keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

HAIX KSK 3000 varsikenkä / vaelluskenkäMetsästykseen, kalastukseen ja vaelluksille sopivalta varsikengältä vaaditaan paljon erilaisia, osin ristiriitaisiakin ominaisuuksia. Erityisesti, jos hakee yhtä yleispätevää kenkää ratkaisuksi kaiken tyyppisiin maastoihin ja keleihin.

Aivan ensimmäiseksi kengän tulee olla kestävä, vedenpitävä, hyvin istuva ja helposti kuivattava. Jos ja kun ei tyydy kulkemaan pelkästään polkuja pitkin, niin kengältä odottaa hyvää pitoa märillä kallioilla, risukoissa ja kivikoissa, myös pohjan ja varren riittävä tuki ovat näissä olosuhteissa ehdottomia ominaisuuksia.

Hankin omat HAIX KSK 3000 varsikenkäni keväällä Varustelekasta. Pakettia avatessa ja kenkiä käsissä hypistellessä huomio kiinnittyi laatuun, materiaaleihin ja yksityiskohtiin, jotka näissä kengissä on selvästi viety huipputasolle, suunniteltu ja valmistettu Euroopassa.  Kengän lesti on riittävän leveä ja hyvin toteutetun nauhoituksen ansiosta ne saa sopivalla kiristyksellä istumaan kuin hansikkaat käteen.

Ensimmäiset askeleet olivat kuitenkin melkoinen yllätys. Kengät tuntuivat jalassa lähes yhtä notkeilta kuin laskettelumonot. Hieman totuttelua ja ensijärkytys oli muuttunut pieneksi virneeksi suupielessä. Ero näiden ja aiemmin käyttämieni varsikenkien välillä oli kun citymaasturilla telaketjuvaunulla. Nämä kun sai jalkaansa, oli ihan pakko muuttaa reitinvalintaa koko ajan hankalampiin paikkoihin, ihan vain todetakseen, että tästäkin pääsee mukavasti eteenpäin.

Kevään ja kesän aikana kenkien mittariin on rullannut ensimmäiset parisataa kilometriä aamulenkeillä asfalttia ja pururataa, iltarasteilla suunnistaessa monen kirjavaa maastoa, rantakallioista lepikkoihin kalareissuilla ja kesän Vironreissulla naakimista niityillä sekä metsissä. Varsinainen kestotesti onkin edessä syksyn metsästysreissuilla hirvimailla ja Lapissa. Palataan näihin kokemuksiin, kunhan kelit muuttuvat rankemmiksi.

Ensimmäiset kokemukset kuitenkin antavat odottaa näiltä kengiltä paljon. Tuossa alussa listaamani odotukset ovat toistaiseksi täyttyneet selvästi paremmin, kuin millään aiemmin käyttämilläni metsästyskengillä.


Faktaa


  • Varren korkeus 18 cm.
  • Päällimateriaali 2,5 - 2,7 mm vedenpitäksi käsiteltyä paksua nahkaa.
  • Välikalvona vedenpitävä ja hengittävä Gore-Tex HPR 4-kerroslaminaatti.
  • HAIX Climate System - Kävellessä kengän vuoriin tulee pumppaava liike, jolloin ilmareikien ansiosta ilma pääsee vaihtumaan ja kenkä kuivuu nopeammin kävellessä.
  • Mukavuutta lisäävä Cambrelle-vuoraus imee kosteuden jalasta.
  • Pitävät, eristävät ja iskua vaimentavat kumi/PU –pohjat.