansa.

Victory NV:n ohjehinta on 4.500€ ja parasta aikaa siitä on 3.900€:n tarjouskampanja käynnissä. Laite on siis melkoisen arvokas. Hyväksi kompromissiksi voisi harkita Victory NV:tä laadukkaiden päiväkatselukiikareiden kaveriksi ja näin välttyisi useamman tonnin hintaisten hämäräkiikareiden hankinnalta. Tällä yhdistelmällä pärjäisi kohtuullisen mukavasti tilanteessa kuin tilanteessa.




Tekniset tiedot




Suurennos
5.6x
Vaikuttava objektiivin halkaisija
62 mm
Näkökenttä 1.000 m
142 m
Lähisäätöraja
5 m
Diopterikorjaus
+/- 4 D
Pupillin etäisyys
20 mm
Täyte
typpi
Linssipinnoite
LotuTec®
Mittausetäisyys
500 m
Ristikko dimensio
0.5 m / 100 m
Paristot
2 x AA
Pituus
233 mm
Leveys
80 mm
Korkeus
100 mm
Paino ilman paristoja
1.000 g