tiistai 23. kesäkuuta 2020

Mihin tarvitaan luoticompakia?

Luoticompak
Kilpailuasetta kohdistamassa Petri Michelsson (@roebuck624)


Sakon ja Metsästäjäliiton yhdessä kehittämä kilpailu on alkuperäiseltä nimeltään Sako FinnFive. Nykyisessä muodossaan lajia on tiiviimmin kehitelty viime vuoden aikana. Se on edelleen vakioimaton varsinkin radan osalta, eli maalien ja ammuntapaikkojen järjestystä voidaan halutessa vaihtaa vaikka jokaiselle harjoituskerralle. Pääsimme #TeamSakoNordic-porukalla testaamaan haastavaa, mutta monipuolista maalirataa Lopen ampumaradalla osana Metsästäjäliiton etäerämessujen liveohjelmaa. 


Luoticompak


Luoticompakin idea on saanut selvästi vaikutteita haulikon compak-sportingin puolelta, joka on suunniteltu erityisesti metsästysammunnan harjoitteluun. Haulikkoradalla compak-sportingissa ammutaan eri ampumapaikoilta kohti tulevia, ylilentäviä ja eri suunnista sivuilta lentäviä kiekkoja. Lisäksi voidaan käyttää jäniskiekkoja sekä suoraan ylös nousevia kiekkoja. Erilaisia kiekkoja on yleensä 6 kpl. Yksittäistä kiekkoa saa ampua kahdella laukauksella.


Luoticompak
Radalla mukana myös Kiväärikoulu ja Niklas Michelsson (@beaver_hunter308)


Luoticompakissa käytetään 22LR kaliiperin pienoiskivääriä. Piekkari onkin tähän hommaan hyvä valinta, sillä on mukavaa, helppoa ja edullista ampua. Radalla on viisi ampumapaikkaa ja viisi suoritusta per paikka, sekä myös tuplat niin kuin compak-sportingissakin. Maalilaitteet ovat osumasta reagoivia, eli osuman merkiksi heilahtaa näkyviin punainen lippu. Välitön palaute ampujalle on siis samanlainen ja yhtä motivoiva kuin haulikoilla kiekkoa ampuessa. Maalin haastavuuden mukaan osuma-alue on (25/50/75/100 mm). Osa maaleista on paikallaan, osa kääntyy hetkeksi, osa liikkuu sivuitse tai kohti. Etäisyys maaleihin on 15-50 metriä.


Luoticompak


Vaikka ammutaan pienikaliiperisilla aseilla oikeiden metsästyskiväärien sijaan, niin turvallisuus on tietysti kaiken etusijalla. Ampujilla on silmät ja kuulo suojattuna, aseiden piiput osoittavat aina maalialueelle ja lukot pidetään aseissa auki suoritusten välillä. Erityisesti tämä turvallinen aseenkäsittely korostuu ampumapaikalta toiselle siirryttäessä. 


Luoticompak


Ensimmäisellä paikalla ammutaan pystystä vapaalta kädeltä:

 • Hyökkäävä karhu, matka 30-15 m, maalin koko 100 mm
 • Liikkuva peura, vasemmalta oikealle, matka 30 m, maalin koko 100 mm
 • Liikkuva peura, oikealta vasemmalle, matka 30 m, maalin koko 100 mm
 • Karhu, 30 metriä, maalin koko 100 mm ja laukauksesta kohti tuleva karhu, matka 30-15 m, maalin koko 100 mm

Toiselta paikalta ammutaan pystystä yksijalkaiselta tuelta:

 • Peura, matka 50 m, maalin koko 100 mm
 • Supikoira, matka 50 m, maalin koko 75 mm
 • Villisika, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 40 m, maalin koko 75 mm
 • Liikkuva peura, vasemmalta oikealle ja oikealta vasemmalle (ei taukoa), matka 30 m, maalin koko 100 mm

Kolmannelta paikalta ammutaan kaksi- tai kolmijalkaiselta tuelta:

 • Villisika, matka 40 m, maalin koko 75 mm
 • Supikoira, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 75 mm
 • Kettu, matka 50 m, maalin koko 50 mm
 • Kettu, matka 50 m, maalin koko 50 mm ja laukauksesta supikoira, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 75 mm

Neljänneltä paikalta ammutaan vapaalta, yksi- tai kaksijalkaiselta tuelta:

 • Kettu, matka 50 m, maalin koko 50 mm
 • Supikoira, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 75 mm
 • Kettu, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 50 mm
 • Liikkuva peura, vasemmalta oikealle, matka 30 m, maalin koko 100 mm ja laukauksesta villisika, maali näkyvissä 5 sekuntia, matka 40 m, maalin koko 75 mm

Viidenneltä paikalta ammutaan makuulta, pibodilta tai muulta tuelta:

 • Supikoira, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 75 mm
 • Kettu, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 50 mm
 • Metso, matka 50 m, maalin koko 25 mm
 • Metso, matka 50 m, maalin koko 25 mm ja laukauksesta kettu, maali 5 sekuntia näkyvissä, matka 50 m, maalin koko 50 mm

Metsästäjäliiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen vihjaa, että elokuulle on suunnitteilla viiden osakilpailun cupin roadshow ja finaali syyskuun alkuun Lopelle… tämä kaikki tietysti täysin korona- yms. olosuhteiden mukaan.


Parhaiten käsityksen luoticompakista saanee tästä demovideosta:
Mihin tarvitaan luoticompakia?


Niin, palataan tähän otsikon kysymykseen. Mielestäni parasta tässä uudessa lajissa on monipuolisuus ja metsästyksellisyys. Perinteisesti ampumaradoilla on ammuttu 100 metrin matkalta tuelta ja seisten paikallaan oleviin maaleihin sekä liikkuvaan ratahirveen 75/100 m vapaalta. Harjoittelu on toki hyväksi, mutta oikeassa tilanteessa riista voi liikkua eri suuntiin erilaisilla matkoilla. Se että on oppinut osumaan vakionopeudella ja etäisyydellä kulkevaan hirveen, parran kärkeen tähtäämällä, ei kuitenkaan välttämättä auta itse hirvestystilanteessa paljoa.

Ampumaratojen määrä on vähentynyt dramaattisesti jo vuosien ajan, 1990-luvun loppuun verrattuna Suomessa on noin tuhat ampumarataa vähemmän. Ratojen vähetessä on vähentynyt myös organisoitu kilpailu- ja harjoitustoiminta. Luoticompakrata voidaan kuitenkin helposti ja kohtuullisella työllä improvisoida miltei mihin tahansa paikkaan, jossa on turvallista ampua pienoiskiväärillä. Äänenvaimentimella varustettu piekkari ei aiheuta enempiä meluhaittoja ja lisäksi maalilaitteet on varustettu luotiloukuilla. Luoticompak on paljon hyödyllisempää ja ampujan kannalta palkitsevampaa harjoittelua kuin pelkkä perinteinen rataharjoittelu.

Täydellinen ratalaitteisto maksaa yli kymppitonnin, mutta kaikkea ei tokikaan tarvitse hankkia kerralla. Yksittäinen lipulla ilmoittava maalilaite maksaa vain 198 €, kauko-ohjattava kääntyvä maalilaite 1.429 € ja eteen tai sivulle liikkuva rata 2.990 €. Kaluston helppo liikuteltavuus mahdollistaa tietysti myös monen toimijan yhteisomistuksen, jolloin sijoitettu investointi kuulostaa jo paljon helpommin rahoitettavalta. 

Kaiken kaikkiaan luoticompakia on kiva ampua, itselleni riittää haastava harjoittelu ja hyvät henkoset ruudinsavua, joitakin sytyttää enemmän pisteiden laskeminen ja kilpaileminen. Käy katsomassa myös Nordicshotin kokemukset lajista ja treenipäivästämme täältä