lauantai 3. toukokuuta 2014

"Saaliilla rehvastelu ei kuulu metsästäjäperinteeseen"


Luin eilen otsikon mukaisen uutisen YLE:n nettisivuilta. Uutinen oli vaihteeksi melko neutraali, osin jopa positiivinen. Mielestäni on myös hyvä, että metsästäjien eettisiä periaatteita tuodaan yleiseen tietouteen.


Jutussa kuitenkin jäi mieltäni vaivaamaan nämä:


–  Räikeimpiähän ovat tapaukset, kun saaliiksi saatu riista jätetään lojumaan tai roikkumaan jonnekin eikä sitä käytetä hyödyksi alkuperäisen riistaperinteen mukaan. Vanhan riistaperinteen mukaan ammuttua riistaa kohdellaan kunnioittavasti. Jos karhu ammutaan, niin se laitetaan havuille ja niin edelleen. Eli riistan käsittelyssä kaatolaukauksen jälkeen on paljon oppimista tämän päivän metsästäjillä, Pulkkinen huomauttaa.

Metsästäjät ottavat saaliistaan myös kuvamateriaalia, ja tapana on ollut myös poseerata saaliin kanssa. Tänä päivänä kuvat laitetaan usein jakoon kaveripiirille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Riistan kanssa poseeraminen kuuluu jossain määrin perinteisiin, mutta kyllä se on mennyt yli. Se on mennyt sellaiseksi kehuskeluksi, jos näin voidaan sanoa. Rehvastellaan saaliilla, ja se ei kuulu vanhaan metsästäjäperinteeseen. Siinä ei perinnettä arvosteta ollenkaan, Pohjois-Karjalan riistaneuvoston puheenjohtaja Pentti Pulkkinen Nurmeksesta sanoo.

En oikein ymmärrä miksi tällaista täytyy riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajan julkisuuteen tuoda. Toki satojen tuhansien metsästäjien joukossa on muutama mätämuna, mutta ne lienevät yhtä yleisiä, kuin tulipaloja sytyttävät palomiehet ja potilaita surmaavat hoitajat. Ei siis mikään todellinen ongelma. En ole itse koskaan törmännyt lojumaan jätettyyn riistaan, kuin ainoastaan valtateiden varsilla liikenne kuoleman kokeneita pikkunisäkkäitä ja lintuja.

Nuo somessa esitellyt riistakuvatkaan eivät mielestäni ole mitenkään uusi asia, enkä ole huomannut sen menneen mitenkään yli. Saaliskuvia on otettu aina, niitä on jo esihistoriallisina aikoinakin maalattu kallioihin ja luoliin. Tässä muuta esimerkki Wanhoista kuvista Haapajärven kotiseutuarkistosta lainattuna:

Haapajärven nimismies Aksel Odenwall vasemmalla metsästysseurueensa kanssa. Seisomassa mm. Ville Ritola. Aika noin 1910

Mikko Mustanoja Mustanperältä yhden päivän saaliin kanssa. Linnut osti Rauman kauppias Jaakko Jaakonaho. Aika noin 1930


Susi on jäänyt saaliiksi. Henkilöt vasemmalta Liukkonen, Rauma Ville, Kumpula Markus, Karra ja Ritola. Aika 2.3.1934


Mielestäni tämän päivän somekuvat eivät ole sen enempää kehuskelua tai rehvastelua, kuin wanhatkaan kuvat. Mitä ovat nämä nykyiset kuvat, jotka eivät perinnettä arvosta ollenkaan ja kuinka yleinen ongelma ne ovat?