torstai 7. helmikuuta 2013

Kallo- ja sarvitrofeen valmistusTee-Se-Itse trofeen valmistus on periaatteessa erittäin helppoa. Tähän alkuun on kuitenkin syytä laittaa disclaimer, eli vastuuvapautuslauseke. Jätä erityisen arvokas ja harvinainen tai mitalitasoinen trofee ammattilaisen työksi. Esimerkiksi monet eläintentäyttäjät tekevät nämä hommat erinomaisella ammattitaidolla.

Kallon esille saattamiseen on useampiakin tapoja, kuten mädättäminen, toukkien ja muurahaisten käyttäminen. Unohda kuitenkin ne, sillä keittäminen on kätevin ja nopein tie valmiiseen trofeeseen. Seuraavassa tehtävät järjestyksessä:

Nylje kallo ja poista isommat pehmytkudokset varovasti. Vältä veitsen viiltoja luuhun asti. Mitä enemmän saat pehmeää pois tässä vaiheessa, niin sitä nopeammin keittäminen sujuu. Jotkut tosin keittävät kallon nahkoineen ja sanovat lihan lähtevän näin helpommin irti luusta.

Sarvikeittoa kannattaa keittää joko ulkona tai sisällä liesituulettimen alla. Muutoin voi tulla sanomista hajuista.

Upota kallo sarvia myöten keittoastiaan. Sarvet eivät siis saa upota veteen, mutta päälaki kylläkin. Metsästysliikkeissä on myytävänä erityisiä pidikkeitä, joilla kallon saa oikeaan asentoon ja syvyyteen, mutta ilmankin pärjää hyvin. Kannattaa keittää mieluummin liian vähän kuin liikaa. Riippuen tietysti tuloksesta johon tähtää, mutta liika keittäminen alkaa hajottaa kalloa ja ohuimmat nenäluut irtoavat. Irronneet luut voi toki vielä lämpimän pehmeinä yrittää sovittaa ja liimata paikoilleen.


Keittämisessä menee helposti tunnista kolmeen, välillä tarkastellen kuinka hyvin roippeet irtoavat kallosta. Lopulta kallo puhdistetaan vapaavalintaisella menetelmällä puukosta ja harjasta painepesuriin asti. Painevesi kyllä putsaa kallon tehokkaasti, mutta usein liiankin hyvin ja ohuimmat luut repeytyvät irti.

Seuraavaksi sitten sahataan, jos sahataan, kallosta yläleuka pois. Tämä on puhtaasti makuasia. Omasta mielestäni sarvitrofee on useimmiten räyhäkkäämmän näköinen yläleuan kanssa. Metsästysliikkeissä on saatavilla sahoja ja ohjauslaitteita täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi.


Kallo valkaistaan valkaisuaineella, joita myös myydään metsästysliikkeissä. Käytännössä nämä ovat vetyperoksidia (saa myös apteekeista), siis samaa ainetta, jolla Marilyn Monroestakin tuli herrojen suosikki. Kallo kannattaa ensin verhota kauttaaltaan sideharsolla ja sen jälkeen kastella valkaisuaineella. Harso pitää valkaisuaineen pidempään kosketuksissa luuhun. Aineen annetaan yleensä vaikuttaa vähintään yön yli.


Lopuksi sitten nikkaroidaan tai ostetaan taustalevy, jos trofee halutaan ripustaa seinälle. Kallot ovat kyllä komeita ilman taustalevyäkin koristeena hyllyssä tai vaikka asekaapin päällä.