sunnuntai 23. syyskuuta 2012

The Shooter’s Sandwich - maailman paras eväsleipä


Shooter’s Sandwich on todellinen klassikko metsästyseväiden joukossa. Tästä kruununjalokivestä saamme kiittää edvardiaanisen ajan herrasmiesten tarvetta nauttia Beef Wellingtoninsa metsästysretken lomassa. Ratkaisuksi haasteeseen syntyi pihvi ja kastike, jotka on käytännöllisesti pakattu leivän sisään.Shooter’s Sandwich on todellakin maailman paras eväsleipä, koska voit käyttää siinä itsellesi parhaiten maistuvia mausteita ja raaka-aineita. Ensinnäkin valitse herkullisin leipä. Se voi olla esimerkiksi pyöreä rievä, soikea ranskanleipä tai vaikkapa suorakaiteen muotoinen vuokaleipä. Pihvinä toimii parhaiten riistafilee (peura, hirvi, kauris, poro, villisika) mutta voit käyttää yhtä hyvin mureaa lintua, jänistä tai riistamakkaraa. Muina lisukkeina maistuvat pekoni, sienet, sipuli, suolakurkku, juustot… aivan kuten Sinulle herkullisimmassa eväsleivässä on.

Leikkaa leivän hattu ja koverra sisus. Älä heitä sisusta roskiin, voit hyödyntää sen monin tavoin, vaikkapa korppujauheena.

Kuutioi sienet, sipulit, valkosipulit ja pekoni. Kuullota runsaassa (kourallinen) voissa.

Mausta tömäkällä lorauksella jaloviinaa (konjakkia, viskiä…) ja hieman maltillisemmalla siivulla worchestershire – kastiketta. Lisäksi suolaa, pippuria ja yrttejä (timjami, persilja, ruohosipuli…).

Paista pihvit (peuranfilee) nopeasti kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Pihvit jätetään puolikypsiksi tai raaoiksi sisältä.

Laita pihvikerros leivän sisään.

Täytteeksi sienet, sipulit ja pekonit. Myös kaikki nesteet pannulta lorautetaan leivän sisään.

Vielä kerros pihvejä. Kaavi myös pihvipannun nesteet leipään.

Levitä pihvien päälle piparjuuritahnaa ja leivän hatulle sinappia.

Hattu päälle, eli kansi kiinni.

Kääri leivinpaperiin ja sido paketti langalla.

Kääri vielä kaksinkertaiseen folioon.

Laita paketit painon alle vetäytymään 5-6 tunniksi tai jos mahdollista kylmään yön yli. Painoa saa olla todella reilusti, tässä käsipainoja yhteensä 26 kg.

Valmis leipä on tiukka, mutta mehukas.

Nauttiakseen Shooter’s Sandwicheistä, ei välttämättä tarvitse lähteä metsälle. Lisukkeeksi sopii raikas perunasalaatti.25 kommenttia:

 1. Vau, tätä on ihan pakko kokeilla joskus. Tiedän ainakin yhden joka olisi otettu tälläisestä eväsleivästä. Uteliaana yritin tiirata että monen tähden jallua käytät...? ;)

  VastaaPoista
 2. Katsos huomasit piilotusyritykseni ;) Normaalisti käytän
  aina ***, mutta nyt kiireessä tuli Alkosta otettua vahingossa * versio. Ei
  sillä, hyväähän sekin on ja soveltuu ruuanlaittoon ja liekitykseen yms. varsin
  hyvin.

  VastaaPoista
 3. Katsos huomasit piilotusyritykseni ;) Normaalisti käytän
  aina ***, mutta nyt kiireessä tuli Alkosta otettua vahingossa * versio. Ei
  sillä, hyväähän sekin on ja soveltuu ruuanlaittoon ja liekitykseen yms. varsin
  hyvin.

  VastaaPoista
 4. Minulla taas on juuri päinvastoin, normaalisti käytän aina *, mutta nyt on tällä hetkellä käytössä *** kun se tuli jostain meille. Minusta vaan se * on parempaa :)

  VastaaPoista
 5. No nyt kun sanot, niin otin hyvän mitallisen ainetta lasiin. Tässä olen nuuhkinut ja maistellut. Harmi, ettei nyt ole käsillä *** verrokkia, mutta kyllä tämä oikein pehmoiselta ja hyvältä maistuu. :)


  Taidan tässä ottaa ihan asiakseni, joku päivä tehdä empiirisiä tutkailuja asian tiimoilta. Kokeilen ensin lounaan jälkiruokajallut (*+**+***), sitten iltapäiväkahviplöröjallut (*+**+***). Päivällisen ruuanlaittojallut (*+**+***) ja tietysti aperitiivijallut (*+**+***).


  Jonka jälkeen lienen valmis varsinaiseen vertailutestiin muistiinpanoineen, ensin (*+**+***) ja sitten sokkoverkkina (**+*+***). Vielä iltateen kanssa (*+**+***) ja lopuksi ennen nukkumaan menoa yömyssyjallut (*+**+***).


  Jotta kokeella olisi ollenkaan tieteellistä todistusvoimaa täytyy se luonnollisesti vielä toistaa uudelleen samoin metodein vähintäänkin yhtenä tai kahtena päivänä.


  Julkaisen testiraportin heti kun testitulokset valmistuvat!

  VastaaPoista
 6. Näyttää kyllä mahtavalta retkieväältä. Pitää kokeilla itsekin :-)

  VastaaPoista
 7. Suosittelen. Toimii hyvin myös aamiaisena, juurikin äsken testasin :)

  VastaaPoista
 8. Viikonloppuna pariksi yöksi erälle, eväsleipäresepti on päätetty. Omalla muunnoksella, niin voi jahtikaverille kehua ihan omaa reseptiä! :D Näitä varmasti herkku tulilla lämmitellä umpijäisestä lämpimäksi.

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentista. Oma muunnos on aina se paras ja tätä voi varioida melkein loputtomiin. Suosittelen!

  VastaaPoista
 10. Ei kai tuo sinappi oikeesti ollut sitä Pöltsamaan kankeeta? Niitähän on kahta versiota joista toisen on länsimainen hapatus pilannut ja toinen on sitä originaalia. Ja sitä kankee-kankeeta ei tartte laittaa kun pikkuriikkisen niin vesi valuu silmistä syödessä.

  VastaaPoista
 11. :D Olet oikeassa, pidän kyllä Põltsamaan vahvimmasta, mutta sitä oli vain mausteeksi. Suurin osa dijonia... Herranen ziisus jesta, ei kaikki =/

  VastaaPoista
 12. Kiitos vinkistä. Tuo leikkuulaudoista tekemäsi puristin on aivan loistava idea. Todennäköisesti koko hoito mahtuu helpommin myös jääkaappiin tai kylmiöön yöksi vetäytymään, kuin käyttämäni käsipainoviritelmä.

  VastaaPoista
 13. Joo toimii hyvin.
  Ostin ihan tavallisen mäntylevyn oli puolet halvenpi kuin leikkuulauta.

  VastaaPoista
 14. Kiitos, toinen hyvä idea. Itselläni taitaa olla autotallissa sopivat hukkapalat vesivaneria, joten teen oman puristimeni niistä :)

  VastaaPoista
 15. Taidanpa kokeilla variaatiota tästä viikonlopun peurametille. Savustettua hirven sydäntä ja chipotlechilimarinoitujen maustekurkkujen kyydittämänä... Kiitos tästä ideasta!

  VastaaPoista
 16. Kiitos kommentista. Tuo kuulostaa niin hyvältä variaatiolta, että taidan itsekin kokeilla :) Oletko marinoinut kurkut itse vai saako niitä valmiina jostain kaupasta?

  VastaaPoista
 17. Eipä tuo ainakaan huonoa voi olla :) Ja varmasti sopii leivän täytteeksi. Täytynee kokeilla peuran sydämen kanssa, jahka ehdin savustella. Keititkö muuten sydämen ennen savustusta vai kuinka?

  VastaaPoista
 18. Kiitos, tämä kokeillaan ilman muuta.

  VastaaPoista
 19. On todella hyvän näköinen leipä ,tuota on kokeiltava.Mikä idea tuossa on että liha jätetään puoli tai lähes kokonaan raa`aksi.

  VastaaPoista
 20. Riistafilee on parhaimmillaan juuri tuollaisena medium miinuksena. Kyse on tietysti makuasiasta, mutta myös elintarvikekemiasta. Lihan proteiinit alkavat muuttua +40–50 asteessa. Liha on mehevimmillään n. +55-65 asteessa, riippuen lihasta jopa raaempana. Sisälämpötilan kohotessa, proteiinien vedensitomiskyky heikkenee lihasyiden kutistuessa. Liha siis kuivuu kypsyessään. +79 asteessa liha on täysin harmaata ja mehukkuus on kadonnut valuneiden nesteiden muodossa pois.

  VastaaPoista
 21. Tässä illan iloksi lueskelin vanhoja blogitekstejäsi ja tuli mieleen että ihan normaali jauheliha hyvin maustettuna toimii hyvin varsinkin "ei metsästävillä" henkilöillä jotka joutuisivat lihat kaupasta ostamaan! :-)

  VastaaPoista
 22. Kiitos kommentista, olet varsin oikeassa, toimisihan se. Täytyy kuitenkin toivoa, etten joudu jauhelihaan tyytymään, vaan riistafileetä on jatkossakin saatavilla ;D

  VastaaPoista
 23. Leipä painumassa <3 Mahtava resepti, kiitos!

  VastaaPoista
 24. Leipä painumassa, mahtava resepti! Kiitos!

  VastaaPoista