keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Eräurpojen valtakuntaTörmäsin jälleen kerran uutiseen uusista metsästysrajoituksista. Tällä kertaa "Suomen erämyönteisimmäksi puolueeksi" julistautunut keskusta, on ministeriensä toimesta lisännyt osittaisia tai täydellisiä metsästyskieltoalueita perustamalla 119 uutta luonnonsuojelualuetta Etelä-Savon maakuntaan. Toki voisin heittää tähän ikimuistoisen kansanviisauden: ”Kepu pettää aina”. Mutta se ei ole totta. Se on ilkeämielinen vale.

Keskustapuolue on toiminut täysin johdonmukaisesti jo vuosien ajan ja äänestäjät ovat palkinneet sen vaalit toistensa perään, toteuttamaan poliittista linjaansa. Oikeampi tupailtaviisaus kuuluukin: ”Ei se ole tyhmä joka suhmuroi, vaan se joka äänestää”.Eräjorma on kuollut, eläköön Eräurpo!


Jätetään siis keskusta rauhassa vatuloimaan, koska vika ei ole heissä. Syyllinen on Eräurpo ihan kaikissa puolueissa! Se että metsästyksellä menee vuosi toisensa jälkeen huonommin, ei todellakaan johdu mistään puolueesta tai viranomaisesta. He vain tekevät mitä me annamme heidän tehdä. Sitä saa mitä tilaa!

Löysin tämän jutun alussa mainitun uutisen Facebookin metsästysaiheisesta ryhmästä, jossa on 48.726 jäsentä. Luulisi, että tällainen erittäin huonosti perusteltu metsästyskielto Savon sydänmailla olisi saanut ryhmän tuhansien metsästäjien huomion ja ansaitun paheksunnan. Niinpä, päivitys oli saanut osakseen kaksi peukkua ja yhden vihaisen naaman. Kun painoin itsekin reaktiokseni vihaisen naaman, oli tällä tavoin mielipahansa ilmaissut 0,0082% ryhmän metsästäjistä.

Enonkosken, Heinäveden, Hirvensalmen, Joroisten, Juvan, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan, Pieksämäen, Puumalan, Rantasalmen, Savonlinnan ja Sulkavan kuntien alueelle perustetaan 119 uutta luonnonsuojelualuetta. Näiden alueiden metsästyskiellot ja rajoitukset eivät kiinnosta kuin niitä muutamaa porukkaa, joilla rajoitukset kaventavat metsästystä huomattavasti. Joillakin alueilla saa toistaiseksi erityistoimin jotain vielä metsästääkin. Kapulakielinen selvitys oli äärimmäisen tuskaista lukea, mutta paikoin voinee rajoituksin metsästää hirveä, villisikaa, jänistä ja rusakkoa, mutta millään alueella ei voine metsästää riistalintuja?, kauriita, peuroja, suurpetoja, kettuja, näätiä… jne.

Näillä alueilla voitaisiin kuitenkin metsästää kaikkia riistaeläimiä, jos poliittista tahtoa olisi, koska yksikään riistaeläin ei Suomessa ole vaarassa joutua sukupuuttoon.Ihania lisäkieltoja


Eräurpoa ei isommin kiinnosta. Päinvastoin Facebook-päivityksen alle oli tullut yllättävän monta kieltoja ja rajoituksia kannattavaa mielipidettä.

”Kerrankin jotain hyvää tässä maassa.”

”Toki nuo yhteensä vain 11000 ha, joten onko väliä?”

”Näkisin ennemminkin että metsät on turvassa hakkuilta. Ne on riistalle pahempia uhkia kuin suojelualueet.” (tämän perässä 8 peukkua)

”Hyvä vaan kun säästyy ne vähätkin mettät mitä on enää jäljellä!”

”Yleensä ottaen luonnonsuojelualue takaa hyvät riistakannat kymmenien kilometrien päähän alueen ulkopuolelle. On päivänselvää, että suojelualueilla riistatiheydet nousevat ja eläinten on hakeuduttava muualle reviiriä etsimään. Näin siis suojelualue on loppujen lopuksi hyvä metsästyksen kannalta. Ja ainakin on sitten malliksi koskemattomia metsiä kun ne muualta hupenevat.”

”Vieraslajit (haittaeläimet) on vain järjestelykysymys suojelualueilla. Metsähallituksellakin on omaa henkilöstöä hoitamaan niiden vähentämisen.”
Eikä tässä vielä kaikki


Aiemmin olikin jo juttua uusista metsästysrajoituksista Uudellamaalla ja nyt siis Savossa. Monikaan Urpo ei ymmärrä näiden olevan vasta alkusoittoa. Kuulemani mukaan ministeriössä on työnalla suunnitelmat vastaavista rajoituksista kaikissa Suomen maakunnissa. Uusia metsästykseltä rajoitettuja kohteita perustetaan ja vanhoja laajennetaan tulevaisuudessakin ympäri Suomen.

Entäpä jos seuraavassa hallituksessa maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö siirtyvät keskustalta vihreille tai vasemmistolle? Ajatteleeko Urpo, että metsästysmahdollisuudet kasvavat? Vai voisiko käydä niin, että monien luontojärjestöjen toiveet yhä enenevässä määrässä muuttuvat tulevina vuosinakin lakiteksteiksi?

Aluksi siirretään yksittäisiä lajeja kiellettyjen listalle kuten: jouhisorsa, heinätavi, tukkasotka, punasotka, tukkakoskelo ja nokikana. Sitten heti perään ”väliaikainen” rauhoitus lajeille: metsähanhi, haapana, haahka, isokoskelo ja alli. Kun alkuun pääsevät, niin riistavesilintujen metsästyksen aloitusta siirretään reilusti eteenpäin, jotta monet sorsat ehtivät muuttaa alta pois ja toisesta päästä lyhennetään, jotta talvehtivat ehtivät varautua kelien kylmenemiseen paremmin.

Vesilintujen saalistukseen tehdään päiväkiintiöitä. Lintujen metsästys ilman noutavaa koiraa sekä hämärässä metsästys kielletään kokonaan. Lyijyhaulien ja luotien käyttö kielletään kaikessa metsästyksessä sekä rataharjoittelussa…

Satoja ampumaratoja on jo lakkautettu ympäri Suomen, seuraavaksi rajoitetaan entisestään ampumista omilla mailla. Rajoitetaan kellonaikoja, viikonpäiviä sekä laukausmääriä ja henkilöitä joilla on oikeus ampua yksityisillä mailla.

Metson metsästys kielletään eteläisessä Suomessa kokonaan. Kaikkien metsäkanalintujen metsästysaikoja rajoitetaan lyhentämällä molemmista päistä ja metsästäjäkohtaiset saaliskiintiöt otetaan käyttöön (esimerkkivaatimus 2 kpl/kausi, ilmoitusvelvollisuus).

Suurpetojen metsästystä vaikeutetaan entisestään lupakäytäntöjä kiristämällä. Alueelliset susitihentymät estävät tulevaisuudessa koirametsästyksen yhä uusilla alueilla. Pienpetojahdeissa koiran käyttö sallitaan vain kytketyllä koiralla. Erityisesti luolametsästys kielletään kokonaan. Hilleri poistetaan riistalajien joukosta. Jalkanarut ja rautapyynti kielletään kokonaan. Pienpetojen metsästysaika rajataan kahteen talvikuukauteen.

Näitä kaikkia toimia on jo äänekkäästi vaadittu ja ministeriöissä mietitään niiden toteuttamista.

Jousimetsästyksen sääntelyä on vapautettu ainoastaan siitä syystä, että tulevaisuudessa voidaan kiristää aselupia helpommin ja perustellummin. Mihin tarvitset kivääri- tai haulikkolupaa, koska metsästää voit jousellakin?
Ei suurella pamauksella, vaan pala palalta


Metsästettäväksi riistaksi hyväksyttyjen lajien määrää vähennetään yksi kerrallaan. Metsästysaikoja rajoitetaan. Metsästyskieltoalueita lisätään kaavoituksella ja suojelualueilla. Aselupia peruutetaan ja lupaehtoja kiristetään entisestään. Aiemmin yleisesti käytössä olleille aseille ei saa jatkossa lupia. Yhä useampi lupa on tulevaisuudessa määräaikainen. Lupamaksuja korotetaan riista- ja aselupien osalta.

Mitä tekee Eräurpo? Ei koske Urpoa, ennen kuin koskee...»Ensin ne tulivat hakemaan sosialistit, enkä puhunut mitään, koska en ollut sosialisti.
Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysaktiivit, enkä puhunut mitään, koska en ollut ammattiyhdistysaktiivi.
Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, enkä puhunut mitään, koska en ollut juutalainen.
Sitten ne tulivat hakemaan minut, eikä ollut enää ketään, joka olisi puhunut puolestani.»
-Martin Niemöller

Lähteet:

http://www.metsa.fi/etela-savo-suojelualueita
https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Bsarja/b203.pdf