sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Metsästysasetus muuttuu – oletko valmis?

Metsästysasetuksen uusi luonnos on juuri lähtenyt lausuntokierrokselle. Tähän luonnokseen tuskin enää suuria muutoksia tulee, joten se tullee voimaa ennen tammikuun loppua. Ymmärtääkseni Metsästyslakiakin ollaan paraikaa uudistamassa, joten näillä asioilla on varmasti yhteyttä toisiinsa.

Metsästyslaissa on monia asioita, jotka kaipaisivat perinpohjaista uudelleen miettimistä ja/tai asioiden huomattavasti tarkempaa määrittelyä. Ainakin itse koen varsin epämiellyttävänä tietyt hirven- ja karhunmetsästyksen tulkinnanvaraisuudet, laki kun ei anna riittävän selkeitä ohjeita ja käytännöt vaihtelevat seurueen ja metsästysalueen mukaan. Ennakkoluulotonta uudistusta kaipaavat erityisesti myös riista- ja vahinkoeläinluettelo ja osin metsästysajat, vain muutamia asioita mainitakseni.

Pysytään tällä kertaa kuitenkin päivän aiheessa, eli metsästysasetuksen muutoksissa:

1) Hetitappavien rautojen käyttöä rajoitetaan voimakkaasti. Niitä ei jatkossa saisi käyttää supikoiran, ketun ja mäyrän metsästyksessä. Tämä ei ole valtava muutos, koska hetitappavia rautoja on eniten käytetty minkin ja näädän pyynnissä. Muutos kuitenkin vaikuttaa tietyissä tilanteissa luolapyyntiin, enkä usko tämän muutoksen olevan edes kovin tarpeellinen.

2) Keinotekoisen valonlähteen käyttöä täsmennetään vallitsevaa käytäntöä vastaavaksi. Lamppua saa siis käyttää luolassa, loukussa, rakennuksessa ja sen alla, samaan tapaan kuin haavakon jäljityksessä ja lopettamisessa.

3) Lehtipuhaltimen käyttö virallistetaan, eli sallitaan pienpetojahdin apuvälineenä.

4) Määritellään haulikko, kivääri, pienoiskivääri, yhdistelmäase ja mustaruutiase sallituiksi metsästysaseiksi. Tässä kohtaa siis rajataan tarkoituksellisesti luokka ”muu ase” pois. Tähän luokkaan kuuluvat aseet, jotka rakenteeltaan, mitoiltaan tai muilta ominaisuuksiltaan poikkeavat perusaseista.

Hyvin tyypillisesti tässä luokassa ovat reserviläisten ja asekeräilijöiden itselataavat lyhyet aseet, esimerkiksi mallia CAR-15, Colt Commando, Steyer AUG ja BT96. Ymmärrän hyvin, ettei näille aseille myönnetä ensisijaisesti hallussapitolupaa metsästysperusteisesti. Asia ei siis kosketa perusmetsästäjää ollenkaan, mutta tuntuu täysin tyhmältä kieltää hyvän, toimivan ja käyttökelpoisen aseen käyttäminen metsästyksessä (jos siihen on muutoin lupa, vaikka reserviläistoiminnan kautta) vain ja ainoastaan siksi, ettei se näytä perinteiseltä metsästysaseelta. Kyse on lähinnä asennevammaisesta kiusanteosta, ei muusta.

5) Edelleen kuitenkin luolassa, loukussa, rakennuksessa, rakennuksen alla tai haavoittuneen eläimen ampumiseen saa käyttää tarkoitukseen sopivaa ampuma-asetta, kuten luokan ”muu asetta” tai vaikka pistoolia. Lisäksi ilma-asetta saa käyttää vain muun rauhoittamattoman nisäkkään (rotta, hiiri, myyrä) kuin villiintyneen kissan tappamiseen rakennuksen sisällä.

6) Hirvimiesten vaatetus menee asetuksen ansiosta osin uusiksi. Aiemmin käytetty punainen vaatetus ei kelpaa, vaan ensisyksystä eteenpäin vaatetuksen on oltava oranssi tai oranssin punainen. Värin tulee kattaa 2/3 osaa vaatteen näkyvästä pinnasta. Näin ollen camo-oksakuvio on hyväksyttyä jatkossakin.

7) Ehkä järkevimpänä muutoksena tulee se, ettei edellä kuvattu huomiovärivaatetus ole pakollista rakennuksen suojasta metsästettäessä. Eli peurankyttyykopissa oranssia ei tarvita, mutta hirvitornissa toki edelleen.

Jos muutokset tuntuivat huonoilta tai haluat muutoin vaikuttaa asetukseen, niin kannattaa ottaa välittömästi yhteyttä omaan etujärjestöön tai hallituspuolueiden kansanedustajiin. Opposition eli Keskustan tai Perussuomalaisten kansanedustajat eivät pysty asiaan vaikuttamaan juuri mitenkään, koska kyseessä on asetus eikä laki. Asetuksista päättää valtioneuvosto, eli tuttavallisemmin hallitus.