torstai 28. maaliskuuta 2013

Kainuun metsäpeura kuolee sukupuuttoon

Cityvihreää suojelua: metsäpeuran turvakoti on Korkeasaaressa.


Metsäpeuroja kuolee nyt sellaista vauhtia, että Kainuun viimeinen peura löydetään susien haaskana viimeistään 17 vuoden päästä. Metsäpeuroja on maailmassa vähemmän kuin Saimaalla ja Laatokassa norppia. Suomessa on kaksisataa kertaa enemmän liito-oraviakin. Eikä tämä tunnu kiinnostavan ketään.

RKTL tutki Suomenselän ja Kainuun metsäpeurat helikopterilentolaskennalla nyt maaliskuussa. Tutkijat olivat tyytyväisiä tuloksiin. Ilmoittivat vielä röyhkeän tarkoitushakuisesti, että ”kannat vakaita viime vuosina”. Tosiasia on, että näissäkin laskennoissa tultiin jälleen viime vuotta pienempään kanta-arvioon, ja Kainuun kanta on jo niin pieni, että tätä vauhtia se on susikultin likaisin uhri.

Kiitos Perhon miesten kansalaisaktiivisuuden Suomenselän tilanne on hieman parempi. Viimeinen peura Pohjanmaalla joutuu sudenrehuksi näillä näkymin vasta 97 vuoden päästä. Tosin tähänkään ei voi tuudittautua, koska takkuturkkien lisääntymiskyky on esimerkiksi karhuun verrattuna aivan omaa luokkaansa. Ellei aitoa huolta ja uhrimieltä luonnon monimuotoisuuden puolesta koeta Perhossa ja Halsualla jatkossakin, niin koko Suomen peuroilla voi olla sama viimeinen käyttöpäivä kuin Kainuun peuroilla. Parasta ennen 2030.

Järkyttävää kuinka valikoiden ns. luonnonsuojelijat ovat kiinnostuneet uhanalaisista eläimistä. Metsäpeurat eivät näytä kiinnostavan edes viranomaisia. Sama kohtalo on Suomessa erittäin uhanalaisella villisialla. Jostain syystä resursseja ja mielenkiintoa riittää vain susien suojeluun.  Susi ei ole edes uhanalainen laji. Suomen sudet ovat osa Euraasian kymmenien tuhansien yksilöiden reunapopulaatiota. Naapurimaassamme Venäjällä näitä samoja susia metsästetään jatkuvasti haittaeläiminä ja niiden kaatamisesta maksetaan myös tapporahaa viranomaisten toimesta.

Metsäpeura on harmaan vihreän talouden viattomin uhri.