sunnuntai 23. syyskuuta 2012

The Shooter’s Sandwich - maailman paras eväsleipä


Shooter’s Sandwich on todellinen klassikko metsästyseväiden joukossa. Tästä kruununjalokivestä saamme kiittää edvardiaanisen ajan herrasmiesten tarvetta nauttia Beef Wellingtoninsa metsästysretken lomassa. Ratkaisuksi haasteeseen syntyi pihvi ja kastike, jotka on käytännöllisesti pakattu leivän sisään.Shooter’s Sandwich on todellakin maailman paras eväsleipä, koska voit käyttää siinä itsellesi parhaiten maistuvia mausteita ja raaka-aineita. Ensinnäkin valitse herkullisin leipä. Se voi olla esimerkiksi pyöreä rievä, soikea ranskanleipä tai vaikkapa suorakaiteen muotoinen vuokaleipä. Pihvinä toimii parhaiten riistafilee (peura, hirvi, kauris, poro, villisika) mutta voit käyttää yhtä hyvin mureaa lintua, jänistä tai riistamakkaraa. Muina lisukkeina maistuvat pekoni, sienet, sipuli, suolakurkku, juustot… aivan kuten Sinulle herkullisimmassa eväsleivässä on.

Leikkaa leivän hattu ja koverra sisus. Älä heitä sisusta roskiin, voit hyödyntää sen monin tavoin, vaikkapa korppujauheena.

Kuutioi sienet, sipulit, valkosipulit ja pekoni. Kuullota runsaassa (kourallinen) voissa.

Mausta tömäkällä lorauksella jaloviinaa (konjakkia, viskiä…) ja hieman maltillisemmalla siivulla worchestershire – kastiketta. Lisäksi suolaa, pippuria ja yrttejä (timjami, persilja, ruohosipuli…).

Paista pihvit (peuranfilee) nopeasti kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Pihvit jätetään puolikypsiksi tai raaoiksi sisältä.

Laita pihvikerros leivän sisään.

Täytteeksi sienet, sipulit ja pekonit. Myös kaikki nesteet pannulta lorautetaan leivän sisään.

Vielä kerros pihvejä. Kaavi myös pihvipannun nesteet leipään.

Levitä pihvien päälle piparjuuritahnaa ja leivän hatulle sinappia.

Hattu päälle, eli kansi kiinni.

Kääri leivinpaperiin ja sido paketti langalla.

Kääri vielä kaksinkertaiseen folioon.

Laita paketit painon alle vetäytymään 5-6 tunniksi tai jos mahdollista kylmään yön yli. Painoa saa olla todella reilusti, tässä käsipainoja yhteensä 26 kg.

Valmis leipä on tiukka, mutta mehukas.

Nauttiakseen Shooter’s Sandwicheistä, ei välttämättä tarvitse lähteä metsälle. Lisukkeeksi sopii raikas perunasalaatti.